Οι θέσεις του κ. Κυρ. Μητσοτάκη κατά των κινητοποιήσεων προσεγγίζουν τη γενικότερη αντίληψη περί συνεννόησης των κομμάτων
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης προσεγγίζουν τις αιτιάσεις ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ
Νερό στο μύλο της συναίνεσης μεταξύ των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων, Ν.Δ. και ΠαΣοΚ ρίχνουν επώνυμα στελέχη της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκη που εμφανίστηκε μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και με τη δημόσια παρέμβασή του ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση και σύγκρουση με τη στρατηγική επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά.
Στην ίδια γραμμή, με διαφορετική προσέγγιση, κινείται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που εμφανίστηκαν δημόσια πριν την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, δίνοντας λαβή για σχόλια για τις μελλοντικές πολιτικές διεργασίες.
Παράλληλα, υπέρ της συνεννόησης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε ο τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Κ. Χατζηδάκης και ο έτερος φιλελεύθερος, ο τομεάρχης Περιβάλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκης απέρριψε ακραίες μορφές κινητοποίησης τόσο στο χώρο των ΤΑΧΙ, όσο και στα ΑΕΙ και ΤΕΙ από τη ΔΑΠ.
Σε αυτό το κλίμα σαφές είναι το μήνυμα που στέλνει η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. ότι δεν συζητά σενάρια ευρύτερης συναίνεσης σε μια αδιέξοδη πολιτική και απορρίπτει με ξεκάθαρο τρόπο τα περί συγκυβέρνησης, με οδηγό τα όσα έχει αναφέρει δημόσια τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σαμαράς.
«Στο σημερινό αδιέξοδο η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε νοθευμένες λύσεις, ούτε θνησιγενή και αναποτελεσματικά σχήματα. Χρειάζεται καθαρή εντολή» είπε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, ενώ ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ο κ. Δ. Σταμάτης επανέλαβε (μέσω του Ρ/Σ Βήμα fm 99.5) το αίτημα για πρόωρες εκλογές, επικρίνοντας με σφοδρότητα την κυβέρνηση.
Η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. θεωρείται από πολλούς ιδιαίτερα συμβολική στην παρούσα χρονική περίοδο, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου που προσδιόρισε το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο χαιρέτησε σε γενικές γραμμές αργά το βράδυ η κυρία Μπακογιάννη αν και αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης να το εφαρμόσει.
Η βόμβα Μητσοτάκη
Ο πρώην Πρωθυπουργός από τα Χανιά, όπου βρίσκεται, έριξε την πολιτική βόμβα και σε μια χρονική στιγμή που ο κ. Σαμαράς απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης, κυρίως στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, υπεραμύνθηκε της ευρείας συναίνεσης μεταξύ ΠαΣοΚ και Ν.Δ., ως τη μόνη λύση για τον τόπο.
«Η ευρεία συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και ιδιαίτερα των δύο μεγάλων κομμάτων αποτελεί προϋπόθεση για να βγει σήμερα η Ελλάδα από την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται» τόνισε με νόημα.
Θέλοντας να στείλει μήνυμα προς τον κ. Σαμαρά απέρριψε επί της ουσίας τη στρατηγική που ακολουθεί και αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αντιπολίτευσης παρελθόντων ετών, κάλεσε την ηγεσία της Ν.Δ. να βοηθήσει στην πολιτική των αλλαγών, αν και τάχθηκε κατά της συγκυβέρνησης.
Αγνοώντας το αίτημα του κ. Σαμαρά για «καθαρές λύσεις» και εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Οι εκλογές δεν θα βοηθήσουν και δεν νομίζω ότι θα γίνουν» εκτίμησε και ζήτησε από τη Ν.Δ. να στηρίξει την κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε, ότι αν και είναι πολύ εύκολο η αντιπολίτευση να χτυπήσει μια τέτοια κυβέρνηση με στόχο να την ρίξει, διευκρίνισε, πως «δεν είναι η ώρα που πρέπει να στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Η συμβουλή του προς τη Ν.Δ. ήταν να βοηθηθεί ο τόπος, «βοηθώντας» όπως σημείωσε, «αυτή την κυβέρνηση που έχουμε, να αντιμετωπίσει προβλήματα, τα οποία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει».
Συνεννόηση θέλει και η Ντόρα
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με δυο διαδοχικές εμφανίσεις της σε ραδιοφωνικούς σταθμούς (Real και Αθήνα 9,84) υπεραμύνθηκε των συμμαχικών κυβερνήσεων, μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση.
«Χρειάζεται να ενωθούν οι δυνάμεις, που πιστεύουν σε ένα ευρωπαϊκό αύριο της Ελλάδας και να δώσουν από κοινού τη μάχη. Αυτό θα γίνει μόνο με μια κυβέρνηση συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη που ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα είναι στην επόμενη Βουλή.
«Η Συμμαχία θα είναι καταλύτης στην αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας» είπε με νόημα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής της λειτουργίας του κόμματος.
Με ιδιαίτερη επιθετικότητα μίλησε για «κομματικά γραφεία» που έχουν άγχος και εμφανή διάθεση -επαγγελματικής απαξίωσης όσων δημοσιογράφων καταγράφουν τη σχετική φημολογία- αναφέρθηκε σε «διατεταγμένα παπαγαλάκια», που κατ' αυτήν, προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι η Δημοκρατική Συμμαχία διαλύεται.
«Δεν διαλύεται λοιπόν και θα το αποδείξουμε αυτό με την κάθοδό μας στις εκλογές με ψηφοδέλτια, τα οποία θα έχουν νομίζω ένα ενδιαφέρον για τους πολίτες» σημείωσε.
Η κυρία Μπακογιάννη επικρότησε τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και σημείωσε: «Χαίρομαι που η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις εγκληματικές της καθυστερήσεις, προχώρησε επί τέλους στην ανακοίνωση ενός μέρους των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα. Λυπάμαι που αυτό κατέστη αναγκαίο υπό την απειλή της άμεσης χρεοκοπίας. Αμφισβητώ όμως ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δύναμη και την ικανότητα να τις εφαρμόσει».
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς ΛΑΟΣ
Αποφασισμένος να στηρίξει μια οικουμενική κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ, εμφανίστηκε ο κ. Καρατζαφέρης, θεωρώντας ότι είναι η μόνη λύση στο σημείο που έχει φθάσει η χώρα.
Με διαδοχικές συνεντεύξεις του και αυτός, όπως η κυρία Μπακογιάννη, ανέφερε (σε Alter και Real) ότι ο ΛΑΟΣ θα στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων «χωρίς να ζητήσει να μπει σε οποιαδήποτε κυβερνητική θέση, εγώ ο ίδιος ή στέλεχός του».
Μάλιστα, σημείωσε ότι το κόμμα του θα είναι «μπροστάρης στην εθνική προσπάθεια» για συνεργασία, και απηύθυνε έκκληση στα δυο μεγαλύτερα κόμματα να συνεννοηθούν.
«Πρέπει να καταλάβουν πως είναι πια η στιγμή να τραβήξουμε οριστικά μια γραμμή με το χθες και να κοιτάξουμε το αύριο. Σε αυτή την προσπάθεια εγώ θα μείνω εκτός κυβέρνησης αλλά θα στηρίξω. Θυσιαζόμαστε και δίνουμε στην ύστατη στιγμή τα πάντα για την πατρίδα» είπε με έμφαση.
Αιρετικοί φιλελεύθεροι
Υπέρμαχος της συνεννόησης μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ εμφανίστηκε ο κ. Χατζηδάκης και αναφερόμενος στα σενάρια περί συγκυβέρνησης, για την οποία διαφωνεί, είπε (Real) με νόημα, προκαλώντας νέα συζήτηση:
«Πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, όχι, όμως, με την έννοια της συγκυβέρνησης, αλλά με την έννοια του όσο το δυνατόν μεγαλύτερης σύμπτωσης σε νομοσχέδια και πολιτικές».
Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση έχει στείλει το μήνυμα προς αυτήν κατεύθυνση, λέγοντας «ναι» σε νομοσχέδια, όπως αυτό για την ανώτατη εκπαίδευση.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, διαφώνησε πλήρως με ενδεχόμενη συμμετοχή της ΔΑΠ σε καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, λέγοντας (Ρ/Σ 9): «Έχει δικαίωμα να είναι στα κάγκελα όπως εγώ έχω δικαίωμα να διαφωνώ πλήρως με τη στάση της. Η κατάληψη αντιβαίνει πλήρως στην ιδεολογία της».
Το ενδιαφέρον σε αυτό το παζλ στην ευρύτερη κεντροδεξιά ήταν η παρατήρηση του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Β΄ Αθήνας κ. Γερ. Γιακουμάτου, που είπε προχθές στη ΝΕΤ για τη συγκυβέρνηση και συνεχίζει να σχολιάζεται:
«Θα προτιμούσα να υπήρχε αντιπροσώπευση και όλοι μαζί να πηγαίναμε με συγκεκριμένο στόχο για δύο χρόνια, να λύσουμε τα προβλήματα, να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο, να μπορέσει να ορθοποδήσει και από εκεί και πέρα να γίνουν εκλογές».
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου