Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η 9η Σεπτεμβρίου ημέρα κρίσης για τη Συρία

Οι αντιδράσεις μετά το χθεσινό διάγγελμα Ομπάμα

-Δαμασκός: Σε σύγχυση ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Ολάντ παραπλάνησε το λαό του-Ισραήλ: Είμαστε έτοιμοι για όλα -Γαλλία: Περιμένουμε την ψηφοφορία -Κάμερον: Κατανοώ την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ-Απειλές από το Ιράν ότι οι επιχειρήσεις θα επεκταθούν και εκτός των συνόρων της Συρίας

Τα βλέμματα όλα έχουν στραφεί στις ΗΠΑ και στην επικείμενη ψηφοφορία στο Κογκρέσο, με τη σχετική συζήτηση να ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύνοδο των G20 στη Ρωσία.

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης αναμένει την κίνηση της Αμερικής ως προς τη χρήση χημικών στη Συρία την 21η Αυγούστου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους πολίτες, ανάμεσά στους οποίους ήταν και πολλά παιδιά, το καθεστώς Άσαντ δηλώνει «έτοιμο να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις».

Η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή, διαβεβαίωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ- Άσαντ, στη διάρκεια συνάντησής του με Ιρανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Οι αμερικανικές απειλές για επίθεση κατά της Συρίας δε θα απομακρύνουν τη Συρία από τις αρχές της ή από τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, την οποία υποστηρίζουν ορισμένες χώρες της περιοχής και της Δύσης, κυρίως οι ΗΠΑ», τόνισε ο Άσαντ.

«Διστακτικός και σε σύγχυση» ο Ομπάμα

Νωρίτερα, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκτάντ δήλωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε διστακτικός και σε σύγχυση, ενώ χαρακτήρισε ανεύθυνη τη γαλλική κυβέρνηση καθώς, όπως είπε, υποστηρίζει οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν φανερά διστακτικός, απογοητευμένος και σε σύγχυση κατά τη χθεσινή ομιλία του(...) Κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια αδικαιολόγητη επίθεση» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στη γαλλική κυβέρνηση, ο Μοκτάντ τη χαρακτήρισε «ανεύθυνη». «Οι Γάλλοι πολιτικοί παραπλάνησαν το γαλλικό λαό και συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο(...). Παραποίησαν τα γεγονότα και υποστηρίζουν οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα», τόνισε.

Την ίδια ώρα τα συριακά καθεστωτικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το Κογκρέσο συνιστά την αρχή μιας «υποχώρησης» των ΗΠΑ.

«Ο Ομπάμα ανακοίνωσε χθες άμεσα ή έμμεσα την αρχή της ιστορικής αμερικανικής υποχώρησης», τονίζει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η επίσημη συριακή εφημερίδα Αλ-Θάουρα.

Ισραήλ: Είμαστε έτοιμοι για όλα

Το Ισραήλ παραμένει «έτοιμο για όλα τα σενάρια», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μια ημέρα μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στη χώρα του επικρατεί ηρεμία και αίσθηση ασφάλειας καθώς «οι πολίτες γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια». «Οι εχθροί μας έχουν πολύ καλούς λόγους να μη θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμή μας. Τη γνωρίζουν», τόνισε.

Το Ιράν
«Το ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα περιοριστεί εντός των συνόρων της Συρίας αποτελεί μια αυταπάτη, θα προκαλέσει αντιδράσεις πέραν αυτής της χώρας», δήλωσε από την άλλη, το Σάββατο ο ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης του ιρανικού στρατού Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί.

Επίσης, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου οι σχέσεις με τον Ομπάμα  έχουν ψυχρανθεί, λόγω Σνόουντεν (και όχι μόνον), χαρακτήρισε το Σάββατο «προβοκάτσια» κατά του Άσαντ τα περί επίθεσης με χημικά.

Εν αναμονή της έγκρισης από το Κογκρέσο
Μετά την ήττα  Κάμερον και το “όχι” της βρετανικής Βουλής για πιθανή επέμβαση στη Συρία, αλλά και την «αναλγησία του ΟΗΕ», όπως κατήγγειλε χθες στο διάγγελμά του ο Ομπάμα και όπως επισημαίνουν πολλά διεθνή ΜΜΕ, φαίνεται πως οι μεγάλες δυνάμεις αναμένουν τη ψηφοφορία στο Κογκρέσο, που θα είναι καθοριστική για το συριακό ζήτημα. Σημειώνεται πως η ήττα του Κάμερον έθεσε υπό αμφισβήτηση το ρόλο της Βρετανίας ως του πιο αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ σε στρατιωτικά ζητήματα, ρόλο που ο Κάμερον εργαζόταν σκληρά για να διατηρήσει.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας  δήλωσε λίγη ώρα μετά το διάγγελμα Ομπάμα το Σάββατο, ότι υποστηρίζει τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει με ψηφοφορία την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ. «Καταλαβαίνω και υποστηρίζω την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία», έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Πρόθυμη η Γαλλία
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία δεν προτίθεται να αναλάβει δράση μονομερώς στη Συρία, αλλά θα αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για το εάν θα εξαπολυθούν κτυπήματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Η Γαλλία δεν θα βαδίσει μόνη της. Χρειαζόμαστε μία συμμαχία», τόνισε ο Βαλς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Ο Γάλλος πρωθυπουργός  Ζαν-Μαρκ Ερό είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί τη Δευτέρα με τους επικεφαλής των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αντιπολίτευση, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στη Συρία, πριν τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Τετάρτη για το θέμα.

Απογοητευμένη από τον Ομπάμα η συριακή αντιπολίτευση
Η συριακή αντιπολίτευση, ωστόσο, δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να παραπέμψει σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ, αλλά υποστήριξε πως «πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει» τα αεροπορικά αυτά πλήγματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός της.

Ο Σαμίρ Νάσαρ, μέλος της διοίκησης του συριακού Εθνικού Συνασπισμού, σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη από τη Βηρυττό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «αναμέναμε μία άμεση και επικείμενη επίθεση, όμως πιστεύουμε πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει τελικά τα στρατιωτικά πλήγματα».

Ως οπισθοχώρηση, επιπλέον, μεταφράστηκε από φιλοκαθεστωτικό συριακό μέσο ενημέρωσης η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου πριν προχωρήσει με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Ο Ομπάμα ανακοίνωσε χθες, άμεσα ή έμμεσα, το ξεκίνημα της ιστορικής αμερικανικής οπισθοχώρησης», είναι το σχόλιο στο πρωτοσέλιδο της φιλοκαθεστωτικής εφημερίδας al-Thawra.

Ο Πάπας προσεύχεται για την ειρήνη
Κατά του πολέμου εκφράστηκε ο Πάπας, που κήρυξε ημέρα Προσευχής και Νηστείας στον κόσμο για την ειρήνη στη Συρία και σε όλη τη Μέση Ανατολή την 7η Σεπτεμβρίου, απευθυνόμενος σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Πάπας καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων, την οποία η Δύση αποδίδει στα συριακά κυβερνητικά στρατ εύματα τονίζοντας "ποτέ πια πόλεμος" και τάχθηκε κατά οιασδήποτε ένοπλης επέμβασης στη Συρία.

Ο Ποντίφικας ζήτησε από τους 1,2 εκατ. Καθολικούς του κόσμου να προσευχηθούν για την ειρήνη στη Συρία στη 7 Σεπτεμβρίου και τόνισε ότι ο ίδιος θα χοροστατήσει σε ειδική λειτουργία στο Βατικανό. Επιπλέον, ζήτησε από όλους τους Χριστιανούς καθώς και από τους οπαδούς άλλων θρησκειών να ακολουθήσουν την πρωτοβουλία των Καθολικών στις 7 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: