Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Κόβουν το ρεύμα για να αποφύγουν το χαράτσι


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

«Ολη μέρα δεν κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να δεχόμαστε αιτήσεις για διακοπή της ηλεκτροδότησης. Από τότε που ανακοινώθηκε ο νέος φόρος που θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, ο κόσμος έρχεται σωρηδόν για να κόψει το ρεύμα από ξενοίκιαστες κατοικίες και εξοχικά». Ο υπάλληλος του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στα Μουδανιά Χαλκιδικής περιγράφει στον «Α» μία άνευ προηγουμένου εικόνα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σταδιακά στις ουρές μπροστά από τα ταμεία της ΔΕΗ.

«Κάθε μέρα κατατίθενται 30-35 αιτήσεις, και η κίνηση έχει αυξηθεί έως και 300%. Εξοχικά, αποθήκες, ξενοίκιαστα διαμερίσματα, γκαράζ και οποιοσδήποτε χώρος, ο οποίος ηλεκτροδοτείται και θα «χρεώσει» τον ιδιοκτήτη του με το νέο χαράτσι, μπαίνει στην... ουρά για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης», συμπληρώνει ο ίδιος.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε πολλά ακόμη υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, όπου αρκετοί ιδιοκτήτες εξοχικών και ξενοίκιαστων χώρων σπεύδουν να κόψουν την ηλεκτροδότηση. Οπως εξηγούν υπάλληλοι, μέχρι σήμερα, οι ουρές που σχηματίζονταν μπροστά από τα γκισέ ήταν κυρίως από καταναλωτές που ήθελαν να κάνουν κάποιον διακανονισμό για να μην τους κόψουν το ρεύμα. Τις τελευταίες ημέρες, αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, η κατάσταση αντιστράφηκε πλήρως και ολοένα και περισσότερα άτομα ζητούν να κόψουν την ηλεκτροδότηση από χώρους που δεν εκμεταλλεύονται, ελπίζοντας πως έτσι θα γλιτώσουν από το χαράτσι. «Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως ο τρόπος είσπραξης του έκτακτου φόρου στα ακίνητα, ούτε το από πότε ακριβώς θα τεθεί σε ισχύ. Οπως και να έχει, από την ημέρα που ανακοινώθηκε το μέτρο, αυξήθηκαν σημαντικά τα αιτήματα για διακοπή της ηλεκτροδότησης και τις επόμενες ημέρες εκτιμούμε πως θα κορυφωθούν τα αιτήματα», σημειώνει και ο πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ Θεσσαλονίκης, Παύλος Σαββουλίδης.

«Να γλιτώσω...»

Εξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Μητροπόλεως συναντάμε την Μαρία Μουρτζοπούλου. Εδώ και μήνες το διαμέρισμα που ενοικίαζε παραμένει κενό και μάλιστα ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έφυγε χωρίς να της πληρώσει πέντε μισθώματα. «Μετά απ' όλα αυτά, αποφάσισα να κόψω την ηλεκτροδότηση, ώστε τουλάχιστον να γλιτώσω από τα πάγια έξοδα και ίσως και από το χαράτσι. Αυτό που δεν ξέρω είναι μήπως εντοπίσουν την ιδιοκτησία μέσω της εφορίας, οπότε πάλι θα κληθώ να πληρώσω», μας λέει. «Ολοι θα πληρώσουμε, θα ζοριστούμε, αλλά το πληρώσουμε», σπεύδει να της απαντήσει η φίλη της, Μαίρη Παπατζίκα. Και συμπληρώνει με μία πικρή δόση χιούμορ: «Σε λίγο θα μας ζητήσουν να βγούμε και από τα σπίτια μας και θα φτάσουμε να ζούμε σε αντίσκηνα».

Αποφασισμένος να πληρώσει, πάντως, δηλώνει και ο Νικίας Τόνης, σημειώνοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει το κράτος. «Τουλάχιστον αυτήν τη φορά δε θα γλιτώσει κανένας. Μία ζωή πληρώναμε για όλους τους υπόλοιπους, αλλά τώρα ό,τι είναι δηλωμένο θα φανεί και θα χρεωθεί ανάλογα ο κάθε ιδιοκτήτης», τονίζει.

Κοσμοσυρροή

Από την πλευρά του, ο Κώστας Χαϊδούτης, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, περιγράφει στον «Α» την προσωπική του εμπειρία, όταν επισκέφθηκε χτες τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Παπαναστασίου. «Υπήρχε απίστευτη κοσμοσυρροή από καταναλωτές που ήθελαν είτε να κάνουν αλλαγή στοιχείων στο λογαριασμό τους, είτε να ζητήσουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης», δηλώνει. «Και στην Ενωση, όμως, έχουμε δεχτεί καταιγισμό τηλεφωνημάτων από ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι μας ρωτούν πώς μπορούν να αποφύγουν το συγκεκριμένο χαράτσι. Προς το παρόν δεν μπορούμε να δώσουμε μία συγκεκριμένη απάντηση, γιατί δε γνωρίζουμε ακριβώς τι θα ισχύσει. Αυτήν τη στιγμή ο κόσμος λειτουργεί με μία δόση υπερβολής και πανικού και αυτά ποτέ δε βγάζουν σε καλό», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: