Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή για τα υποβρύχια!

- Στην πρόταση γίνεται αναφορά στις συμβάσεις επί εποχής Τσοχατζόπουλου, Παπαντωνίου και Βενιζέλου στο υπουργείο Άμυνας
- Ζητεί να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι για το διαρκές έγκλημα και την οικονομική ζημία που υπέστησαν το Ελληνικό Δημόσιο, το Πολεμικό Ναυτικό, η ελληνική οικονομία και, ιδιαιτέρως οι εργαζόμενοι αλλά και οι φορολογούμενοι
- Tην πρόταση υπογράφει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
- Όλη η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της παραχώρησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ιδιώτες, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή.

Στην πρόταση γίνεται λόγος για τις συμβάσεις επί εποχής Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και ειδική μνεία στην εποχή Βενιζέλου, κατά την οποία οι συμβάσεις κυρώθηκαν με νόμο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι κατεθέτει την πρόταση για να γίνει διερεύνηση των γεγονότων που σχετίζονται με την επιζήμια, όπως λέει, παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις επιζήμιες για τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ συμβάσεις Β12/00 και Β21/02, με την επιζήμια για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. κατάρτιση και υλοποίηση της Εκτελεστικής Συμφωνίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο, τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, την Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), την ThyssenKrupp Marine Systems AG και την Abu Dhabi Mar LLC (ADM), η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 3885/2010 «Κύρωση των Συμβάσεων που αφορούν το μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ», και τέλος με την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. (σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ.2 Σ και 144 επ. Κανονισμού της Βουλής)

Αφού παραθέτει όλο το ιστορικό, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι:

"Η υπόθεση των υποβρυχίων του ΠΝ εμφανίζει όλες εκείνες τις παθογένειες που οδήγησαν στην παρακμή την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Μέσα από τις βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον επιλογές κυβερνητικών στελεχών και αξιωματούχων, αλλά και μέσα από την χαρτογράφηση των πληρωμών, είναι αναγκαίο να βρεθεί η λύση, που θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία των Ναυπηγείων, την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, την παράδοση των υποβρυχίων στο ΠΝ και την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στο σύνολό της."

Και συνεχίζει: "Επομένως όλα τα ανωτέρω ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από εξεταστική επιτροπή και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι για το διαρκές έγκλημα και την οικονομική ζημία που υπέστησαν το Ελληνικό Δημόσιο, το Πολεμικό Ναυτικό, η ελληνική οικονομία και, ιδιαιτέρως οι εργαζόμενοι αλλά και οι φορολογούμενοι. Η επιτροπή θα πρέπει πέρα από την διερεύνηση της υπόθεσης και την ανάδειξη των πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών που θα προκύψουν να συμβάλει στην εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου και βιώσιμου σχεδίου για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης μακριά από προνομιακές σχέσεις με ιδιωτικά συμφέροντα αμφίβολης αξιοπιστίας. Το σχέδιο αυτό, κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, προϋποθέτει τη μετάβαση των ΕΝΑΕ σε δημόσιο έλεγχο, διαχείριση και ιδιοκτησία καθώς και τη δημιουργία ενιαίου φορέα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο για την ανασυγκρότηση του συνόλου της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας."

Πηγή: NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια: