Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Μάνη: Επανατοποθέτηση προτομής του ήρωα Κωνσταντίνου Δαβάκη

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 στις 11.30 έγινε η τελετή της επανατοποθέτησης μεγάλη ήταν η συμμετοχή Μανιατών και φιλομανιατών καθώς επίσης και αντιπροσωπεία των αδελφών μας Κρητών από την Ασι Γωνιά της Κρήτης πολλών συλλόγων και εκπροσώπων.

Άγημα του Στρατού παρουσίασε όπλα προς τιμή του ήρωα. Συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η  Αντιπεριφεριάρχης  κα. Ντία Τζανετέα,  ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης  κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Ιερούργησε ο Μητροπολίτης Μάνης Σεβασμιότατος κκ. Χρυσόστομος. Παρευρέθησαν ο Στρατηγός κ. Δαβάκης  Δημήτριος, επίσης  Ξεπαπαδάκης  Δημήτριος,  ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστασάκος , ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Κατσιβέλης  , Αντιδήμαρχος Δημήτριος Ανδρείκος και Γεωργία Λυροφώνη.

Πολλοί  τοπικοί  εκπρόσωποι  κ. Μιχάλης  Καραμουσαλής, Μιχάλης  Αλμυράντης  πρόεδροι  τοπικών συλλόγων ο κ. Χρίστος Μελιγκόνης ο π. γενικός  γραμματέας  κ. Κυριάκος Γριβέας η πρόεδρος των Αεροπαγιτών  Μαρία Αρβανίτη και ο δημοσιογράφος Παρασκευάς Χονδροκούκης. Επίσης η κ. Αρχοντούλα Αλμυράντη του συλλόγου Κοίτας.
Οι κύριοι ομιλητές που αναφέρθηκαν στη πολυτάραχη ζωή του και την ιδιαίτερη στρατιωτική του ιδιοφυΐα .

Ο Δήμαρχος κ. Πέτρος  Ανδρεάκος εξήρε τον ηρωισμό του Κωνσταντίνου Δαβάκη ο οποίος κατέβαλε την πρώτη ήττα του Άξονα και είχε αποφασιστική σημασία για την καθυστέρηση στην επίθεση στη Ρωσία. Ήταν στρατιωτική ιδιοφυΐα μαέστρος των ελιγμών ήταν ξεχωριστός για την εποχή του και έχουμε ανάγκη τέτοιων ιστορικών συμβόλων σήμερα.


Ο Πλάτων Δαβάκης  πρώτος  ανιψιός  του ήρωα  ανέλυσε το ιστορικό της σταδιοδρομίας του με στοιχεία ανέκδοτα που είχε κράτησε ο πατέρας  του. Ο ήρωας  ήταν γνώστης 5 γλωσσών από τα 15 του μπήκε στη σχολή Ευελπιδων και στα 45 του χρόνια  στην ηλικία της ωριμότητας του παρουσίασε την ιδιοφυή σύλληψη θα είναι με άρματα μάχης και διαφώνησε για την επιτελεσθείσα  γραμμή Μεταξά ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ξένων στρατευμάτων.

Ο εκπρόσωπος  του Γενικού  Επιτελείου  στρατού παρουσίασε τα ιστορικά  στοιχεία από τα αρχεία του στρατού που αναδεικνυόταν η ιδιοφυΐα του ήρωα.

Ο Παρασκευάς  Χονδοκούκης  αναφέρθηκε στη ιεροσυλία της προτομής από γυφτοβούλγαρους  αλλά πως εκτός αυτών υπάρχουν και ντόπιοι βάρβαροι οι  οποίοι σημαδεύουν με πιστόλι α και δίκαννα την ιστορική προτομή. Οφείλουμε ως Μανιάτες να σεβαστούμε  την ιστορία των ηρώων μας και να αποτρέπουμε κάθε τέτοια βέβηλη πράξη.


Ο γλύπτης Μιχάλης Κάσσης  δημιουργός της προτομής τόνισε η Μάνη έχει 3 ήρωες μεγάλους και τρανούς τον Γιώργαρο Σκυλακάκη που αντιστάθηκε στον Φέδερ για την μή πτώση του άνω ορόφου των Πύργων, ο αξιωματικός  Νικος  Λεουτσάκος επαναστάτησε για να φύγει ο Όθωνας και  ο Κώστας Δαβάκης που χτύπησε το αγκάθι του φασισμού και επέτυχε την πρώτη ήττα του φασισμού κατατροπώνοντας τους Ιταλούς. Καταλήγοντας ειπε. Εχει αξία η ζωή μόνο αν είμαστε ελεύθεροι. Ο Υφυπουργός  Αμύνης Αθανάσιος Δαβάκης με σεμνότητα, χάρη συγγένειας, ανέφερε ότι όλοι οι προλαλήσαντες τα είπανε όλα. Εγώ τονίζω πως οφείλουμε όλοι οι Μανιάτες να διαφυλάξουμε την μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας να μείνει ελεύθερη αλλά οφείλουμε κι να διαφυλάξουμε αυτή την προτομή άθικτη από μερικούς ασυνείδητους.

Ο μικρός Κυριάκος Κυριακουλέας είπε ένα ποίημα που ανταποκρινόταν στην περίσταση για την ηρωική νίκη στα βουνά της Πίνδου και ας γίνει φωτεινό παράδειγμα ηρωισμού και θυσίας.

Ν. Καλαποθαράκος - Μάρθα Δεμερτζίδου (για την εφημερίδα "Η φωνή της Μάνης")

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: