Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός ο Καντάφι!


της Λήδας Φιλιππάκη

Τέλος εποχής

Ο Μουαμάρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του, επιβεβαίωσε ο Αμπντούλ Χακίμ Μπελχάτζ, στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Σύμφωνα με το Μεταβατικό Συμβούλιο, ο Καντάφι βρήκε το θάνατο, αφού προηγουμένως είχε συλληφθεί από τους αντικαθεστωτικούς μετά την πτώση της πόλης Σύρτη.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι ο Καντάφι είχε αιχμαλωτιστεί, χωρίς να διασαφηνίζουν αν ήταν νεκρός ή ζωντανός.

Η είδηση για το θάνατο του Καντάφι έγινε γνωστή λίγο μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ότι οι δυνάμεις του κατανίκησαν τους πιστούς στον Καντάφι και κατάφεραν να καταλάβουν τη Σύρτη, πόλη από την οποία καταγόταν ο Καντάφι.

Οι αναφορές για το θάνατο του Καντάφι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, ο Καντάφι και τα μέλη της οικογένειάς του έπαιζαν... κρυφτό με τους μαχητές που πρόσκεινται στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της χώρας και η είδηση της σύλληψής του ήρθε έπειτα από πολύμηνες μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που τον στήριζαν και αυτές των ανταρτών.

Πηγές του CNN αναφέρουν ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο κρατούσε ήδη τον Καντάφι, αλλά ανέμενε την πτώση της γενέτειράς του, Σύρτης, ώστε να προβεί και στην επίσημη πια ανακοίνωση περί σύλληψής του.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε η λιβυκή τηλεοραση και την επιβεβαίωσε το στρατιωτικό συμβούλιο της πόλης Μιζουράτα.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε προηγουμένως ότι η Σύρτη έπεσε στα χέρια τους, αφού κατάφεραν να «χτυπήσουν» και τις τελευταίες θέσεις που κρατούσαν μαχητές του Καντάφι στη γενέτειρά του.

«Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις του Καντάφι στην πόλη», ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο στρατηγός Yunus Al Abdali ο οποίος ηγείτο των επιχειρήσεων στην περιοχή και συνέχισε λέγοντας στο Al Zajeera ότι «τώρα πρωταρχικό μας μέλημα είναι να πιάσουμε μαχητές του Καντάφι οι οποίοι προσπαθούν να αποδράσουν».

Η Σύρτη ήταν το μόνο «κανταφικό» οχυρό το οποίο δεν «έπεφτε» ενώ βρισκόταν σε στενή πολιορκία από τους αντάρτες μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης. Η τελική μάχη που οδήγησε στη νίκη των ανταρτών διήρκεσε 90 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: