Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι στη Ρόδο από την κακοκαιρία


Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Ανείπωτη είναι η τραγωδία στη Ρόδο, έπειτα από τη σφοδρή κακοκαιρία που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής στο νησί. Μία γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή σε κοίτη χειμάρρου γέφυρα Μαριτσών, ενώ άλλη μία έχασε τη ζωή της κοντά σε παραλία. Να σημειωθεί ότι δύο είναι τα άτομα που αγνοοούνται απο χτές, ενώ σε κατάσταση έκακτης ανάγκης βρίσκεται το νησί.

Οι αγνοούμενοι είναι ένας 53χρονος και ο σύζυγος της νεκρής 40χρονης.

«Δύο είναι οι νεκρές γυναίκες, και δύο άνδρες αγνοούνται στο νησί μας και κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να τους βρούμε. Το νησί μετρά αμέτρητες πληγές. Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, δημόσια κτίρια, στο οδικό σύστημα, στο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης. Εικόνες καταστροφής παντού. Η Ρόδος θα κάνει μέρες να.. συνέλθει και προσπαθούμε να σώσουμε ο,τι μπορούμε μέχρι να ξαναχτυπήσει η κακοκαιρία» δηλώνει στο newpost ο δήμαρχος της Ρόδου, κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Το χρονικό

Όπως διαπίστωσε τα ξημερώματα η Πυροσβεστική της Ρόδου, νεκρή βρέθηκε και δεύτερη γυναίκα στη Ρόδο, 27 ετών, εκπαιδευτικός, μετά την έντονη καταιγίδα που έπληξε το νησί, ανεβάζοντας σε δύο των αριθμό των θυμάτων. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε παραλία του νησιού, όπου προφανώς την παρέσυραν τα ορμητικά νερά.

Πρόκειται για τη μία από τους δύο ανθρώπους που από χθες θεωρούνταν αγνοούμενοι, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού της Κρεμαστής.



Ένας από τους επιβάτες είχε διασωθεί από χθες ενώ ο τρίτος, ηλικίας 53 ετών, εξακολουθεί να αγνοείται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ρόδου Γιώργο Γκουτζιαμάνη, οι τρεις εκπαιδευτικοί επέστρεφαν στο σπίτι τους μετά τη δουλειά τους, σε ολοήμερο σχολείο σε περιοχή λίγο έξω από την πόλη της Ρόδου. Σύμφωνα με τη Ροδιακή, ο 30χρονος που διασώθηκε βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και όπως δήλωσε, όταν δοκίμασαν να διασχίσουν το σημείο του ποταμού με το ΙΧ, το νερό φαίνονταν χαμηλό. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο άρχισε να παρασύρεται και τότε οι εκπαιδευτικοί κατάλαβαν τι θα συνέβαινε και αμέσως βγήκαν έξω.

Ο ίδιος πρόλαβε και γαντζώθηκε σε ένα σημείο από την άκρη της γέφυρας και κρατήθηκε εκεί μέχρι να έρθει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του 53χρονουυ αγνοούμενου αλλά και οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών συνεχίζονται σήμερα με εντατικούς ρυθμούς, ενώ στις έρευνες συνδράμουν και τα ΕΜΑΚ. Για τον εντοπισμό του αγνοοούμενου έχει ζητηθεί και η βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπενθυμίζεται ότι, μία γυναίκα 40 ετών ανασύρθηκε νεκρή χτες το βράδυ από κοίτη χειμάρρου  στην περιοχή της Ιαλυσού, η οποία κατάγεται από την Κύπρο.

Όπως είπε στο newpost.gr ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, το πτώμα της άτυχης γυναίκας εντοπίστηκε 2-3 χιλιόμετρα από το σημείο που χάθηκαν οι δύο εκπαιδευτικοί. Συντετριμμένος ο κ. Κουσουρνάς, έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της άτυχης γυναίκας, ενώ όπως σημείωσε «ελπίζουμε να βρεθούν οι δύο αγνοούμενοι».

Χωρίς ρεύμα και νερό τα περισσότερα νοικοικυριά

Χωρίς σταγόνα νερό παραμένουν από το απόγευμα που ξέσπασε η κακοκαιρία δεκάδες σπίτια στην περιοχή της Ιξιάς και Ιαλυσού εξαιτίας των βλαβών που καταγράφονται στο δίκτυο ύδρευσης, από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει και η πλειοψηφία των σπιτιών σε ολόκληρο το νησί.

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Ο Ιαλυσός ποταμός έχει παρασύρει αυτοκίνητα και φερτά υλικά πλημμυρίζοντας σπίτια και καταστήματα.



Ανοίγουν τα ξενοδοχεία του νησιού για τους πλημμυροπαθείς

Δωρεάν φιλοξενία σε όσους εχουν ανάγκη απο στέγη μέχρι να αποκατάσταθουν οι ζημιές στα σπίτια τους. στην πόλη της Ρόδου προσφέρουν τα ξενοδοχεία Star και Ocean Blue.

Την ίδια ώρα  σε ανοικτή γραμμή βρίσκεται και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης με τον κ. Κουσουρνά, αφού απο χθες το απόγευμα ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις και τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. 

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: