Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ελληνικό: Στο στόχαστρο τουρκικού ομίλου

Περιορισμένο το ενδιαφέρον για το ακίνητο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Το project του Ελληνικού στην Αττική «στοχεύει» ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους κατασκευαστές, ο Yasar Ascioglu, ο όμιλος του οποίου είναι υπεύθυνος για ορισμένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και οικιστικά project στη γειτονική χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Οπως επισήμανε στην «Η», στο περιθώριο εκδήλωσης του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό και την εξαγορά του υφίσταται ήδη εδώ και μία τριετία, αλλά μέχρι στιγμής η γραφειοκρατία τον έχει εμποδίσει να επεκτείνει στην Ελλάδα τις δραστηριότητές του.

Ο όμιλος Ascioglu έχει στο ενεργητικό του την κατασκευή μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων, εμπορικών, συνεδριακών και εκθεσιακών κέντρων, νοσοκομείων, ενώ το 2009 αποπεράτωσε τους ουρανοξύστες Selenium Twins στην Κωνσταντινούπολη (35 όροφοι, 180.000 τ.μ., 240 διαμερίσματα, 16.000 τ.μ. με σούπερ μάρκετ κ.α.).

Εργα

Εμβληματικό αναμένεται ότι θα είναι για το portfolio του το έργο μετατροπής του πολύ γνωστού ποδοσφαιρικού σταδίου Ali Sami Yen, πρώην έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Galata Saray, σε οικιστική ανάπτυξη, με εκτιμώμενο κόστος επένδυσης 300 εκατ. δολάρια. Οσον αφορά στο ακίνητο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ascioglu τόνισε ότι το γνωρίζει, αλλά το ενδιαφέρον του είναι περιορισμένο και περισσότερο «φιλολογικό», δηλώνοντας: «Στην Κωνσταντινούπολη είχαμε ασχοληθεί με αυτό το θέμα, με εκθεσιακά κέντρα και δεν είχαμε και μεγάλη επιτυχία».

Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί δήθεν ενδιαφέροντός του για το ξενοδοχείο «Μακεδονία - Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν κυκλοφορήσει φήμες περί ύπαρξης Τούρκων επενδυτών με πρόθεση επένδυσης στη ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία κλείνει στο τέλος του 2011.

Ο Τούρκος κατασκευαστής τόνισε, παράλληλα, ότι «μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, εάν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, γατί εδώ εμείς αισθανόμαστε σαν να είμαστε στο σπίτι μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής διαψεύδονται όλα τα σενάρια για δήθεν εξαγορές μεγάλων ακινήτων στη Θεσσαλονίκη από Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι δείχνουν να προτιμούν περισσότερο την Αττική, την οποία γνωρίζουν καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: