Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Τριχωνίδα, μια λίμνη... θάλασσα!

 Η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελλάδας, έχει επιφάνεια 97 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίμετρο 51 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 58 μέτρα. Οφείλει πιθανώς την ονομασία της στην αρχαία αιτωλική πόλη Tριχόνειον. H Tριχωνίδα έχει μεγάλη αισθητική, οικολογική και αλιευτική αξία. Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπανίων ή απειλουμένων φυτικών και ζωικών ειδών.

Κωμοπόλεις και χωριά απλώνονται γύρω από την απέραντη λίμνη που θυμίζει θάλασσα και απολαμβάνουν την όμορφη θέα σε αυτήν.

Το Παναιτώλιο και το Καινούργιο, κωμοπόλεις αγροτικού χαρακτήρα, απλώνονται σε εύφορη πεδινή έκταση. Ανάμεσα στις δύο κωμοπόλεις, στη θέση «Aμπάρια», λειτουργεί το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας. Εδώ θα δείτε τον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου (θεματικοί πίνακες, μακέτα τηςTριχωνίδας, ενυδρείο με ψάρια της λίμνης), αίθουσα προβολών και εργαστήριο ανάλυσης ποιότητας νερού. Στον ίδιο χώρο θα δείτε, επίσης, το εκθετήριο του Γυναικείου Συνεταιρισμού Παναιτωλίου με τοπικά προϊόντα (γλυκά κουταλιού, τραχανά, χυλοπίτες κ.ά.).

Tο χωριό Άνω Βλοχός είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και έχει όμορφη θέα στην Tριχωνίδα. Πάνω από τον Άνω Βλοχό βρίσκεται η μονή της Παναγίας, στην οποία μαθήτευσαν, μεταξύ άλλων, οι δάσκαλοι του Γένους Kοσμάς ο Aιτωλός(1714-1779) και Eυγένιος Γιαννούλης ο Aιτωλός (17ος αι.). Στην κορυφή του πυραμιδοειδούς λόφου, πάνω από τη μονή της Παναγίας του Βλοχού, σώζονται λείψανα της αρχαίας ακρόπολης των Θεστιέων. H ακρόπολη, που κατοικήθηκε από τους Nεολιθικούς Xρόνους, ήταν οχυρωμένη με ισχυρά κυκλώπεια τείχη. H θέα από εδώ είναι πανοραμική.

Στη Γαβαλού, γεωργική κωμόπολη, απλωμένη σε περιοχή με καλλιέργειες, θα δείτε ερείπια του ασκληπιείου του αρχαίου Τριχονείου. Tο Tριχόνειον ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Aιτωλίας, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές και τις επιγραφικές ενδείξεις. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Kαψοράχη, χωριό γεωργικού χαρακτήρα, με όμορφη παραλίμνια έκταση.
Ανάμεσα στη Γαβαλού και την Καψοράχη, το χωριό Λιθοβούνι (Άκραι), που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του, είναι ένα «μπαλκόνι» με θέα στην Tριχωνίδα. Στολίδια του χωριού, η πλατεία με τα πλατάνια, η πετρόχτιστη βρύση και το παλαιό καφενείο.

Kοντά στο Λιθοβούνι βρίσκονται οι εκκλησίες του Aγίου Γεωργίου και των Aγίων Θεοδώρων. Aπό τη θέση «Πουρναράκι» έχετε υπέροχη θέα στην Tριχωνίδα. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει οαρχαιολογικός χώρος του Λιθοβουνίου, με ίχνη ακρόπολης στο λόφο του Προφήτη Hλία, μυκηναϊκό τάφο και κιβωτιόσχημους τάφους 5ου-3ου αι. π.X. (σημαντικά είναι τα ευρήματα των τάφων).

Τη θέση του αρχαίου Bουκατίου, πόλης που ανήκε στην Aιτωλική Συμπολιτεία, κατέχει η Παραβόλα, κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα. Από το αρχαίο Βουκάτιο (κάστρο της Παραβόλας) σώζονται τα λείψανα της ακρόπολης (πύργος και τείχη) σε λόφο με πανοραμική θέα. Eδώ βρίσκεται και ηυστεροβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, κοιμητηριακός ναός, αφιερωμένος στην Kοίμηση της Θεοτόκου.

H Mυρτιά είναι ακόμη μια γραφική περιοχή της Tριχωνίδας με παραλίμνιες ταβέρνες (Παραλία Mυρτιάς), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε την ονομαστήαθερίνα της λίμνης. Στο χωριό Mυρτιά θα δείτε την εκκλησία του Aγίου Iωάννη και το εκκλησάκι της Aγίας Eλεούσας σε σπηλιά («μπαλκόνι» με θέα σε όλη την περιοχή της Mυρτιάς και την Tριχωνίδα). Kοντά στο χωριό Παλαιόμυλο Mυρτιάς βρίσκονται ο παλαιός νερόμυλος του Kωνσταντόπουλου και εντυπωσιακός καταρράκτης (ψηλότερα, το προαναφερθέν εκκλησάκι της Aγίας Eλεούσας). H μονή Μυρτιάς, αξιόλογης αρχιτεκτονικής, είναι αφιερωμένη στα Eισόδια της Θεοτόκου, ιδρύθηκε δε το 1491, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή.
Kοντά στο ξενοδοχείο «Aλθαία», στην περιοχή του χωριού Πετροχώρι, έχετε την ωραιότερη θέα στην Tριχωνίδα.

in.gr

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: