Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ωρα Μηδέν για τη Κύπρο- Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Σε αγώνα δρόμου για συμφωνία με την τρόικα έως το κρίσιμο Eurogroup της Κυριακής επιδίδεται η κυπριακή κυβέρνηση με διαρκείς συσκέψεις σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο το σκηνικό της διαπραγμάτευσης παραμένει ρευστό. Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις προκλήθηκε αργά το βράδυ με ευθύνη του ΔΝΤ, το οποίο εγείρει νέες αξιώσεις ζητώντας να εφαρμοστεί το μοντέλο της Λαϊκής και στην Κύπρου.

Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για «κούρεμα» 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου, αλλά και έκτακτη εισφορά ύψους 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες.

 Οι σχετικές πληροφορίες για το ύψος του «κουρέματος» στην τράπεζα Κύπρου προήλθαν από κύπριο αξιωματούχο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, και ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι τα ταμεία πρόνοιας δεν θα είναι μέρος του πακέτου διάσωσης.

Νέες απαιτήσεις κάθε μισή ώρα από το ΔΝΤ

Στη συνέχεια, όμως, φάνηκε να παρουσιάζεται εμπλοκή λόγω της στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η εμπλοκή οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα της εκπροσώπου του στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου, η οποία φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

«Δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα» είπε ανωνύμως στο ΚΥΠΕ ανώτερο στέλεχος της κυπριακής πλευράς. Απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».

Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πετά με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Στυλιανίδης, με γραπτή ανακοίνωση δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».
Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη πλαισιώνει επίσης, ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ.

Στις 19:00 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο.

Καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: