Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η ψυχραιμία των πολιτών απέτρεψε επεισόδια

Είναι προφανές ότι η αλυσίδα των αστυνομικών δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει τους χιλιάδες ανθρώπους

Σχεδιασμός για Oscar ανικανότητας

Αυτό που υποτίθεται έπρεπε χθες βράδυ να αποφευχθεί, η αστυνομία κατάφερε να το επιτύχει. Να φέρει όσο πιο κοντά γινόταν τα άτομα τα οποία από τη μια διαδήλωναν κατά του Προέδρου Χριστόφια και από την άλλη τους πολίτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση εντός του Προεδρικού για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής η οποία, ουσιαστικά, ήταν εκδήλωση στήριξης της Κυβέρνησης Χριστόφια.

Ο σχεδιασμός της αστυνομίας ήταν τέτοιος που εύλογα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να απειληθούν επεισόδια, και όχι να αποφευχθούν.


Συγκεκριμένα, γύρω στις οκτώ το βράδυ εκατοντάδες άτομα είχαν ήδη κατακλύσει την πύλη εξόδου του Προεδρικού και τον κυκλικό κόμβο μέχρι την πύλη της Αγγλικής Σχολής, όπως άλλωστε κάνουν κάθε βράδυ μετά το μοιραίο γεγονός της 11ης Ιουλίου. Την ίδια ώρα, βάσει των σχεδιασμών της αστυνομίας, λεωφορεία που μετέφεραν άτομα τα οποία θα συμμετείχαν στην εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής, στάθμευαν στην Αγγλική Σχολή όπως ήταν και οι οδηγίες της αστυνομίας που ανακοινώθηκαν επίσημα, και οι επιβάτες πεζοί οδηγούνταν προς τον κυκλικό κόμβο του Προεδρικού και στη συνέχεια, από την οδό Κυριάκου Μάτση, προς το Υπουργείο Εξωτερικών για να βρεθούν απέναντι από την είσοδο του Προεδρικού. Όπως ήταν αναμενόμενο στο σημείο του κυκλικού κόμβου υπήρξαν εντάσεις.

Οι εντάσεις αυτές ήταν εντονότερες κατά την αποχώρηση των ατόμων που βρίσκονταν μέσα στο Προεδρικό, αφού η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένοι από την ανταλλαγή συνθημάτων μεταξύ των ατόμων που αποχωρούσαν από το Προεδρικό και των διαμαρτυρόμενων έξω από αυτό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πολίτες έγιναν αντικείμενο χλευασμού ενώ ρίχθηκαν και κάποια μπουκάλια με νερό. Και αυτό ήταν το λιγότερο αφού δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ότι η οποιαδήποτε επαφή των δύο «παρατάξεων» σε μια ατμόσφαιρα που είναι εδώ και πολλές ημέρες έντονα φορτισμένη θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ευτυχώς, οι συνεχείς εκκλήσεις από τα μεγάφωνα, και όχι βεβαίως η παρουσία μελών της ΜΜΑΔ περιμετρικά του κυκλικού κόμβου, διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο για να μην ξεσπάσουν επεισόδια.

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο σχεδιάστηκε η χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας ήταν και το γεγονός ότι αρχικά, στην είσοδο του Προεδρικού υπήρχαν πολύ περισσότερα μέλη της ΜΜΑΔ απ’ ό,τι στον κυκλικό κόμβο όπου, εκ των πραγμάτων, θα υπήρχε επαφή διαδηλωτών και υποστηρικτών της Κυβέρνησης.

Προστάτευσαν το Προεδρικό

Από την αρχή φαινόταν ότι το πρώτιστο μέλημα της αστυνομίας δεν ήταν η αποφυγή επεισοδίων αλλά η προστασία του Προεδρικού Μεγάρου. Μεταξύ της πύλης εξόδου και της πύλης εισόδου μέλη της ΜΜΑΔ και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, με πλήρη αντιδιαδηλωτική εξάρτυση δημιούργησαν μια «νεκρή ζώνη» όπως ακούσαμε αξιωματικούς να την αποκαλούν. Στη μια πλευρά οι «αγανακτισμένοι» που ζητούσαν την παραίτηση του Δημήτρη Χριστόφια, και στην άλλη η πορεία της ΕΔΟΝ που κατέληξε εντός του Προεδρικού. Από εκεί και πέρα, στους γύρω δρόμους, αστυνομικοί με απλή στολή, χωρίς καν κράνη ή ασπίδες για να μπορούν να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αποχώρηση.

Το άγρυπνο μάτι…

Από πολύ νωρίς, στον ευρύτερο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, ήταν εμφανής η παρουσία μελών της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η οποία αναφέρεται απευθείας στο Προεδρικό. Αισθητή ήταν επίσης η παρουσία μελών του Ουλαμού Προλήψεως Εγκλημάτων καθώς και του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων με συμβατικά οχήματα και πολιτική περιβολή.

Πηγή: Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: