Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Στα 10.550 ευρώ το πρόστιμο για ανασφάλιστο εργαζόμενο

Θέλουν τη «μαύρη» εργασία να είναι «ασύμφορη» και «ριψοκίνδυνη»

 Πρόστιμο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, δηλαδή 10.550 ευρώ, προβλέπουν τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης τη Δευτέρα.

 Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι τα βαριά πρόστιμα καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία ασύμφορη και ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε: «Τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι κυρώσεις αυτές θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται,
πλέον και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.

«Γνωρίζουμε ότι οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές. Ωστόσο, η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Με το νέο σύστημα, υποστήριξε ο κ. Βρούτσης, σταματάει η ουσιαστική ατιμωρησία, την οποία απέδωσε «στην ευχέρεια της υποκειμενικής εκτίμησης του ελεγκτή» ή «στην παρελκυστική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υπομνημάτων».

Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προασπίσει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και «τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων που σηκώνουν το βάρος των συνεπειών της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού».

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Χαρακτήρισε την αυστηροποίηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία ως «πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος», «συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας» και «ζήτημα δικαιοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στους νομοταγείς και υπεύθυνους επιχειρηματίες και σ' αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση».

Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: