Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Τα έλατα του Ταξιάρχη

Η Χαλκιδική έχει συνδεθεί στη συνείδηση των περισσότερων με τις υπέροχες παραλίες της καθώς αποτελεί έναν από τους κορυφαίους θερινούς τουριστικούς προορισμούς. Όμως εκτός από τις παραλίες που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες η Χαλκιδική διαθέτει ένα πανέμορφο βουνό τον Χολομώντα στο οποίο και καλλιεργούνται χιλιάδες έλατα που κάθε χρόνο διοχετεύονται στην ελληνική αγορά.

Αν και η οικονομική κρίση έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη χιλιάδων καταναλωτών παρόλα αυτά για ακόμη μια χρονιά από τον ορεινό όγκο του Χολομώντα και συγκεκριμένα από το χωριό Ταξιάρχης πρόκειται να διακινηθούν στην αγορά περισσότερα από 50.000 χριστουγεννιάτικα φυσικά δέντρα.

Η διακίνηση στην αγορά των χριστουγεννιάτικων φυσικών δέντρων του Ταξιάρχη Χαλκιδικής ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου.
Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου του Συλλόγου Απανταχού Ταξιαρχιωτών οι τιμές των φυσικών ελάτων ξεκινούν περίπου από τα 20 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με το μέγεθος του δέντρου.

Η καλλιέργεια του ελάτου ξεκίνησε στον Ταξιάρχη το 1960 και με τα πέρασμα των χρόνων οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αυξάνονταν σταδιακά με αποτέλεσμα σήμερα να καλλιεργούνται περισσότερα από 20.000 στρέμματα με φυσικά έλατα, καλλιέργεια με την οποία ασχολείται το 90% του ενεργού πληθυσμού.

Σε όσους στρέφονται εναντίον των φυσικών ελάτων για λόγους οικολογικούς ο πρόεδρος των Απανταχού Ταξιαρχιωτών μας παρέπεμψε στο ακόλουθο κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα taxiarchis.net :

Οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη προτείνουν φυσικό έλατο γιατί:

- Καλλιεργούν τα άγονα χωράφια και τα μετατρέπουν σε δάσος

- Διατηρούν τη παράδοση και προστατεύουν το δάσος

- Διατηρούν τους νέους ανθρώπους στο χωριό τους και γιατί το φυσικό έλατο βοηθά στην τοπική οικονομία, μιας προέρχεται από ιδιωτικές καλλιέργειες

- Γιατί το φυσικό έλατο δίνει στο σπίτι την αίσθηση της Φύσης

- Γιατί είναι βιοδιασπόμενο και άρα ανακυκλώνεται εύκολα, σε αντίθεση με το τεχνητό που έρευνες αποδεικνύουν ότι επιβαρύνει δεκαπλάσια το περιβάλλον, από το χρόνο ζωής του

- Γιατί καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του και πριν κοπεί αποτελεί παραγωγική πηγή οξυγόνου και τμήμα της χλωρίδας με ευεργετικές επιδράσεις στη ζωή άλλων οργανισμών

- Τέλος γιατί πάντα στη θέση ενός κομμένου δέντρου φυτεύουν δύο

Η κρίση «σώζει» τα έλατα

Πάντως η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους τους ελατοπαραγωγούς αφού για πολλούς το φυσικό έλατο αποτελεί είδος πολυτελείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας οι ελατοπαραγωγοί του νομού κατά το περσινό έτος έκοψαν τελικά το 1/3 των ελάτων που αιτήθηκαν στο δασαρχείο λόγω της μειωμένης ζήτησης. Οι καλές εποχές ,όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όπου κόβονταν 550 έλατα και διοχετεύονταν στην αγορά είναι δύσκολο να επιστρέψουν.

Πηγή: NewsBeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: