Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Δέσμευση Σαμαρά στους Ευρωπαίους ότι θα τηρήσει το οικονομικό πρόγραμμα

Ζητάει τροποποιήσεις για μείωση ανεργίας και ανάσχεσης της ύφεσης

Ραβανός Αρης

Τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών της εκφράζει με την επιστολή του στους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη για τροποποίηση του ακολουθούμενου οικονομικού προγράμματος.

Ο κ. Σαμαράς, που δεν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και παρέμεινε στην οικία του στην Κηφισιά, λόγω της εγχείρισης στο δεξί του μάτι, ενημέρωσε τους ξένους ηγέτες με την επιστολή του για την απουσία του.

«Όπως σας έχω πληροφορήσει, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω μιας οφθαλμολογικής επέμβασης που έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια» αναφέρει στην αρχή της επιστολής του.

Ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να τους καθησυχάσει και να εξουδετερώσει την όποια καχυποψία για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, τους επισημαίνει πως με την επιστολή του «θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Σαμαρά, ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας «αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος».

Παράλληλα τους ενημερώνει ότι θα επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος με έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και θέτει το θέμα των αναγκαίων τροποποιήσεων που πρέπει να γίνουν.

«Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος» σημειώνει ο κ. Σαμαράς και διευκρινίζει πως με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη όλων των στόχων.

Ο Πρωθυπουργός, που είχε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με τα κεντρικά πρόσωπα της Ε.Ε., όπως τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αλλά και ηγέτες κρατών, όπως π.χ. τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό ομόλογό του Μαριάνο Μόντι, τους ανέφερε ότι προσβλέπει σε συνάντησή του, μόλις του το επιτρέψουν οι γιατροί να ταξιδέψει.

Η επιστολή στα ελληνικά

Η επιστολή στα γαλλικά

Η επιστολή στα ιταλικά

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: