Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Παρεμβάσεις του Κυριάκου Βελόπουλου για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Καίριες παρεμβάσεις του Βουλευτή ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλου
για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων απασχόλησε χθές την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η συζήτηση είχε αναβληθεί στις 15 Μαρτίου, λόγω κολλήματος του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, γεγονός που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κυριάκος Βελόπουλος έθεσε υπόψη της επιτροπής για μία ακόμη φορά το θέμα της διεκδίκησης των αρπαγέντων 8.000 αρχαίων αντικειμένων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Όλες τα κόμματα της επιτροπής δεν διαφώνησαν να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα της επίσημης διεκδίκησης των αντικειμένων.

Επίσης για πρώτη φορά τέθηκε από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ το θέμα της επαναλειτουργίας του Ελληνικού Γραφείου Δίωξης Εγκληματιών Πολέμου με αποστολή τη στοιχειοθέτηση κατηγοριών και την ποινική δίωξη όσων τέλεσαν εγκλήματα πολέμου εις βάρος του Ελληνικού λαού. Το Γραφείο δίωξης Εγκληματιών Πολέμου είχε αναστείλει την λειτουργία του τον Ιανουάριο του 1959 με νομοθετικό διάταγμα «περί τροποποίησης της νομοθεσίας για τα εγκλήματα πολέμου.

Τέλος ο Κυριάκος Βελόπουλος κατήγγειλε την παρέμβαση της κυβέρνησης το 2001 με την οποία συγκροτήθηκε Ειδικό Δικαστήριο που ανέτρεψε την απόφαση της Ολομέλειας (2001) του Αρείου Πάγου, η οποία είχε δικαιώσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα του Διστόμου, απορρίπτοντας την ένσταση της Γερμανίας η οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης στη βάση του “δικαιώματος της ετεροδικίας, αναγνωρίζοντας έτσι στη Γερμανία δικαίωμα ετεροδικίας, δηλαδή να μη δικάζεται στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που είχε καταδικάσει τη Γερμανία στην καταβολή 28 δισ. δολαρίων στους κατοίκους του Δίστομου ακυρώθηκε, όπως και οι περίπου 80.000 αγωγές κατά της Γερμανίας από πολίτες, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος καταλήγοντας στην παρέμβασή του σημείωσε: να δούμε τώρα τι θα πράξουν όσοι αυτά τα χρόνια δεν γνώριζαν και δεν άκουγαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: