Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Κούρεμα σοκ για τις καταθέσεις στην Κύπρο


ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΦΥΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ


 Μετά από μια δραματική συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε πολύ κοντά στο να τα τινάξει όλα στον αέρα - η συνεδρίαση διεκόπη στις 2 τα ξημερώματα, ο Αναστασιάδης βγήκε έξω και άναψε τσιγάρο -  το Eurogroup πήρε χθες τα ξημερώματα μια πολύ επικίνδυνη απόφαση.

Επέβαλλε στην Κύπρο κούρεμα καταθέσεων από το πρώτο ευρώ για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, η οποία θα επιβληθεί με νόμο την Τρίτη, 19 Μαρτίου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί νόμος από την Κυπριακή Βουλή ως την Καθαρά Δευτέρα.

Οι καταθέτες που θα πληγούν θα λάβουν σε αντάλλαγμα μετοχές των τραπεζών, ισόποσης αξίας με το "κούρεμα" που υπέστησαν.΄
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, οι καταθέσεις που διατηρούνται στα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές των Κυπριακών τραπεζών της Ελλάδας δεν πλήττονται από την απόφαση. Οι Κυπριακοί λογαριασμοί καταθέσεων μπλοκαρίστηκαν ήδη από τις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ.

Η κατ’ ευφημισμόν λεγόμενη «εφάπαξ εισφορά» στις καταθέσεις ανέρχεται σε 9,9%  σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% σε καταθέσεις ως 100.000 ευρώ. Επίσης, στην Κύπρο θα επιβληθεί  φόρος επί των τόκων. Και ο εταιρικός φόρος αυξάνεται από το 10% στο 12,5%. Όλα αυτά μαζί με σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να συνεισφέρουν 7,5 δις ευρώ περίπου, με τα οποία το Εurogroup μπόρεσε να κατεβάσει το συνολικό ύψος της βοήθειας προς την Κύπρο στα 10 δις ευρώ. Το χρέος καθίσταται έτσι βιώσιμο και θα ανέρχεται το 2020 στο 100% του ΑΕΠ.

Η εισφορά αφορά το κεφάλαιο των καταθέσεων και είναι πρωτοφανής για ανεπτυγμένη χώρα. Επιπλέον, είναι και επικίνδυνη. Το Eurogroup έστειλε χθες με σαφήνεια το μήνυμα, ότι οι καταθέσεις δεν είναι πουθενά ασφαλείς εντός Ευρωζώνης, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει μια πανευρωπαϊκή φυγή καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις κάποια στιγμή της χθεσινής συνεδρίασης το ΔΝΤ ζήτησε στην αρχή της συζήτησης κούρεμα 30%, κάτι που απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε τρομακτικό για τους αποταμιευτές σε όλη την Ευρώπη.

Για την ίδια την Κύπρο, η απόφαση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μείωση καταθέσεων, ακόμα και ένα bank run από την Τρίτη, κανείς δεν εγγυάται ότι οι ξένοι καταθέτες που υπέστησαν το κούρεμα, θα αφήσουν τα κατά 6 ως 10% κουρεμένα κεφάλαια τους στην Κύπρο. Ως χρηματοοικονομικό κέντρο, η Μεγαλόνησος δέχεται ένα συντριπτικό πλήγμα και αυτό είναι πιθανόν να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την πορεία της Οικονομίας της. Ως εκ τούτου, θα είναι εξαιρετικά επώδυνη η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τη συμφωνία και να περάσει το νόμο για το κούρεμα των καταθέσεων από τη βουλή.       

Θέμης Δαγκλής

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: