Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Μήνυμα Σαμαρά στα Σκόπια

Μήνυμα στην ΠΓΔΜ ότι η ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ απαιτεί έμπρακτο σεβασμό των δημοκρατικών αξιών τις οποίες αντιπροσωπεύει η ευρωατλαντική κοινότητα έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από συνάντησή του με τον γ.γ. της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Η Συμμαχία αντιπροσωπεύει μία κοινότητα δημοκρατικών αξιών τις οποίες θα πρέπει έμπρακτα να σέβεται κάθε χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά είναι σαφές ότι «κάθε υποψηφιότητα θα αξιολογείται από θεσμοθετημένους μηχανισμούς» βάσει των επιδόσεών της στα κριτήρια που θέτει η Συμμαχία.

Τέτοια κριτήρια, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι ο εκδημοκρατισμός, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία έκφρασης γνώμης και η καλή γειτονία.

«Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που οι προϋποθέσεις αυτές πάντοτε δημιουργούν την ανάγκη έντασης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που θα πρέπει να κάνει κάθε χώρα».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι με τον γενικό γραμματέα αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα, ενόψει της συνοδού του Οργανισμού στην Ουαλία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ πρόσθεσε ότι συζήτησαν και για την ολοκλήρωση της αποστολής στο Αφγανιστάν.

«Θέλουμε σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά οι συνθήκες είναι δύσκολες» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η κρίση στη Συρία, η αναταραχή που υπήρξε στην ευρύτερη περιοχή, οι συνεχείς ανατροπές στην Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προβληματίζουν το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια των κρατών μελών του».

Για τους παραπάνω λόγους υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης του πολιτικού διαλόγου.

«Ο θεσμικός μηχανισμός πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένος και έτσι θα επιτευχθεί και η συνεργασία με το Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία ο κ. Σαμαράς είπε ότι δείχνουν πόσο σημαντική είναι μία Συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ «που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια».

Πηγή: Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: