Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Δ.Τ. Ιωάννη Τσουκαλά για την απονομή βραβείων Επιχειρηματικότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 24 Φεβρουαρίου 2012

Απονομή των Βραβείων Επιχειρηματικότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Εισήγηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας "Start Up!" και την απονομή των Ευρωπαϊκών βραβείων Επιχειρηματικότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επιχειρηματικότητα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίσης.
Εντός αυτού του πλαισίου, το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα ευρωπαϊκά όργανα, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα καθώς και από τον κόσμο των επιχειρήσεων, εξέτασε τις προκλήσεις, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες και επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να αξιοποιήσει το επιχειρηματικό της δυναμικό μετατρέποντας καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα δημιουργήσουν βιώσιμη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Ο κος Τσουκαλάς, μιλώντας για την καινοτομική επιχειρηματικότητα στην ΕΕ, αναφέρθηκε στις δυσκολίες χρηματοδότησης, που καλούνται να αντιμετωπίσουν η έρευνα και η καινοτομία στην Ευρώπη και τόνισε τη σημασία των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (Venture Capital) στην ανάπτυξη και στήριξη της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, κυρίως των νέων.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την πολυπόθητη ανάπτυξη που θα βγάλει την ΕΕ από την κρίση είναι η υποστήριξη των νέων επιχειρήσεων, ειδικά όσων βασίζονται σε υψηλή τεχνολογία, ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συναντούν στα αρχικά στάδια.

Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι η δημιουργία ενός σαφούς, ενιαίου νομικού, φορολογικού και χρηματοδοτικού πλαισίου που θα διέπει τις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων και θα διευκολύνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επεκτείνονται σε ολόκληρη την ΕΕ και να προσελκύουν χρηματοδοτικό, ανθρώπινο και διανοητικό κεφάλαιο. 

Από τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ευρώπη υστερεί κατά πολύ στον τομέα του Venture Capital σε σχέση με τις ΗΠΑ: το 2010 οι επενδύσεις σε κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου στην ΕΕ έφθαναν τα 3,2 δις ευρώ (μειωμένες κατά 9% σε σχέση με το 2009), ωφελώντας περίπου 2700 νέες επιχειρήσεις. Την ίδια χρονιά, ανάλογες επενδύσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση έως και 19,4% αγγίζοντας συνολικά τα 21,8 δις δολάρια.

Η ΕΕ δείχνει να χάνει τη μάχη της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, τόσο εξωτερικά, σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές, όσο και εσωτερικά καθώς αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πασχίζουν να ανταγωνιστούν με τις χώρες του βορρά.

Οι συνθήκες όμως της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και ο ανταγωνισμός από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες επιβάλλουν μια αλλαγή κουλτούρας: ιστορικά η Ευρώπη προτιμά να «φτιάχνει εργοστάσια» και εξακολουθεί να προτιμάει να επενδύει σε «προϊόντα» και όχι σε ιδέες. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας είναι σχεδιασμένα στις ΗΠΑ αλλά κατασκευάζονται φθηνά σε χώρες της Ασίας.

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στα ισχυρά της σημεία, όπως στο ότι έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο. Εκτός από την ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατομμυρίων κατοίκων (και καταναλωτών) η άμεση γειτονιά της Ευρώπης αγγίζει τα 900 εκατομμύρια καταναλωτές, μέγεθος τριπλάσιο από τα 300 εκατομμύρια των ΗΠΑ.

Ήδη πολλές από τις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην ΕΕ. Παραδόξως η δραστηριοποίηση στην Ευρωπαϊκή αγορά είναι ευκολότερη για τις μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες παρά για τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Δυστυχώς, σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής οικονομίας, η ΕΕ αποτελείται από 27 μικρότερες αγορές και 27 διαφορετικές γραφειοκρατίες, ενώ τα εμπόδια διασυνοριακών συναλλαγών παραμένουν μεγάλα, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Ευρώπη έχει θέσει και πάλι ως στόχο, μέσω της στρατηγικής «Ορίζοντας 2020» να ξεπεράσει την κρίση και να μετατραπεί στην πλέον ανταγωνιστική και δυναμική κοινωνία της γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας», υπογράμμισε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

Τα πρώτα βραβεία Επιχειρηματικότητας του ΕΙΤ απονεμήθηκαν στις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις από τις τρεις «Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας» (ΚΓΚ) στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ενέργειας και της κοινωνίας της πληροφορίας και επικοινωνίας.

Από τις εννέα συνολικά υποψήφιες εταιρείες που συμμετείχαν στον τελικό:

•    το βραβείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απονεμήθηκε στην εταιρεία «Naked Energy» για την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού μέσω του συνδυασμού φωτοβολταϊκών και ηλιακών θερμικών τεχνολογιών (http://www.eitawards.eu/factsheet_nakedenergy_climatekic.aspx)

•    το βραβείο για τη βιώσιμη ενέργεια το έλαβε η εταιρεία «Noem» για τη βιώσιμη χρήση ξύλινων υλικών σε κατασκευές (http://www.eitawards.eu/factsheet_innoenergy_thinkco2.aspx)

•    και το βραβείο στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας και επικοινωνίας απονεμήθηκε στην εταιρεία «Trifense»  που ειδικεύεται στην προστασία των δικτύων υπολογιστών από απειλές του κυβερνοχώρου (http://www.eitawards.eu/factsheet_ictlabs_trifense.aspx)

Περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία επιχειρηματικότητας και τους φιναλίστ θα βρείτε στην ιστοσελίδα:
http://www.eitawards.eu/Finalists.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: