Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Πορεία προς την «Αφροδίτη»


ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΤΟ ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ

Νοτιοδυτικά της Πάφου και σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis». Από την πορεία που έχει χαράξει φαίνεται πως έχει κατεύθυνση προς το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ. Σε περίπτωση που συνεχίσει έτσι, το τουρκικό σκάφος θα διέλθει σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα νωρίς το βράδυ.

Από τα μεσάνυκτα της Κυριακής ενώ κατευθυνόταν προς τον κόλπο της Μερσίνας -όπου ήταν και ο «επίσημος» προορισμός του σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ναυτικές καταχωρήσεις-, πήρε νότια πορεία και ακολουθώντας πορεία ανάλογη της διαμόρφωσης των ακτών της Κύπρου.


Διατηρώντας την απόσταση των 30 ναυτικών μιλιών, πέρασε από το ύψος του Ακρωτηρίου Ακάμα, της Κισσόνεργας, της Πέγειας και της Πάφου και εισήλθε εντός των καταχωρημένων «οικοπέδων» της Δημοκρατίας.

Από νωρίς τη Δευτέρα, συνεχίζει από το ύψος της Τίμης με νοτιοανατολική κατεύθυνση κινούμενο με ταχύτητα 8 - 8,5 ναυτικών μιλίων. Η ταχύτητα αυτή δείχνει ότι δεν διεξάγει έρευνες.

Για την ώρα βρίσκεται διαρκώς σε διεθνή ύδατα και η πλεύση του φαίνεται να καλύπτεται από τους κανόνες «αβλαβούς πλεύσης».

Ωστόσο, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι έχει βάλει πλώρη προς το «οικόπεδο 12» και όπως φαίνεται στόχος είναι να πραγματοποιήσει διέλευση ακριβώς έξω από την ζώνη προστασίας των 5 ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.

Αν το «Piri Reis» συνεχίσει με ακριβώς την ίδια πορεία, αναμένεται να διέλθει από απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα νωρίς το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: