Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Θεσσαλονίκη: Kίνδυνος... μπλακ άουτ στο ΑΤΕΙ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

«Παραλύει» από το Σεπτέμβρη το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, εάν δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα του περασμένου εξαμήνου στους 700 έκτακτους διδάσκοντες. Με αποχή από τις εξετάσεις απειλούν οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί, ενώ ο πρόεδρος του ιδρύματος αρνείται να υπογράψει τις νέες συμβάσεις για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά, δεδομένου ότι εκκρεμούν σε βάρος του καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το ίδρυμα κινδυνεύει να υπολειτουργήσει, αφού οι μόνιμοι αποτελούν το 35% του προσωπικού.

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η διοίκηση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης,
η οποία κρούει τον κώδωνα με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, για το ζήτημα των εκτάκτων.
«Επανερχόμενος στο επίπονο θέμα της πληρωμής των εκτάκτων, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, εάν δεν εκταμιευθεί έγκαιρα το 21% του ποσού που αντιστοιχεί στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2011, δε θα μπορέσει να λειτουργήσει παρά μόνο με το μόνιμο προσωπικό.

Οι συμβάσεις των εκτάκτων δε θα είναι εφικτό να υπογραφούν και το ίδρυμα αναγκαστικά θα υπολειτουργήσει», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ιδρύματος, Παύλος Καρακολτσίδης, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στην εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων. Οι οφειλές προς τους εκτάκτους υπολογίζονται, σύμφωνα με τη διοίκηση, σε περίπου δύο εκατ. ευρώ για το διάστημα από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Στη διάρκεια του περασμένου εξαμήνου οι επί μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας για την «πολιτική αφανισμού» τους. Ηδη, κατατέθηκε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και, αν δεν πληρωθούν, θα αναγκαστούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, όπως ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εκτάκτων, Νίκος Αβραμίδης.

«Πήραμε την απόλυσή μας στις 15 Ιουλίου, ενώ το εξάμηνο ολοκληρώθηκε στις 5 του μηνός. Το ΤΕΙ πλήρωσε πρόστιμο για την καθυστέρηση στην απόδοση των ενσήμων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με δεδομένο ότι εκκρεμούν δύο καταγγελίες σε βάρος του στην Επιθεώρηση Εργασίας, ο κ. Καρακολτσίδης κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να υπογράψει καμία σύμβαση για έκτακτο προσωπικό από το Σεπτέμβρη, εάν δεν εκταμιευτεί το οφειλόμενο ποσό μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Αποχή από τις εξετάσεις

Οι έκτακτοι προσανατολίζονται σε αποχή από τις εξετάσεις των φοιτητών, που αρχίζουν την 1η Σεπτέμβρη, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η πρόταση για κινητοποιήσεις θα εξεταστεί στη γενική συνέλευση της 24ης Αυγούστου, όπου θα συζητήσουν τόσο το φλέγον οικονομικό ζήτημα όσο και τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, και θα καθορίσουν τη στάση τους.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει παραμονή των εκτάκτων μέχρι και πέντε χρόνια σε ένα ίδρυμα. Οι συνάδελφοι εργάζονται 10, 15 και 20 χρόνια σε ένα ΤΕΙ και, βάσει του νέου νόμου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ανεργίας», υποστήριξε ο κ. Αβραμίδης.

Στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης υπηρετούν 320 μόνιμοι εκπαιδευτικοί αποτελώντας το 35% του συνόλου, γεγονός που σημαίνει ότι από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ενδέχεται να νεκρώσουν ορισμένες εκπαιδευτικές λειτουργίες ή να προσέλθουν οι σπουδαστές σε αμφιθέατρα χωρίς διδάσκοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: