Γράφει η Σοφία Βούλτεψη |
Συγγνώμη, αλλά δεν καταλάβαμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα της κυβέρνησης, που ο (ενοχλημένος σύμφωνα με όσα διοχετεύονται από τους «κύκλους» του) πρωθυπουργός προσπαθεί να μας παρουσιάσει ως καινούργια και ελπιδοφόρα.
Τα διαζύγια ή η επικείμενη περικοπή των επικουρικών συντάξεων;
Νομίζω ότι κάτι μας ξέφυγε πάλι μέσα στη γενική σύγχυση της χριστουγεννιάτικης σύλληψης του Εφραίμ, που προπαγανδιστικά υπερκάλυψε τις διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο, την ίδια ώρα που δεν καταφέρναμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το τι τελικά συμφώνησε ο πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.
Γιατί αν είναι τα διαζύγια, καλό θα ήταν να σοβαρευτούν όλοι – και αυτοί που ρυθμίζουν και αυτοί που διαφωνούν, παριστάνοντας τους υπερμάχους του θεσμού της οικογένειας.
Αν είναι, όμως, οι επικουρικές συντάξεις, τότε πάλι κάτι μας ξεφεύγει.
Θα ήταν υπερβολή να ρωτούσαμε αν τελικά τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπουν στο κούρεμα του χρέους;
Τι είναι πάλι αυτή η δήθεν μυστικοπάθεια σχετικά με το κούρεμα και η διαφύλαξη του PSI δίκην… Αγίου Γκράαλ;
Από ποιον προστατεύεται το PSI ως Άγιο Δισκοπότηρο, δηλαδή;
Διότι αυτή η πρεμούρα για περικοπή των επικουρικών συντάξεων ως μέρους της συμφωνίας για το PSI, είναι προφανές ότι κρύβει κάποιο κούρεμα και εκεί όπου, σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις, δεν επρόκειτο να συμβεί.
Αν θυμόμαστε καλά, στις 28 του περασμένου Οκτωβρίου, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος – πάει την χάσαμε κι’ αυτήν την ψυχή – μας είχε διαβεβαιώσει πως «δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση συντάξεων, από ενδεχόμενες επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους».
Την ίδια μέρα, είχαμε διαβεβαιώσεις και από τον υπουργό των Οικονομικών κ. Βενιζέλο, που με ανακοίνωσή του, «ξεκαθάρισε» πως «οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου δεν θίγουν το ύψος των συντάξεων και την ασφαλή καταβολή τους».
Είχε μάλιστα επιπλήξει όσους ανησυχούσαν – όχι αδίκως, όπως αποδεικνύεται – υπενθυμίζοντας ότι στην συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει πριν από την Σύνοδο Κορυφής, είχε (ξανα)ξεκαθαρίσει πως «σε κάθε περίπτωση ό,τι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα διασφαλιστεί απολύτως και μάλιστα όχι στο πλαίσιο του PSI (που εξαρτάται από αποφάσεις τρίτων και από τον τρόπο συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα), αλλά στο πλαίσιο της ασφαλιστικής πολιτικής».
Στην ανακοίνωσή του της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης πως «είχε την ευκαιρία, σε όσους πολιτικούς αρχηγούς του έθεσαν το ζήτημα αυτό, να τους πει πως αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που δεν θα επηρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους».
Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμιζε πως είχε αναφέρει στους πολιτικούς αρχηγούς πως «η κυβέρνηση εξετάζει την δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες, προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση, η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα έχουν τα ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής εμπορικής αξίας των ομολόγων αυτών».
Και όχι μόνο αυτά. Σ’ εκείνη την ανακοίνωση, ο υπουργός (των Οικονομικών, για να μην ξεχνιόμαστε), μας ενημέρωνε ότι «ούτως ή άλλως η ετήσια επιχορήγηση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου το 50% της συνολικής τους περιουσίας, δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια το κράτος καταβάλλει στα ασφαλιστικά ταμεία το σύνολο της περιουσίας τους ως επιχορήγηση».
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο κ. Βενιζέλος και από τις Βρυξέλλες: «Οποιαδήποτε λύση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων».
Για τον σκοπό αυτό, «η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Άρα, με τον τρόπο αυτό δίνεται πλήρης απάντηση στη γνήσια ανησυχία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων».
Επομένως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!
Ή μήπως πάλι κάνουμε λάθος;
Ή μήπως σωστά δεν πιστέψαμε τότε ούτε λέξη από τα παραπάνω;
Διότι αμέσως μετά άρχισε το ξήλωμα του πουλόβερ.
Έναν μήνα μετά, στις 28 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, δήλωσε μέσα στη Βουλή πως «μέσα στο προσεχές διάστημα θα προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας περιορισμού του ελληνικού χρέους και του τρόπου υλοποίησής της στα ασφαλιστικά ταμεία».
Μήπως προσδιορίστηκαν οι «λεπτομέρειες», αλλά δεν το έμαθε κανείς; Οπότε θα πληρώσουν το κούρεμα οι ασφαλισμένοι δια της περικοπής των επικουρικών συντάξεων;
Μήπως ο κ. Βορίδης, που με ερώτησή του προκάλεσε την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, όταν υποστήριξε ότι 12 ασφαλιστικά ταμεία αγόρασαν μέσα στο 2011 ομόλογα στο 100% της αξίας τους και πούλησαν, με μεγάλη ζημιά, στο 60%, θα μπορούσε να μας κάνει τη χάρη να ασχοληθεί με αυτό, ως μέλος τώρα του υπουργικού συμβουλίου, αντί να κάνει φασαρίες για τον τρόπο έκδοσης των διαζυγίων;
Εκτός κι’ αν θεωρεί πως ανέλαβε ο οικονομικός εισαγγελέας και επομένως, αφού αυτός αποδώσει ευθύνες, μπορούν να περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις, αρκεί να μην εκδίδονται ταχύτερα τα διαζύγια!
Επίσης, θα πρέπει να μας πει ο κ. Κουτρουμάνης τι δεν πήγε καλά στον ιδιοφυή σχεδιασμό του Δεκεμβρίου 2010, όταν μας διαβεβαίωνε πως όλα βαίνουν καλώς, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Αν θυμόμαστε καλά διαβεβαίωνε ότι δεν θα χρειαστούν αλλαγές στον βασικό κορμό του ασφαλιστικού και πως «αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις και αν τα δεδομένα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προβλέψει, σε σχέση με αυτά που νομοθετήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του συστήματος και για τις επόμενες γενιές».
Τώρα, ακούμε ότι το σύστημα κινδυνεύει. Επομένως και αποκλίσεις υπήρξαν και τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχαν προβλέψει οι «πάνσοφοι» που κυβερνούν τα τελευταία δύο χρόνια
Σχετικά με το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Κουτρουμάνης είχε πει (τον Δεκέμβριο του 2010, για να μην ξεχνιόμαστε) ότι οι αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων θα ήσαν έτοιμες το καλοκαίρι του 2011 για τα τρία μεγαλύτερα επικουρικά και το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα.
Επομένως, να υποθέσουμε πως οι αναλογιστικές μελέτες διέψευσαν την αισιοδοξία του;
Επίσης, μας είχε πει (τον Δεκέμβριο του 2010) ότι «πάντως, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία προετοιμασία ή σχεδιασμός για μείωση των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο χρόνο. Όλα θα γίνουν όπου χρειαστεί και όπου υπάρχουν προβλήματα, ενώ οι όποιες προσαρμογές δεν θα αφορούν τους σημερινούς συνταξιούχους».
Τι έγινε τώρα και οι «προσαρμογές» αφορούν όλους;
Διότι, αν και πάλι θυμόμαστε καλά, ο κ. Κουτρουμάνης μας είχε πει (τον Δεκέμβριο του 2010), ότι σε ό,τι αφορά στα οικονομικά του συστήματος, τα έξοδα μειώθηκαν το 2010 κατά 1,7% σε σχέση με το 2009, ενώ το 2011 οι δαπάνες αναμενόταν να μειωθούν περαιτέρω κατά 1,4 δισ. ευρώ και τα έσοδα αναμενόταν να αυξηθούν λόγω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής κατά 5,3%, ή 1,2 δισ. ευρώ.
Επειδή τώρα τελειώνει και το 2011, ερωτούμε: Δεν συνέβησαν αυτά που «αναμένονταν»;
Διότι αν δεν συνέβησαν, κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Και αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, κακώς ο κ. Παπαδήμος τους κράτησε στην κυβέρνησή του και κακώς διαμαρτύρεται δια των «κύκλων» του.
Και επειδή δεν πρέπει να έχει παρακολουθήσει (ο κ. Παπαδήμος) τι έχει συμβεί στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, να του θυμίσουμε πως τον Ιανουάριο του 2010 – πριν από δύο χρόνια δηλαδή – ο κ. Κουτρουμάνης (ως υφυπουργός) μας ανακοίνωνε πομπωδώς «σαφάρι για τη μαύρη εργασία», ανακοινώνοντας «12 μέτρα για το νοικοκύρεμα των Ταμείων με στόχο τα έσοδα να αυξηθούν κατά 2 δις ε».
Φυσικά, δεν έγινε τίποτε – εκτός από το γεγονός ότι ο κ. Κουτρουμάνης έλαβε δύο προαγωγές περνώντας από τον τίτλο του υφυπουργού σ’ αυτόν του αναπληρωτή και μετά σ’ αυτόν του υπουργού με τα όλα του.
Την τρίτη προαγωγή του την έδωσε ο κ. Παπαδήμος, διατηρώντας τον στην κυβέρνηση – οπότε ας μην διαμαρτύρεται (ο κ. Παπαδήμος).
Όλοι – και ο κ. Παπαδήμος πριν γίνει πρωθυπουργός – γνωρίζαμε πως το «κούρεμα» που μας επέβαλαν στις 26-27 Οκτωβρίου ΔΕΝ είναι του ύψους που ο κ. Βενιζέλος θέλει να μας παρουσιάζει και τελικά δεν θα ξεπεράσει τα 20 με 25 δις ευρώ.
Και μάλιστα – είχε προειδοποιήσει επ’ αυτού και ο κ. Μ. Σάλλας της Πειραιώς – αυτό το ποσό η χώρα θα υποχρεωθεί να το ξαναδανειστεί για να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία και για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με δεδομένο δε ότι από το κούρεμα εξαιρούνται ομόλογα 60 δις ευρώ, τα δάνεια που μας έχει δώσει η τρόικα (65 δις ευρω), διάφορα άλλα δάνεια, ομόλογα κλπ, στο τέλος θα αποδειχθεί πως τη νύφη θα πληρώσουν το ελληνικό ασφαλιστικό και τραπεζικό σύστημα.
Οπότε; Οπότε αυτοί που τελικά θα κουρευτούν, είναι (πάλι) οι συνταξιούχοι.
Επίσης, επιθυμώ να υπενθυμίσω ότι η περικοπή των επικουρικών συντάξεων περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που μετά κόπων και βασάνων ψηφίστηκε στις 20 του περασμένου Οκτωβρίου.
Μάλιστα, ο κ. Κουτρουμάνης είχε δηλώσει ήδη από τις 2 Οκτωβρίου (του 2011, διότι το 2010 έλεγε τα ακριβώς αντίθετα), μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ότι θα υπάρξει περικοπή 30% στο τμήμα των επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ για τα ελλειμματικά ταμεία ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους – ενώ το 2010 διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν θα θιγούν οι ήδη συνταξιούχοι!
Τέλος, μια και ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Παπανδρέου, μήπως να τον ρωτούσε τι απέγινε εκείνη η εξαγγελία του (τον Νοέμβριο του 2009, τον πρώτο «επαναστατικό» καιρό δηλαδή) με τα «10 Μέτρα για το Ασφαλιστικό»;
Ένα από τα μέτρα εκείνα ήταν και η οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και ο έλεγχος της εισφοροδιαφυγής. Ένα άλλο ήταν η σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (και από κοινωνικούς πόρους) που θα στήριζε οικονομικά το σύστημα και θα διασφάλιζε τις επόμενες γενιές.
Και μήπως και να τον ρωτούσε για ποιον λόγο δεν επέτρεψε την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού το 2008, όταν ζητούσε… δημοψήφισμα και συγκέντρωνε υπογραφές για τη διενέργειά του μαζί με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ;
Μήπως να τον ρωτούσε επίσης τι εννοούσε (τον Μάρτιο του 2008) όταν έλεγε πως (όταν θα έλθει στη βασιλεία του) τα ελλείμματα των ταμείων θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό;
Εκτός κι’ αν δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον άνθρωπο που – πριν του παραδώσει την καρέκλα – διέλυσε τα πάντα…
Τα διαζύγια ή η επικείμενη περικοπή των επικουρικών συντάξεων;
Νομίζω ότι κάτι μας ξέφυγε πάλι μέσα στη γενική σύγχυση της χριστουγεννιάτικης σύλληψης του Εφραίμ, που προπαγανδιστικά υπερκάλυψε τις διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο, την ίδια ώρα που δεν καταφέρναμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το τι τελικά συμφώνησε ο πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.
Γιατί αν είναι τα διαζύγια, καλό θα ήταν να σοβαρευτούν όλοι – και αυτοί που ρυθμίζουν και αυτοί που διαφωνούν, παριστάνοντας τους υπερμάχους του θεσμού της οικογένειας.
Αν είναι, όμως, οι επικουρικές συντάξεις, τότε πάλι κάτι μας ξεφεύγει.
Θα ήταν υπερβολή να ρωτούσαμε αν τελικά τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπουν στο κούρεμα του χρέους;
Τι είναι πάλι αυτή η δήθεν μυστικοπάθεια σχετικά με το κούρεμα και η διαφύλαξη του PSI δίκην… Αγίου Γκράαλ;
Από ποιον προστατεύεται το PSI ως Άγιο Δισκοπότηρο, δηλαδή;
Διότι αυτή η πρεμούρα για περικοπή των επικουρικών συντάξεων ως μέρους της συμφωνίας για το PSI, είναι προφανές ότι κρύβει κάποιο κούρεμα και εκεί όπου, σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις, δεν επρόκειτο να συμβεί.
Αν θυμόμαστε καλά, στις 28 του περασμένου Οκτωβρίου, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος – πάει την χάσαμε κι’ αυτήν την ψυχή – μας είχε διαβεβαιώσει πως «δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση συντάξεων, από ενδεχόμενες επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους».
Την ίδια μέρα, είχαμε διαβεβαιώσεις και από τον υπουργό των Οικονομικών κ. Βενιζέλο, που με ανακοίνωσή του, «ξεκαθάρισε» πως «οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου δεν θίγουν το ύψος των συντάξεων και την ασφαλή καταβολή τους».
Είχε μάλιστα επιπλήξει όσους ανησυχούσαν – όχι αδίκως, όπως αποδεικνύεται – υπενθυμίζοντας ότι στην συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει πριν από την Σύνοδο Κορυφής, είχε (ξανα)ξεκαθαρίσει πως «σε κάθε περίπτωση ό,τι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα διασφαλιστεί απολύτως και μάλιστα όχι στο πλαίσιο του PSI (που εξαρτάται από αποφάσεις τρίτων και από τον τρόπο συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα), αλλά στο πλαίσιο της ασφαλιστικής πολιτικής».
Στην ανακοίνωσή του της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης πως «είχε την ευκαιρία, σε όσους πολιτικούς αρχηγούς του έθεσαν το ζήτημα αυτό, να τους πει πως αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που δεν θα επηρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους».
Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμιζε πως είχε αναφέρει στους πολιτικούς αρχηγούς πως «η κυβέρνηση εξετάζει την δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες, προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση, η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα έχουν τα ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής εμπορικής αξίας των ομολόγων αυτών».
Και όχι μόνο αυτά. Σ’ εκείνη την ανακοίνωση, ο υπουργός (των Οικονομικών, για να μην ξεχνιόμαστε), μας ενημέρωνε ότι «ούτως ή άλλως η ετήσια επιχορήγηση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου το 50% της συνολικής τους περιουσίας, δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια το κράτος καταβάλλει στα ασφαλιστικά ταμεία το σύνολο της περιουσίας τους ως επιχορήγηση».
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο κ. Βενιζέλος και από τις Βρυξέλλες: «Οποιαδήποτε λύση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων».
Για τον σκοπό αυτό, «η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Άρα, με τον τρόπο αυτό δίνεται πλήρης απάντηση στη γνήσια ανησυχία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων».
Επομένως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!
Ή μήπως πάλι κάνουμε λάθος;
Ή μήπως σωστά δεν πιστέψαμε τότε ούτε λέξη από τα παραπάνω;
Διότι αμέσως μετά άρχισε το ξήλωμα του πουλόβερ.
Έναν μήνα μετά, στις 28 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, δήλωσε μέσα στη Βουλή πως «μέσα στο προσεχές διάστημα θα προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας περιορισμού του ελληνικού χρέους και του τρόπου υλοποίησής της στα ασφαλιστικά ταμεία».
Μήπως προσδιορίστηκαν οι «λεπτομέρειες», αλλά δεν το έμαθε κανείς; Οπότε θα πληρώσουν το κούρεμα οι ασφαλισμένοι δια της περικοπής των επικουρικών συντάξεων;
Μήπως ο κ. Βορίδης, που με ερώτησή του προκάλεσε την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, όταν υποστήριξε ότι 12 ασφαλιστικά ταμεία αγόρασαν μέσα στο 2011 ομόλογα στο 100% της αξίας τους και πούλησαν, με μεγάλη ζημιά, στο 60%, θα μπορούσε να μας κάνει τη χάρη να ασχοληθεί με αυτό, ως μέλος τώρα του υπουργικού συμβουλίου, αντί να κάνει φασαρίες για τον τρόπο έκδοσης των διαζυγίων;
Εκτός κι’ αν θεωρεί πως ανέλαβε ο οικονομικός εισαγγελέας και επομένως, αφού αυτός αποδώσει ευθύνες, μπορούν να περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις, αρκεί να μην εκδίδονται ταχύτερα τα διαζύγια!
Επίσης, θα πρέπει να μας πει ο κ. Κουτρουμάνης τι δεν πήγε καλά στον ιδιοφυή σχεδιασμό του Δεκεμβρίου 2010, όταν μας διαβεβαίωνε πως όλα βαίνουν καλώς, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Αν θυμόμαστε καλά διαβεβαίωνε ότι δεν θα χρειαστούν αλλαγές στον βασικό κορμό του ασφαλιστικού και πως «αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις και αν τα δεδομένα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προβλέψει, σε σχέση με αυτά που νομοθετήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του συστήματος και για τις επόμενες γενιές».
Τώρα, ακούμε ότι το σύστημα κινδυνεύει. Επομένως και αποκλίσεις υπήρξαν και τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχαν προβλέψει οι «πάνσοφοι» που κυβερνούν τα τελευταία δύο χρόνια
Σχετικά με το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Κουτρουμάνης είχε πει (τον Δεκέμβριο του 2010, για να μην ξεχνιόμαστε) ότι οι αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων θα ήσαν έτοιμες το καλοκαίρι του 2011 για τα τρία μεγαλύτερα επικουρικά και το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα.
Επομένως, να υποθέσουμε πως οι αναλογιστικές μελέτες διέψευσαν την αισιοδοξία του;
Επίσης, μας είχε πει (τον Δεκέμβριο του 2010) ότι «πάντως, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία προετοιμασία ή σχεδιασμός για μείωση των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο χρόνο. Όλα θα γίνουν όπου χρειαστεί και όπου υπάρχουν προβλήματα, ενώ οι όποιες προσαρμογές δεν θα αφορούν τους σημερινούς συνταξιούχους».
Τι έγινε τώρα και οι «προσαρμογές» αφορούν όλους;
Διότι, αν και πάλι θυμόμαστε καλά, ο κ. Κουτρουμάνης μας είχε πει (τον Δεκέμβριο του 2010), ότι σε ό,τι αφορά στα οικονομικά του συστήματος, τα έξοδα μειώθηκαν το 2010 κατά 1,7% σε σχέση με το 2009, ενώ το 2011 οι δαπάνες αναμενόταν να μειωθούν περαιτέρω κατά 1,4 δισ. ευρώ και τα έσοδα αναμενόταν να αυξηθούν λόγω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής κατά 5,3%, ή 1,2 δισ. ευρώ.
Επειδή τώρα τελειώνει και το 2011, ερωτούμε: Δεν συνέβησαν αυτά που «αναμένονταν»;
Διότι αν δεν συνέβησαν, κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Και αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, κακώς ο κ. Παπαδήμος τους κράτησε στην κυβέρνησή του και κακώς διαμαρτύρεται δια των «κύκλων» του.
Και επειδή δεν πρέπει να έχει παρακολουθήσει (ο κ. Παπαδήμος) τι έχει συμβεί στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, να του θυμίσουμε πως τον Ιανουάριο του 2010 – πριν από δύο χρόνια δηλαδή – ο κ. Κουτρουμάνης (ως υφυπουργός) μας ανακοίνωνε πομπωδώς «σαφάρι για τη μαύρη εργασία», ανακοινώνοντας «12 μέτρα για το νοικοκύρεμα των Ταμείων με στόχο τα έσοδα να αυξηθούν κατά 2 δις ε».
Φυσικά, δεν έγινε τίποτε – εκτός από το γεγονός ότι ο κ. Κουτρουμάνης έλαβε δύο προαγωγές περνώντας από τον τίτλο του υφυπουργού σ’ αυτόν του αναπληρωτή και μετά σ’ αυτόν του υπουργού με τα όλα του.
Την τρίτη προαγωγή του την έδωσε ο κ. Παπαδήμος, διατηρώντας τον στην κυβέρνηση – οπότε ας μην διαμαρτύρεται (ο κ. Παπαδήμος).
Όλοι – και ο κ. Παπαδήμος πριν γίνει πρωθυπουργός – γνωρίζαμε πως το «κούρεμα» που μας επέβαλαν στις 26-27 Οκτωβρίου ΔΕΝ είναι του ύψους που ο κ. Βενιζέλος θέλει να μας παρουσιάζει και τελικά δεν θα ξεπεράσει τα 20 με 25 δις ευρώ.
Και μάλιστα – είχε προειδοποιήσει επ’ αυτού και ο κ. Μ. Σάλλας της Πειραιώς – αυτό το ποσό η χώρα θα υποχρεωθεί να το ξαναδανειστεί για να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία και για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με δεδομένο δε ότι από το κούρεμα εξαιρούνται ομόλογα 60 δις ευρώ, τα δάνεια που μας έχει δώσει η τρόικα (65 δις ευρω), διάφορα άλλα δάνεια, ομόλογα κλπ, στο τέλος θα αποδειχθεί πως τη νύφη θα πληρώσουν το ελληνικό ασφαλιστικό και τραπεζικό σύστημα.
Οπότε; Οπότε αυτοί που τελικά θα κουρευτούν, είναι (πάλι) οι συνταξιούχοι.
Επίσης, επιθυμώ να υπενθυμίσω ότι η περικοπή των επικουρικών συντάξεων περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που μετά κόπων και βασάνων ψηφίστηκε στις 20 του περασμένου Οκτωβρίου.
Μάλιστα, ο κ. Κουτρουμάνης είχε δηλώσει ήδη από τις 2 Οκτωβρίου (του 2011, διότι το 2010 έλεγε τα ακριβώς αντίθετα), μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ότι θα υπάρξει περικοπή 30% στο τμήμα των επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ για τα ελλειμματικά ταμεία ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους – ενώ το 2010 διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν θα θιγούν οι ήδη συνταξιούχοι!
Τέλος, μια και ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Παπανδρέου, μήπως να τον ρωτούσε τι απέγινε εκείνη η εξαγγελία του (τον Νοέμβριο του 2009, τον πρώτο «επαναστατικό» καιρό δηλαδή) με τα «10 Μέτρα για το Ασφαλιστικό»;
Ένα από τα μέτρα εκείνα ήταν και η οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και ο έλεγχος της εισφοροδιαφυγής. Ένα άλλο ήταν η σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (και από κοινωνικούς πόρους) που θα στήριζε οικονομικά το σύστημα και θα διασφάλιζε τις επόμενες γενιές.
Και μήπως και να τον ρωτούσε για ποιον λόγο δεν επέτρεψε την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού το 2008, όταν ζητούσε… δημοψήφισμα και συγκέντρωνε υπογραφές για τη διενέργειά του μαζί με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ;
Μήπως να τον ρωτούσε επίσης τι εννοούσε (τον Μάρτιο του 2008) όταν έλεγε πως (όταν θα έλθει στη βασιλεία του) τα ελλείμματα των ταμείων θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό;
Εκτός κι’ αν δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον άνθρωπο που – πριν του παραδώσει την καρέκλα – διέλυσε τα πάντα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου