Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο για την Τουρκία

ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Γράφει ο Θέμης  Δαγκλής

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που συνόδεψαν την υποθαλάσσια σύνδεση των δύο ακτών του Βοσπόρου, πέρασε απαρατήρητο. Ωστόσο η σήραγγα των δύο Ηπείρων δεν ήταν η μόνη δουλειά που έφερε τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία θα αποκτήσει το δεύτερο της πυρηνικό εργοστάσιο με τη συνδρομή της ιαπωνικής τεχνολογίας.

Την Τετάρτη το βράδυ, λίγες  μετά τα εγκαίνια της υποθαλάσσιας σήραγγας ο Ερντογάν και ο Αμπε υπέγραψαν τη  συμφωνία κατασκευής ενός πυρηνικού εργστασίου σε τουρκικό έδαφος. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί κοντά στη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα και θα έχει δυναμικότητα 4.800 MW. Η πρώτη μονάδα θα συνδεθεί στο Τουρκικό δίκτυο το 2023 και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να γίνει ως το 2028. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί από την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και την Γαλλική εταιρεία Areva. Το έργο θα στοιχίσει συνολικά 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία κατασκευάζει ήδη ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Ακουγιού. Την κατασκευή την έχει αναλάβει η ρωσική εταιρεία Rosatom. Ο πρώτος αντιδραστήρας του Ακουγιού θα έπρεπε σύμφωνα με το πρόγραμμα να μπει σε λειτουργία το 2019, φαίνεται όμως ότι όλη η κατασκευή θα καθυστερήσει τουλάχιστον ένα χρόνο. Το έργο αυτό θα στοιχίσει στην Τουρκία 20 δις δολάρια.

Παρά τη μελαγχολία που λογικά ήδη θα πρέπει να προκαλεί σε ένα ελληνικό κοινό ότι η Τουρκία είναι σε θέση να επενδύσει ένα σημαντικό μέρος του συνολικού προϋπολογισμού των 420 δισ. των δύο πυρηνικών εργοστασίων, υπάρχουν και άλλα που θα έπρεπε να μας απασχολούν σε αυτή τη συνεργασία. Π.χ. ότι οι δύο Πρωθυπουργοί υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση για την δημιουργία “στρατηγικής εταιρικής σχέσης” ανάμεσα σε Τουρκία και Ιαπωνία, και ότι θα αναπτυχθούν κοινές πρωτοβουλίες στα πεδία της πυρηνικής ενέργειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, στο πλαίσιο των οποίων Τούρκοι ειδικοί θα εκπαιδευτούν στην πυρηνική τεχνολογία από τους Ιάπωνες.

Το πόση σημασία αποδίδει ο οικονομικός γίγαντας της Άπω Ανατολής σε αυτή τη συνεργασία πάντως καταδεικνύει και το γεγονός ότι ο Άμπε έφυγε από τη χώρα  για να πάει στην Τουρκία κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής περιόδου όπου συνεδριάζουν από κοινού η Βουλή και η Γερουσία. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιαπωνική μεταπολεμική ιστορία.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: