Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Έκλεψαν την προτομή του ήρωα πιλότου Κώστα Ηλιάκη στα Χανιά

Απίστευτο και όμως αληθινό. Άγνωστοι έκλεψαν τον προτομή του ήρωα Χανιώτη πιλότου Κώστα Ηλιακή από το σημείο που βρίσκονταν επί της οδού Ακρωτηρίου.

Είναι να απορεί κανείς για το ποιοι μπορεί  είναι οι λόγοι που κάποιοι αποφάσισαν να κλέψουν την προτομή ενός ανθρώπου που η θυσία του είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας και που μόνο παράδειγμα προς μίμηση μπορεί να αποτελέσει για όλους τους Έλληνες ειδικά σήμερα.

Την απουσία της προτομής απο το βάθρο αντιλήφθηκε διερχόμενος πολίτης ο οποίος και ενημέρωσε τις αρχές. Αμέσως έσπευσαν αστυνομικοί, ενώ ο αντιδήμαρχος Χανίων κ.Μανούσος Λιονάκης που πήγε στο σημείο μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, έκανε λόγο για "βέβηλη πράξη απο ιερόσυλους οι οποίοι πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά".

Οι έρευνες της αστυνομίας εστιάζονται σε μάντρες με παλιοσίδερα, καθώς το πιθανότερο είναι η ορειχάλκινη προτομή να εκλάπη για να πουληθεί το μέταλλο, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 6 ευρώ το κιλό.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής, στην θέση "μπαλκόνι" επι της οδού Ακρωτηρίου, απ'όπου υπάρχει μια πλήρης θέα της πόλης των Χανίων, είχαν γίνει σε ειδική τελετή, στις 20 Μαΐου 2007.

Αντίδραση του Υπ.Εθνικής Άμυνας

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου μόλης ενημερώθηκε για την κλοπή της προτομής του ήρωα πιλότου Κώστα Ηλιάκη από την περιοχή Ακρωτηρίου Χανίων:

Όπως ανακοινώθηκε απο το Υπουργείο, "ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για την κλοπή της προτομής του ηρωικού Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, που έγινε στα Χανιά και ζήτησε από την πολιτική και στρατιωτική δικαιοσύνη να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι δράστες να εντοπιστούν και να συλληφθούν άμεσα.

Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Αντώνιο Τσαντηράκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες της κατασκευής νέας προτομής, ώστε να τοποθετηθεί το ταχύτερο δυνατόν στο συγκεκριμένο σημείο και να γίνουν παράλληλα, οι απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση της οικογένειας Ηλιάκη για το συμβάν."

Δήλωση Δημάρχου Χανίων

Με αφορμή το γεγονός της κλοπής της προτομής του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη από αγνώστους δράστες, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης έκανε την εξής δήλωση:

«Η Δημοτική Αρχή των Χανίων και εγώ προσωπικά, εκφράζουμε την έντονη οργή και τον αποτροπιασμό μας, για το πρωτοφανές περιστατικό της κλοπής της προτομής του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, από την θέση όπου είχε τοποθετηθεί, επί της οδού Ακρωτηρίου.

Τέτοια περιστατικά, μόνο απέχθεια και ντροπή για τους θρασύτατους δράστες προκαλούν, αφού προσβάλλουν βαρύτατα την κοινωνία μας, τραυματίζοντας την ιστορική μνήμη, τις αξίες και τις αρχές του λαού μας, και βεβηλώνουν τη μνήμη ηρώων που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ειρήνης, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Κώστας Ηλιάκης.

Ο Δήμος Χανίων, διαμέσου του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Μ. Λιονάκη, κατέθεσε άμεσα μήνυση για το εν λόγω περιστατικό κλοπής στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές από τις οποίες ζητούμε την ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης και τη σύλληψη των δραστών, όπως επίσης και την παραδειγματική και βαρύτατη τιμωρία τους».

Πηγή: FlashNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: