Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ν. Αφρική: ρεκόρ θανατώσεων ρινόκερων μέσα στο 2013

REUTERS/SIPHIWE SIBEKO

Στη Νότια Αφρική υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόνο 18.000 λευκοί και 4.000 μαύροι ρινόκεροι. Οι ρυθμοί εξολόθρευσής τους έχουν αυξηθεί δραματικά από τις αρχές της δεκαετίας.

 Τρεις μήνες πριν από το τέλος του έτους, το ετήσιο ρεκόρ θανατώσεων ρινόκερων στη Νότια Αφρική έχει ήδη καταρριφθεί προκαλώντας έντονο προβληματισμό στις αρχές της χώρας και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, από τις αρχές του 2013 λαθροκυνηγοί έχουν θανατώσει τουλάχιστον 688 ρινόκερους, απολογισμός που επιβεβαιώνεται και από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ερευνών της χώρας.
Σημειώνεται ότι πέρυσι, 668 ρινόκεροι είχαν χάσει συνολικά τη ζωή τους - αριθμός που αποτέλεσε ετήσιο ρεκόρ.

Στη Νότια Αφρική υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόνο 18.000 λευκοί και 4.000 μαύροι ρινόκεροι. Οι ρυθμοί εξολόθρευσής τους έχουν αυξηθεί δραματικά από τις αρχές της δεκαετίας. Ενδεικτικά, το 2007 είχαν θανατωθεί μόνο 13 ζώα, ενώ τώρα εκφράζονται φόβοι ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν τις 1.000 έως το τέλος της χρονιάς.

Στην τελευταία έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Κυριακή, το WWF κάνει λόγο για «έκρηξη» της λαθροθηρίας στην περιοχή. Στέλεχος της οργάνωσης ανέφερε ότι, ειδικά στη Νοτιο Αφρική, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αύξηση των θανατώσεων σε ποσοστό 5.000% - αριθμός που συμφωνεί με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Οι ρινόκεροι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των λαθροθήρων για τα πολύτιμα κέρατά τους, τα οποία προωθούνται σε χώρες όπως η Κίνα και το Βιετνάμ. Εκεί, κερδίζει έδαφος η επιστημονικά αβάσιμη πεποίθηση ότι η σκόνη από το κέρατο θεραπεύει πάσης φύσεως ασθένεια, ακόμη και τον καρκίνο.

Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας κατά της λαθροθηρίας, η υπουργός Υδάτων και Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής Έντνα Μολέβα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τον αφανισμό των ρινόκερων. Προειδοποίησε ότι το πρόβλημα έχει φθάσει να απειλεί ακόμη και την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

«Εξαιτίας της αύξησης της λαθροθηρίας από το 2008, οι ρινόκεροι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής παγκοσμίως», είπε στους διαδηλωτές. «Αυτό συμβαίνει γιατί η απώλεια ενός ρινόκερου δεν διαταρράσσει μόνο την οικολογική ισορροπία, αλλά βλάπτει και τη νοτιοαφρικανική οικονομία, πλήττοντας την τουριστική βιομηχανία ως κλάδο που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, ενώ συνιστά και απειλή για την ασφάλεια, καθώς οι διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις περνούν παράνομα στη Νότια Αφρική» για να θανατώσουν ρινόκερους και να κλέψουν τα κέρατά τους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: