Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Νοσοκομείο «στον αέρα»


Με βάση την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών, το Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων συνενώνεται διοικητικά με το Ιπποκράτειο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Αγνωστο παραμένει πώς θα λειτουργήσει στο μέλλον το ειδικό Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, καθώς τα σχέδια του υπουργείου Υγείας να το μετατρέψει σε κέντρο υγείας αστικού τύπου βρίσκονται στα χαρτιά. Ωστόσο, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων μειώνονται τα κρεβάτια του και προωθείται... λουκέτο, μεταφορά κλινικών, αλλά και μετακίνηση προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι στο μοναδικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα όπου αντιμετωπίζονται τα -αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια- ειδικά περιστατικά αφροδισίων νοσημάτων (σύφιλη, κονδυλώματα, AIDS κ.ά.) αντιδρούν σε κάθε υποβάθμισή του. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι εφόσον καλύπτει με τα έσοδά του τα λειτουργικά του έξοδα, μπορεί να ανταποκριθεί και στην ταυτόχρονη 24ωρη λειτουργία του κέντρου υγείας που σχεδιάζεται, αρκεί να προστεθούν οι απαραίτητες ειδικότητες. Ομως, το οξύμωρο είναι ότι ακόμα και αν τελικά ενεργοποιηθούν τα σχέδια για αλλαγή χρήσης του, αυτά θα σκοντάψουν σε νομικά ζητήματα, καθώς το Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων αποτελεί κληροδότημα της οικογένειας Ι. Χατζηλαζάρου αποκλειστικά στο νοσοκομείο και όχι στο Δημόσιο.

«Το νοσοκομείο εξυπηρετεί καθημερινά τουλάχιστον 350 άτομα στα εξωτερικά ιατρεία και περίπου 7.000 ασθενείς το μήνα. Η προσφορά είναι τεράστια και πρέπει να συνεχιστεί, αλλά με μείωση του κόστους λόγω των περιστάσεων, και προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρούν οι διαβουλεύσεις με το Ιπποκράτειο και την αρμόδια ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια)», ανέφερε στον «Α» ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Αφροδισίων και της πανεπιστημιακής του κλινικής, καθηγητής ΑΠΘ Δημήτριος Ιωαννίδης.

Οι αλλαγές

Με βάση την απόφαση - πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών), τον περασμένο Ιούλιο για τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, το Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων συνενώνεται διοικητικά με το Ιπποκράτειο και μαζί θα έχουν συνολικά 800 κλίνες. Αυτό σημαίνει ότι το Αφροδισίων απομένει με μόλις 10 κρεβάτια από τα 33 που διέθετε.

Οπως διευκρίνισε στον «Α» ο αναπληρωτής διοικητής Ιπποκρατείου - Αφροδισίων Πέτρος Σερίδης, σύμφωνα με το ΚΕΣΥΠΕ το Αφροδισίων θα σταματήσει να λειτουργεί όπως σήμερα, αλλά το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών δεν είναι σαφές. «Η πανεπιστημιακή κλινική θα μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο και πιθανότατα το προσωπικό της κλινικής του ΕΣΥ θα μετακινηθεί στο ΑΧΕΠΑ, ανάλογα με το αν στις εγκαταστάσεις του θα λειτουργούν μόνο εξωτερικά ιατρεία ή θα δημιουργηθεί κέντρο υγείας αστικού τύπου. Αυτό ακόμα μελετάται. Στα τέλη Οκτώβρη αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι νέοι οργανισμοί και μετά θα προχωρήσουν οι αλλαγές», τόνισε ο κ. Σερίδης.

«Υπάρχει έντονη φημολογία για τη δημιουργία κέντρου υγείας στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου μας αλλά και τη μεταφορά της πανεπιστημιακής κλινικής στο Ιπποκράτειο, τη διάλυση της κρατικής κλινικής και τη μετακίνηση γιατρών στο ΑΧΕΠΑ. Επιπλέον, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των ΔΣ του νοσοκομείου μας, του ΑΧΕΠΑ και του Ιπποκρατείου για την αλλαγή των οργανισμών λειτουργίας, στο Αφροδισίων δε θα υπάρχει καμία κλινική, ενώ τα εργαστήριά του θα μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία.

Το ΑΧΕΠΑ αποφάσισε να πάρει 4 δερματολόγους και το Ιπποκράτειο να ενσωματώσει την πανεπιστημιακή δερματολογική κλινική στη Δ' Παθολογική του», επισημαίνει στον «Α» ο Αιμίλιος Λάλας, ειδικευόμενος γιατρός, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων και στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Τα σχέδια για κέντρο υγείας

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει και το τι θα απογίνουν οι εγκαταστάσεις του Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, αν μετακινηθούν οι κλινικές και τα εργαστήρια. Οπως τονίζουν εργαζόμενοι, αν και η επιτροπή συγχωνεύσεων είχε προτείνει τη δημιουργία κέντρου υγείας αστικού τύπου, κάτι τέτοιο παραμένει μετέωρο. «Το μόνο που υπάρχει είναι η προφορική τοποθέτηση της αρμόδιας ΥΠΕ ότι μέρος του προσωπικού θα παραμείνει για να στελεχώσει το κέντρο υγείας», λέει ο κ. Λάλας.

Τα σημεία ένστασης

Οι εργαζόμενοι παραμένουν με πολλά αναπάντητα ερωτήματα, καθώς στην πρόταση αναδιάρθρωσης του νοσοκομείου δε διευκρινίζεται πού θα μεταφερθούν τελικά οι δύο δερματολογικές κλινικές, αν οι μειωμένες κλίνες θα εξυπηρετούν και τις νέες δερματολογικές κλινικές και ποια εξειδικευμένα εργαστήρια θα μπορέσουν να υποστηρίξουν το έργο των κλινικών.

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων εκφράζει την απορία με ποια κονδύλια θα μπορούσε να γίνει η μετατροπή του νοσοκομείου σε κέντρο υγείας και η μεταφορά κλινικών και εργαστηρίων σε άλλους χώρους, αλλά και γιατί το αντίστοιχο ειδικό νοσοκομείο Αθηνών (Συγγρός) παραμένει ως έχει και κλείνει μόνο της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: