Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Νέα τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο

Και notam της Αγκυρας προς την Αθήνα για την άσκηση στη Σαμοθράκη

Νίκος Χασαπόπουλος

Νέα τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο. Οι Τούρκοι θέτουν και πάλι ζήτημα υφαλοκρηπίδας του νησιού, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημά τους ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και επιπλέον επαναφέρουν άλλο αίτημά τους για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Αυτή τη φορά ωστόσο η τουρκική πρόκληση συνοδεύτηκε και με ρηματική διακοίνωση (notam) προς την ελληνική κυβέρνηση περί δήθεν παραβίασης του καθεστώτος της Σαμοθράκης λόγω στρατιωτικής άσκησης.

Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, χωρίς να την μεταβάλει, η Τουρκία με άλλη notam δέσμευσε και πάλι μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων,
ορισμένες από τις περιοχές αυτές βρίσκονται εντός FIR Αθηνών.

Ο επικεφαλής αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Τσαγατάϊ Ερτζιγιές με δηλώσεις του υποστήριξε ότι στην περιοχή του Καστελόριζου είναι η Ελλάδα που προσπαθεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και ανέφερε μάλιστα ότι οι διεθνείς αποφάσεις και η νομοθεσία του ΕΔΑΔ δεν δίνουν τέτοιο δικαίωμα στην Ελλάδα: «δεν αποδεχόμαστε το αίτημα της Ελλάδας. Αυτό που ζητά η Ελλάδα δεν αποτελεί μια τέτοια ΑΟΖ. Η δική μας άποψη συμφωνεί με τους διεθνείς κανόνες. Τα νησιά δεν αποτελούν πλήρως θαλάσσια ζώνη» είναι ο Τούρκος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα επέδιδε ρηματική διακοίνωση στην Ελλάδα για την κοινή άσκηση που πραγματοποίησε η χώρα μας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στην περιοχή της Σαμοθράκης. Κατά την Άγκυρα η Σαμοθράκη βρίσκεται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και ότι η Ελλάδα παραβιάζει αυτό το καθεστώς.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: