Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλες ζημιές στην Κεφαλλονιά από τον νέο ισχυρό σεισμό 5,7 της κλίμακας Ρίχτερ

 (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΪΟΓΛΟΥ )
Με εντολή πρωθυπουργού μεταβαίνει στο νησί ο υπουργός προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας αλλά και ο Κ. Αρβανιτόπουλος - Ενεργοποίηση του σχεδίου "Δευκαλίων".

Κωνσταντάτου Ελένη

Αποστολή, Κεφαλλονιά

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ (προκαταρκτική μέτρηση) ταρακούνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Κεφαλονιά ενώ έγινε αισθητή ακόμη και στην Αθήνα.

Στις 5 και 16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας μετέβη κατ' εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο νησί  συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Προστασία του Πολίτη κ. Π. Γεωργιάδη προκειμένου  να συντονίσει τις ενέργειες της πολιτικής προστασίας στο νομό.

Με συνθήματα διαμαρτυρίας υποδέχτηκαν οι κάτοικοι του Ληξουρίου τον κ. Δένδια, ο οποίος έφτασε λίγο μετά τις 13.00 με ελικόπτερο στο Ληξούρι.

Ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για την τωρινή κατάσταση του νησιού, ενώ περιηγήθηκε στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και κατόπιν κατευθύνθηκε στο Ματζαβινάτειο νοσοκομείο.

Ενεργοποίηση του σχεδίου «Δευκαλίων»

Με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κεφαλονιά ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας κ. Δ.  Αβραμόπουλος έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός της ημέρας μεταβαίνει στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα αποπλεύσει ένα αρματαγωγό  του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέροντας μεταξύ άλλων και διάφορα μηχανήματα.

Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον οποίο ενημερώνει για την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο νησί μεταβαίνει επίσης ο γενικός γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής κ. Αθ. Χριστόπουλος, με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτη. Τον κ. Χριστόπουλο συνοδεύει κλιμάκιο από στελέχη του υπουργείου προκειμένου να ελέγξουν τις ζημιές στα λιμάνια του νησιού.

Άνοιξε ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου

'Ανοιξε ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη.

Στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου, από τον νέο πρωινό σεισμό των 5,7 βαθμών  Ρίχτερ, έχουν πέσει ογκόλιθοι σε κεντρικά σημεία του δρόμου, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.

Όσο αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου, δυο μηχανικοί του δήμου Κεφαλονιάς βρίσκονται αυτή την στιγμή στον χώρο του λιμένα, ώστε να βρουν σημείο που να μπορεί να αγκυροβόληση το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου. Αυτή τη στιγμή, οι άνεμοι που πνέουν στον θαλάσσιο χώρο, μεταξύ των δύο περιοχών της Κεφαλονιάς, απαγορεύουν τον απόπλου των καραβιών, καθώς φτάνουν τα 9 μποφόρ.

Κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Πάτρα, με προορισμό την Κεφαλονιά. Επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, ενώ οι πυροσβέστες μεταφέρουν με οχήματα ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. 

Αγανάκτηση των κατοίκων

Αγανακτισμένοι είναι κάτοικοι του Ληξουρίου για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους. Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν αποκλείσει τους κατοίκους, παρόλο που ο δρόμος Αργοστολίου – Ληξουρίου είναι ανοιχτός για λόγους έκτακτης ανάγκης, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν να αφήσουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι δέχονται καθημερινά τα παράπονα των συμπολιτών τους, «ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, ζητάει τις σκηνές και τα τρόφιμα που θα ερχόντουσαν. Ψάχνουν τα δύο πολεμικά πλοία που ήρθαν για βοήθεια, τα οποία λόγω καιρού δεν μπορούν να δέσουν κοντά στο λιμάνι του Ληξουρίου με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην νότια πλευρά του νησιού».

Αυτοκίνητο του δήμου ενημερώνει τον κόσμο της Παλικής να μην εισέλθει στις κατοικίες του για να μην υπάρξουν τυχόν τραυματισμοί από τους μετασεισμούς.

"Μας έχουν αφήσει στο έλεος του σεισμού και του καιρού. Περιμένουν το ferry για να έρθουν στο Ληξούρι να δουν τις ζημιές. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να έχει τουρίστες το νησί το καλοκαίρι" δηλώνει ο κ. Μπάμπης κάτοικος Ληξουρίου.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Παλικής.

Μετά τον σεισμό των 5,7, το πρωί της Δευτέρας, ο κόσμος ανήσυχος έχει ήδη βγει από τα σπίτια του φοβούμενος τις επιπτώσεις των σεισμικών δονήσεων ενώ πολλοί είναι εκείνοι που τα έχουν εγκαταλείψει και δηλώνουν ότι θα μείνουν για μία ακόμα ημέρα στα αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι στα σπίτια που έχουν ήδη υποστεί ζημιές από τον προηγούμενο σεισμό αλλά και τους μετασεισμούς.

Όπως μας είπε η κ. Μαρία κάτοικος Ληξουρίου «μας τρόμαξε πάρα πολύ ο δελυτερος δυνατός σεισμός, μας σήκωσε από τα κρεβάτια μας. Δεν άφησε τίποτε όρθιο μέσα στο σπίτι, τα πέταξε όλα από την θέση τους».

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Παλικής κ. Διονύση Μαρκάτο «Έχουν μεταφερθεί 10 τραυματισμένοι συμπολίτες μας χωρίς να είναι σοβαρή η κατάστασή τους. Οι τραυματίες νοσηλεύονται στη  νέα πτέρυγα γιατί περιμένουμε την έγκριση του υπουργείου Υγείας ώστε να λειτουργήσει και πάλι όλο το νοσοκομείο ».
«Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μεγάλο μετασεισμό από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο» δηλώνει στο Βήμα ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες θεωρούνται φυσιολογικές από τους επιστήμονες λόγω της έντασης του φαινομένου.

Να υπενθυμίσουμε ότι έπειτα από τον μετασεισμό των 5 βαθμών που συνέβη το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου το φαινόμενο είχε μειωθεί αισθητά.

Στην πόλη του Ληξουρίου εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές που προκάλεσε ο νέος σεισμός. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Για λόγους ασφαλείας αλλά και για την διευκόλυνση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας ενημερώνουν οι αρμόδιοι φορείς να παραμείνουν οι κάτοικοι της Παλικής σε ανοικτούς χώρους μακριά από κτίρια αλλά και να αποφεύγεται η άσκοπη κυκλοφορία των οχημάτων.

«Τα συνεργεία του δήμου βρίσκονται από το πρωί έξω για την διάνοιξη των δρόμων της Παλικής, όπου υπήρχαν κατολισθήσεις. Δεν πρέπει να μείνει κανένα χωριό αποκλεισμένο» δηλώνει στο Βήμα ο κ. Χαράλαμπος Τουμάσης, διευθυντής πολιτικής προστασίας του δήμου. Όσον αφορά τα προβλήματα στα κτίρια «τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια έχουν επιβαρυνθεί από τους συνεχόμενους σεισμούς. Είμαστε ακόμα στην φάση της καταγραφής των ζημιών» επισήμανε ο κ. Τουμάσης.

Στο νησί αναμένεται το μεσημέρι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για την ψυχική ενίσχυση και τόνωση των σεισμόπληκτων.

Δέκα ελαφρά τραυματίες

Δέκα άτομα με ελαφρά τραύματα -κυρίως από πτώσεις αντικειμένων- μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύση Μαρκάτου, στο Mega, στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο.

Στο νησί μεταβαίνει και κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας υπό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να βρεθεί λύση για τους μαθητές των τριών σχολικών κτιρίων που έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Τα δεδομένα, ωστόσο, έχουν πλέον αλλάξει, καθώς αναμένεται να γίνουν νέοι έλεγχοι στα σχολικά κτίρια προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή.

Ο προγραμματισμός είναι να ανοίξουν τα σχολεία την Τετάρτη.

Στο νησί βρίσκεται το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς» του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και το αρματαγωγό «Χίος» για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.

Το «Προμηθεύς» μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και ομάδα έξι ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το «Χίος» θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των σεισμοπαθών, καθώς διαθέτει 250 κλίνες.

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού.

«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου.

Πάντως ο κ Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.

Ευθ. Λέκκας: Πρέπει να ξαναγίνουν έλγχοι στα σπίτια

Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς.

Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

«Από ένα καινούργιο ρήγμα, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και διεγέρθηκε από τον προηγούμενο σεισμό» προκλήθηκε η νέα ισχυρή δόνηση εξηγεί οκ.  Λέκκας.

«'Εχουμε να κάνουμε με μια καινούρια διαδικασία που θα ξαναφέρει το θέμα των ελέγχων στα κτίρια από την αρχή αλλά και της ενημέρωσης  του κόσμου. Η περιοχή έχει μια σεισμική ιστορία, έτσι ώστε να επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα και να έχουμε μια διαρκή σεισμική δραστηριότητα με μεγάλα μεγέθη, τα οποία εκτονώνουν σταδιακά την σεισμική ενέργεια» εκτιμά ο κ.Λέκκας. Προσθέτει πάντως ότι κατά τη γνώμη του ο νέος σεισμός, δεν έχει σχέση με το ρήγμα που είχε προκαλέσει τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.

Ο κ.Λέκκας προειδοποιεί ότι «σίγουρα θα υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση στα κτίρια μετά και τον προηγούμενο σεισμό» και τονίζει ότι η πολιτεία «πρέπει να αρχίσει ξανά τους ελέγχους στα δημόσια κτίρια, στις κατοικίες και να ενισχύσει την αρωγή στους κατοίκους». Επαναλαμβάνει, επίσης, ότι «τα σπίτια που έχουν υποστεί μικρές ή μεγάλες ζημιές δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Είναι δεδομένο αυτό. Στα σπίτια που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι κάτοικοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με κάποια προσοχή βέβαια».

«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.

Ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου, δήλωσε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπάζη.

«Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή» εξήγησε.

Η ίδια εκτίμησε ότι αναμένονται τις επόμενες ημέρες και άλλοι σεισμοί ακόμη και του ιδίου μεγέθους, περιοχή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953.

«Όλα τα μελετάμε» υπογράμμισε η κ. Σαχπάζη.

Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις που κάνουν κάποια ινστιτούτα, όπως το Ευρωμεσογειακό, που τον εμφανίζει μεγέθους 6,1 διευκρίνισε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους.

«Αν δειτε όλους τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή» κατέληξε.

Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητης σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: