Τρίτη 7 Μαΐου 2013

«Επιστρέφει» στη Σερβία η τελευταία βασίλισσα της χώρας, Αλεξάνδρα


Η εκταφή θα γίνει την Πέμπτη στο Τατόι

Την Πέμπτη 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι η εκταφή των οστών της τελευταίας βασίλισσας της Γιουγκοσλαβίας, Αλεξάνδρας, μετά από αίτημα της οικογένειάς της που έγινε δεκτό από το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το παρών στην τελετή αναμένεται να δώσει ο γιος της Πρίγκιπας Αλέξανδρος. Μετά την εκταφή η σωρός της βασίλισσας Αλεξάνδρας θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και από εκεί με ειδική πτήση στο Βελιγράδι.

Εκτός από τον γιο της πρίγκιπα Αλέξανδρο και τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Αικατερίνη, τη σωρό της βασίλισσας θα συνοδεύσουν ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, πρέσβης Διονύσιος Κοδελλάς, και ο Σέρβος Πρέσβης στην Ελλάδα
Ντράγκαν Ζουπάνιεβατς για να μεταφερθεί στο Βασιλικό Παρεκκλήσι  του Αγίου Ανδρέα στο Βελιγράδι.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της προσπάθειας του πρίγκιπα Αλέξανδρου να «ενώσει» την οικογένειά του καθώς στις 22 Ιανουαρίου προηγήθηκε αντίστοιχη μεταφορά από το Ιλινόις των ΗΠΑ στη Σερβία του συζύγου της Αλεξάνδρας και τελευταίου βασιλιά της Σερβίας, Πέτρου Β΄, ενώ στις 29 Απριλίου μεταφέρθηκαν στο Βελιγράφι τα οστά της μητέρας του, βασίλισσας Μαρίας. Τα οστά και των δύο βρίσκονται, επίσης, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα.

Η επίσημη τελετή ταφής των οστών και των τριών στο Βασιλικό Μαυσωλείο της οικογένειας Καραγιώργεβιτς έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου παρουσία 2.500 καλεσμένων από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων των βασιλικών οικογενειών.

Ποια ήταν η βασίλισσα Αλεξάνδρα

Η τελευταία βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1921 και ήταν κόρη του βασιλιά της Ελλάδας Αλεξάνδρου Α΄ και της Ασπασίας Μάνου, που καταγόταν από Φαναριώτες Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη.

Η Αλεξάνδρα δεν είχε την τύχη, όμως, να γνωρίσει τον πατέρας της καθώς ο Αλέξανδρος Α΄ πέθανε πέντε μήνες πριν τη γέννησή της στις 25 Οκτωβρίου του 1920 από σηψαιμία, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε δάγκωμα από έναν από τους δύο πιθήκους που είχε για κατοικίδια, στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου.

Μάλιστα αρχικά θεωρήθηκε παράνομη κόρη επειδή ο γάμος του πατέρα της δεν είχε την έγκριση του παππού της βασιλιά Κωνσταντίνου Α'. Χρειάστηκε η παρέμβαση της βασιλομήτωρος Σοφίας το 1922 που επέτρεπε στο βασιλιά να αναγνωρίζει την ισχύ γάμων μελών της βασιλικής οικογένειας που έγιναν χωρίς τη βασιλική συγκατάθεση, ακόμα και αναδρομικά, αλλά σε μη δυναστική βάση.

Γι' αυτό και στην Αλεξάνδρα αποδόθηκε ο τίτλος της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πριγκίπισσα της Ελλάδας.

Σε ηλικία 23 ετών, το 1944, η Αλεξάνδρα παντρεύτηκε τον τότε βασιλιά Πέτρο Β΄ της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος όμως ήταν εξόριστος στο Λονδίνο με τον οποίο απέκτησαν στη συνέχεια έναν γιο, τον Πρίγκιπα Διάδοχο Αλέξανδρο Β΄ σημερινό διεκδικητή του Σερβικού θρόνου.

Μάλιστα η κυβέρνηση είχε ανακηρύξει Γιουγκοσλαβικό έδαφος τη σουίτα στην οποία γεννήθηκε ο Αλέξανδρος προκειμένου να γεννηθεί ο διάδοχος σε πάτρια εδάφη.

Δυστυχώς για την ίδια δεν απόλαυσε πότε τα προνόμια μιας βασίλισσας καθώς το Νοέμβριο του 1945 η μοναρχία καταργήθηκε από τον Τίτο, με αποτέλεσμα το εξόριστο βασιλικό ζεύγος να εγκατασταθεί στις Η.Π.Α.

Η Αλεξάνδρα πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1993, στο ανατολικό Σάσσεξ, στην Αγγλία, και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο, στο Τατόι.



Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: