Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ύστατο χαίρε στον Ιερισσού Κυρό Νικόδημο (Φωτο)


του Θοδωρή Δούκα
φωτογραφίες Στέλιος Ρήγας, Μαρία Παπαδημητρίου

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης τελέσθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στον Μητροπολιτικό  Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Ιερισσού κυρού Νικοδήμου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην ακολουθία  παρέστησαν οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Φιλίππων κ. Προκόπιος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Γλυφάδας κ. Παύλος και  ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας,  επίσκοπος Βρανίων κ. Παχώμιος.


Την εξόδιο ακολουθία παρακολούθησε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ.Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής Χαλκιδικής κ.Ευθύμης Καρανάσιος, ο αντιπεριφερειάρχης κ.Ιωάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ.Χρήστος Πάχτας, ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος κ.Ζωγράφος, ο δήμαρχος Σιθωνίας κ.Ιωάννης Τζίτζιος, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων,  ηγούμενοι του Αγίου Όρους και πλήθος πιστών.


Την εκκλησιαστική προσωπικότητα του Μακαριστού εξήρε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Το φρόνημα του αοιδήμου Ιεράρχου, υπήρξε φρόνημα αγωνιστικό, γνησίως και εκκλησιολογικώς ορθόδοξο Ο αοίδιμος Ιεράρχης Νικόδημος μέχρι τελευταίας του πνοής ήταν κοντά σας! Είναι σφραγίδα ανεξίτηλη της μαρτυρίας του έργου του, για την προκοπή και την πρόοδο αυτής της Επαρχίας», ανέφερε ο κ. Ιωάννης.

Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου, μίλησε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. «Με βαθιά συγκίνηση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προπέμπει σήμερα προς τις ουράνιες Μονές έναν εξέχοντα Ποιμενάρχη, τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους, κυρό Νικόδημο. Το έργο του κατά τα 30 και πλέον έτη της θεοφιλούς ποιμαντορίας του, υπήρξε μεγάλο και γόνιμο. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αναλογίζονται με οδύνη την απώλεια ενός προσφιλούς αδελφού και συλλειτουργού, μαζί με τον οποίον συμπορεύθηκαν επιμελούμενοι την πνευματική ανύψωση του λαού», ανέφερε ο κ. Γαβριήλ.


Ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως, Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα έργα του πάντοτε προήγαγαν την κατά  Θεόν ολοκλήρωση των πνευματικών του τέκνων. Ήταν αληθώς, άνθρωπος του Θεού, ταπεινός,  ευσεβής,  καλοκάγαθος,  σώφρων, νουνεχής, φιλάνθρωπος, και στα ιερατικά του καθήκοντα ιεροπρεπείς, μυσταγωγικός, παραδοσιακός» είπε ο κ.Νικόδημος.

Εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους μίλησε ο Αρχιμ. Νικόδημος Λαυριώτης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού Αρχιμ. Χρυσόστομος και ο Γενικός Αρχιερατικός Αρχιμ. Ιγνάτιος  Ριγανάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον προσωπικό αγώνα του Μακαριστού και στην περιπέτεια της υγείας του.


Ομιλία εκφώνησε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, ο δήμαρχος Βόλβης, ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, ο εκπρόσωπος της Εστίας Αποφοίτων Χάλκης και ο εκπρόσωπος της Λεσβιακής παροικίας Θεσσαλονίκης.

Ο Μακαριστός κυρός Νικόδημος ενταφιάστηκε δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, ενώ προηγουμένως κλήρος και λαός συνόδευσαν το σκήνωμά του στους δρόμους της Αρναίας. Την ίδια ώρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διάβασε τρισάγιο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πιστού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκόπου.

του Θοδωρή Δούκα
φωτογραφίες Στέλιος Ρήγας, Μαρία Παπαδημητρίου


 





Πηγή: HalkidikiNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: