Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Λιμενικό: Ψευδείς και αήθεις κατηγορίες για το Φαρμακονήσι

Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή άφιξη στον Πειραιά των προσφύγων που διασώθηκαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

 Απορρίπτει το Λιμενικό Σώμα καταγγελίες περί βιαιοπραγίας και άρνησης παροχής βοήθειας σε μετανάστες στο Φαρμακονήσι, κάνοντας λόγο για αήθεις και ψευδείς κατηγορίες σε βάρος στελεχών του Σώματος, με ιδιοτελείς σκοπούς.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, «άκριτες, βιαστικές και γενικευμένες κατηγορίες κατά του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για παράλειψη ενεργειών, αμέλεια, ή ακόμη και αποκλίνουσα – παραβατική συμπεριφορά των στελεχών του σε περιστατικά παράνομης μετανάστευσης αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων,
τη μείωση του κύρους και αξιοπιστίας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και την υπονόμευση του ηθικού του προσωπικού του στο πλαίσιο της γιγαντιαίας προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά στο ελληνικό θαλάσσιο πεδίο προς διασφάλιση των θαλασσίων συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης, συνδράμοντας παράλληλα στη διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και χρώματος».   

Τονίζεται επίσης ότι το πλωτό περιπολικό σκάφος που ενεπλάκη στην υπόθεση του Φαρμακονησίου επελήφθη το έτος 2012 ενός περιστατικού παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο οποίο εμπλέκονταν 24 μετανάστες. Επίσης το έτος 2013, το ίδιο σκάφος επελήφθη ενός ακόμη περιστατικού παράνομης εισόδου αλλοδαπών, στο οποίο εμπλέκονταν 40 μετανάστες.

Την ίδια χρονική περίοδο το ναυαγοσωστικό σκάφος που επιχειρεί στην αντίστοιχη περιοχή επιλήφθηκε πέντε περιστατικών με 146 μετανάστες, τα οποία ήταν και περιστατικά έρευνας- διάσωσης και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Το Λιμενικό κάνει λόγο για τραγωδία που συγκλονίζει τον κοινωνικό ιστό καθώς και τα στελέχη του Σώματος και επαναλαμβάνει πως το περιπολικό ρυμουλκούσε το σκάφος με τους μετανάστες προς το Φαρμακονήσι, και σε καμία περίπτωση προς τις τουρκικές ακτές, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη που δείχνει το στίγμα της λέμβου.

Τονίζει επίσης πως έχει διαταχθεί και ανατεθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, ως ανεξάρτητης αρχής, η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των συνθηκών του συμβάντος, όπως αιτήθηκε από την πρώτη στιγμή η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Υπάρχουν καταθέσεις που λένε ότι «μας βοήθησε το Λιμενικό»

Στη διεξαγωγή της εισαγγελικής έρευνας αναφέρθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβτσιώτης, ο οποίος, μιλώντας στον Αlpha 989 υπογράμμισε πως «υπάρχουν καταθέσεις ανθρώπων που λένε ότι "μας βοήθησε το Λιμενικό".

«Δεν ήταν μια προσπάθεια βίαιης επαναπροώθησης μεταναστών, το στίγμα όπου εντοπίστηκε το σκάφος ήταν ανατολικότερα από το σημείο που βυθίστηκε. Αυτό σημαίνει ότι το σκάφος κινούνταν προς το Φαρμακονήσι» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη πως «δεν υπάρχει διάθεση από κανένα στέλεχος του Λιμενικού να μη βοηθήσει άνθρωπο στη θάλασσα», τονίζοντας πως «αν έλεγε κάτι τέτοιο, θα προσέβαλε τις 2.000 στελέχη του Σώματος».

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βιάστηκε να κάνει καταγγελίες.

Μάλστρομ: Να γίνει ανεξάρτητη έρευνα

Στο τραγικό περιστατικό του ναυαγίου αναφέρθηκε και η ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ, εκφράζοντας τη λύπη της, καθώς και την επιθυμία να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Προσερχόμενη στο Ζάππειο για το άτυπο συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που διεξάγεται σήμερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Προεδρίας, σημείωσε ακόμη πως η Επιτροπή είναι σε στενή συνεργασία με τους έλληνες υπουργούς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο λειτουργικό σύστημα ασύλου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιώσουμε τη συνεργασία για την ασφάλεια των συνόρων, προκειμένου να καταπολεμηθούν φαινόμενα όπως αυτό στο Φαρμακονήσι, δήλωσε η κ. Μάλμστρομ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τους τρεις υπουργούς.

Γ. Σούρλας: Το Φαρμακονήσι δεν προσφέρεται να εκμετάλλευση

«Το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι δεν προσφέρεται για πάσης φύσεως εκμετάλλευση» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε πως «οφείλουμε όλοι να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο δράμα αυτών των ανθρώπων» τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε κρίση σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο θα πρέπει να γίνει μετά τα αποτελέσματα της έρευνας των εισαγγελικών αρχών».

Το απόγευμα έγινε γνωστό πως ο υπουργός Ναυτιλίας θα δεχθεί τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση και Γ. Πανούση, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: