Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

«Δεν παραιτούμαι» διαμήνυσε ο «έκπτωτος» Γιανουκόβιτς



«Έπεσε η δικτατορία» δήλωσε η Τιμοσένκο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Δεν παραιτείται ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς όπως διαμήνυσε σε διάγγελμά του μιλώντας για πραξικόπημα, ενώ το κοινοβούλιο τον κήρυξε έκπτωτο και προκήρυξε εκλογές για τις 25 Μαΐου. Απελευθερώθηκε η Γιούλια Τιμοσένκο η οποία δήλωσε ότι «πέφτει η δικτατορία»

«Η δικτατορία έπεσε» στην Ουκρανία, είπε η Γιούλια Τιμοσένκο στην πρώτη δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κόμματός της. «Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του», είπε.

«Η πατρίδα μας μπορεί ξανά από σήμερα να δει ήλιο και ουρανό, η δικτατορία τερματίστηκε», είπε η άλλοτε ηγέτιδα της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 και πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η οποία είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας.

Εκφράζοντας τη λύπη της για τους θανάτους των διαδηλωτών στις συγκρούσεις με την αστυνομία η Τιμοσένκο πρόσθεσε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί πως «ούτε μια ρανίδα αίματος δεν χύθηκε μάταια».

«Η Γιούλια πάει στο Μαϊντάν», είπε ο ηγέτης του κόμματος της Πατρίδας, που έχει ιδρύσει η Τιμοσένκο, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, μιλώντας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ αναφερόμενος στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, εστία των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
«Δεν παραιτούμαι»

Ο Γιανουκόβιτς διέψευσε εμφατικά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παραίτηση. «Τα γεγονότα τα οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλοι εμείς στην χώρα και ολόκληρη η υφήλιος αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο ίδιος.
«Αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε σήμερα είναι ένας βανδαλισμός, ένα έγκλημα, ένα πραξικόπημα» είπε.

«Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Συνέκρινε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.

Ανέφερε ότι οι αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα και τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα.

Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας, πάντως, φέρεται ότι δήλωσε πως ο Γιανουκόβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ.

«Προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για τη Ρωσία αλλά στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων τον σταμάτησαν», φέρεται να δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

To κοινοβούλιο τον κήρυξε έκπτωτο - Εκλογές 25 Μαΐου

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυξε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου.

Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

Καταρρέει το καθεστώς Γιανουκόβιτς

Οι επικεφαλής τεσσάρων υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του επικεφαλής των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών Μπερκούτ, εμφανίστηκαν ενώπιον της Βουλής νωρίτερα σήμερα και διακήρυξαν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε μια σύγκρουση με το λαό της χώρας.

Οι αξιωματούχοι ήταν οι επικεφαλής των αλεξιπτωτιστών, της Μπερκούτ, της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Άλφα και της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού.
Επικρότησε ο Μπαρόζο την απελευθέρωση Τιμοσένκο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και απηύθυνε μια έκκληση η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη.

«Χαιρετίζω την απελευθέρωση της Τιμοσένκο. Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδους σημασίας για μια δημοκρατική Ουκρανία», ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Μπαρόζο.

Βουλευτής της αντιπολίτευσης νέος υπουργός Εσωτερικών 

Το κοινοβούλιο διόρισε τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Αρσέν Αβάκοφ, στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών της χώρας μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Αβάκοφ, στενός συνεργάτης της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου με 275 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 324 βουλευτών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και συνεργάτης του Γιακουκόβιτς, ο Βολίντιμιρ Ρίμπακ, υπέβαλε το πρωί την παραίτησή του. «Παραιτήθηκε για λόγους υγείας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Κοσουλίνσκι.

Την ίδια ώρα εγκατέλειπαν το Κόμμα των Περιφερειών, του Γιανουκόβιτς, περί τους 40 βουλευτές.
Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να διασφαλιστεί η τάξη, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της «ταχείας αλλαγής», όπως και οι πολίτες. Και η αστυνομία δήλωσε ότι είναι «στο πλευρό του λαού» και ότι επιθυμεί «ταχείες αλλαγές» στη χώρα.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να «ενωθούν για την εγγύηση της ασφάλειας και τη δημιουργία μιας «ανεξάρτητης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας». Τονίζει ότι υπηρετεί «αποκλειστικά τον ουκρανικό λαό και συμμερίζεται πλήρως την ισχυρή του επιθυμία για ταχεία αλλαγή».

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: