Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Αποτεφρωτήριο στη Θέρμη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη, σε ιδιόκτητο χώρο, θα δημιουργηθεί το αποτεφρωτήριο που προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια έκταση συνολικά 500 στρεμμάτων, που σήμερα λειτουργεί ως φυτώριο. Σε τμήμα αυτής της έκτασης θα στηθεί ένα οίκημα περίπου 600 τ.μ., όπου θα στεγαστούν οι απαραίτητες για το αποτεφρωτήριο λειτουργίες.

Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ του αρμόδιου αντιδημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα χαρακτηρισμού της έκτασης, έτσι ώστε και τυπικά να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών.

Σήμερα, όσοι επιθυμούν τη μετά θάνατον αποτέφρωση πρέπει αναγκαστικά να πάρουν το δρόμο της… ξενιτιάς. Η καύση αυτών που κατοικούσαν στην Ελλάδα και εν ζωή είχαν εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθούν μετά το θάνατό τους γίνεται αποκλειστικά στο εξωτερικό, και κυρίως στη Βουλγαρία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με υπευθύνους γραφείων τελετών, που αναλαμβάνουν τη μεταφορά και τη διοργάνωση, το κόστος της καύσης ξεπερνά εν μέρει το κόστος της ταφής και ανέρχεται σε περίπου 4.000 ευρώ.

Για όλη τη Βόρεια Ελλάδα

«Θεωρώ ότι η δημιουργία αποτεφρωτηρίου είναι θέμα πολιτισμού. Είναι ντροπή το 2011 στη χώρα μας να συζητάμε ακόμη για την κατασκευή του. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι πρωτοπόρος στην όλη προσπάθεια, αφού έχει το ευτύχημα να διαθέτει ιδιόκτητο χώρο, ο οποίος, μάλιστα, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος», τονίζει ο κ. Ζέρβας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προφανώς το αποτεφρωτήριο θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας, ενώ «απαντά» σε ένα αίτημα που εδώ και χρόνια υποβάλλουν ως παράπονο όσοι επιθυμούν την καύση μετά το θάνατό τους.

Αλλωστε, η δημιουργία αποτεφρωτηρίου είναι κάτι που συμπεριλήφθηκε και στις προτάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου. Στις προτάσεις αυτές συμπεριλαμβανόταν αίτημα «να προβλεφθεί η χωροθέτηση εγκαταστάσεων υπερτοπικής σημασίας, αλλά μικρής ή μεγαλύτερης όχλησης από κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη, όπως κοιμητήρια όλων των δογμάτων και θρησκειών (συμπεριλαμβανομένων και αποτεφρωτηρίου), χώροι λατρείας αλλοθρήσκων, καταστήματα κράτησης, υπέργειοι σταθμοί ΔΕΗ κ.ά.»

Οι διαδικασίες

«Πριν απ' όλα, θα πρέπει με προεδρικό διάταγμα ο χώρος να χαρακτηριστεί ως χώρος αποτεφρωτηρίου. Για το θέμα αυτό βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το ΥΠΕΚΑ. Την ίδια ώρα, όμως, έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο Τμήμα Αρχιτεκτονικού του δήμου να προετοιμαστούν δύο μελέτες, μία περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μία τοπογραφικής αποτύπωσης, έτσι ώστε να είμαστε ήδη έτοιμοι και από αυτήν την άποψη», επισημαίνει ο κ. Ζέρβας.

Στον προϋπολογισμό του δήμου έχει συμπεριληφθεί κονδύλι ύψους 30.000 ευρώ για την τελική μελέτη, ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου θα κοστίσει περί τα 2 ή 3 εκατ. ευρώ. Ο δήμος θα αποφασίσει στο μέλλον τον τρόπο κατασκευής του έργου (είτε μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, είτε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε ακόμη και με ΣΔΙΤ). Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: