Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα προπομπός αυτών που θα ζήσει η Αμερική



Μήπως αυτά που βλέπουμε να διαδραματίζονται σήμερα στους δρόμους της Ελλάδας, είναι μια σκηνή από το μέλλον της Αμερικής;

Και οι δυο χώρες πνίγονται στα χρέη. Απλά, για την Ελλάδα έχει ήδη έρθει η ώρα του λογαριασμού.

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δυο κρατών, αλλά και πολλές ομοιότητες. Και στις δυο χώρες, οι κυβερνήσεις τους προωθούν περικοπές δαπανών και μέτρα λιτότητας. Οι Έλληνες αντιδρούν δυναμικά. Μήπως θα δούμε τις ίδιες δυναμικές αντιδράσεις και στην Αμερική, όσο οι διάφορες περικοπές δαπανών σε όλα τα επίπεδα αρχίσουν και πονάνε;


Πάντα υπάρχει ένα κόστος για όσους θέλουν να ζουν πέρα από τα μέσα τους. Αυτό πληρώνουν τώρα οι Έλληνες. Στην Αμερική, όχι ακόμη. Τι είναι όμως αυτά τα μέτρα λιτότητας; Στην Ελλάδα αφορούν σε φορολογικές αυξήσεις, περικοπές δαπανών, και μέτρα ιδιωτικοποιήσεων. Η Ελλάδα είναι πνιγμένη στα χρέη, και χωρίς ξένη οικονομική βοήθεια, θα χρεοκοπήσει.

Η διεθνής όμως βοήθεια συνοδεύεται από όρους. Η ΕΕ και το ΔΝΤ επιμένουν στην εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων λιτότητας, και ο λαός δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένος. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου λέει στους Έλληνες ότι η αποδοχή των  μέτρων αποτελεί το  πατριωτικό τους καθήκον, αλλά αυτοί «δεν μασάνε».

Η αλήθεια είναι ότι η περίφημη οικονομική βοήθεια είναι απλά κάποια περισσότερα νέα δάνεια. Η πρόταση της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι να χρεωθεί κι άλλο η Ελλάδα, και να παραδώσει μέρος της κυριαρχίας της.

Η χώρα όμως δεν θα μπορέσει να τα αποπληρώσει. Αυτά τα δάνεια απλά θα την υποδουλώσουν κι άλλο. Δυστυχώς, η Ελλάδα οδεύει προς τη πτώχευση.

Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, δηλώνουν πρόθυμες να αγοράσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τη γη, που η Ελλάδα διατάζεται να πουλήσει.

Για αυτό ακριβώς έχουν εξοργιστεί οι Έλληνες. Εξάλλου, γιατί να δεχτούν τα νέα μέτρα, όταν και τα προηγούμενα αποδείχθηκαν ανεπαρκή, και μάλιστα οδήγησαν τους περισσότερους στη φτώχεια;

Όπως γράφτηκε στην εφημερίδα Guardian: «Ένας χρόνος περικοπών μισθών και συντάξεων, αυξήσεων των φόρων… οδήγησαν το ¼ σχεδόν του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η ανεργία ανέβηκε στο 16% και η οικονομία συρρικνώνεται για τρίτη  χρονιά, ενώ υπολογίζεται ότι έκλεισαν 100.000 επιχειρήσεις…».

Σήμερα η Ελλάδα συγκλονίζεται από διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα. Το έθνος κυριολεκτικά καταρρέει. Κάποιοι όμως δεν αντιλαμβάνονται πως αυτό ακριβώς θα συμβεί και στην Αμερική. Εδώ και δεκαετίες η χώρα χρωστάει. Ζούμε πέρα από τις δυνατότητες μας τόσο καιρό, που έχουμε ξεχάσει ποια είναι η φυσιολογική κατάσταση.

Για παράδειγμα, φέτος η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εισπράξει περίπου $2.2 τρισεκατομμύρια. Θα δαπανήσει όμως $3.7-3.8 τρισεκατομμύρια. Πως θα ήταν η οικονομία μας αν είχαμε έναν ισολογισμένο προϋπολογισμό; Φανταστείτε να αφαιρούνται $1.5 τρισ από την οικονομία, μέσα σε ένα χρόνο. Αν αρχίζατε από σήμερα να ξοδεύετε $1 κάθε δευτερόλεπτο, θα χρειάζονταν 46.000 χρόνια για να ξοδέψετε $1.5 τρισ.

Η Αμερική δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Από την μέρα που ανέλαβε ο Ομπάμα, το εθνικό χρέος αυξήθηκε κατά $4 τρισ. Κάτι πρέπει να γίνει αμέσως. Αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν οι περικοπές από τον προϋπολογισμό. Τότε θα δούμε τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία μας.

Ήδη, πολλές περιοχές της Αμερικής εφαρμόζουν  περικοπές των δημοσίων δαπανών. Παντού απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες, κ.ά. Σε κάποια μέρη συμβαίνουν απίστευτα πράγματα. Η Wall Street Journal αναφέρει πως η κωμόπολη Alto του Texas, απέλυσε για τους επόμενους 6 μήνες ολόκληρη την αστυνομική της δύναμη. Όλοι πλέον εκεί, αγοράζουν όπλα, αναμένοντας έξαρση της εγκληματικότητας.

Στη πόλη Camden του New Jersey, γνωστή ως η 2η πιο επικίνδυνη πόλη των ΗΠΑ, πρόσφατα απολύθηκε η μισή αστυνομική δύναμη. Ήδη το έγκλημα κυριαρχεί στη πόλη, ανεξέλεγκτο.

Η πολιτειακή κυβέρνηση του Illinois χρωστάει $6 δισ. Δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία. Η πολιτεία του New Jersey έχει να αντιμετωπίσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της ύψους $10 δισ. παρά το γεγονός ότι έχει ήδη προβεί σε σκληρές περικοπές στον τομέα της παιδείας, ύψους ενός δισ, απολύοντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Παντού στις ΗΠΑ, οι πόλεις μεταμορφώνονται σε κόλαση. Στη πολιτεία του Michigan αποφασίστηκε πρόσφατα να κλείσουν 70 δημόσια σχολεία του Detroit. Στα 70 που θα συνεχίσουν να λειτουργούν, οι τάξεις θα απαρτίζονται από 60 μαθητές!

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην ύπαιθρο. Σε πολλές περιοχές της χώρας , ξηλώνεται από τους δρόμους η άσφαλτος και τοποθετείται χαλίκι, επειδή είναι πιο φτηνό να συντηρηθεί. Στη South Dakota 100 μίλια ασφάλτινων δρόμων έχουν ήδη αντικατασταθεί από χαλίκι. Το ίδιο συνέβη και σε 38 από τις 83 κομητείες του Michigan.

Η οικονομική πρόοδος της Αμερικής έβαλε…  όπισθεν. Και αναμένονται τα χειρότερα. Η κατάσταση είναι ασταθής, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί σοβαρή κρίση.

Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι τόσο εύθραυστο, που το οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει μια παγκόσμια ύφεση. Η ευμάρεια που απολαύσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, τελείωσε. Ο κόσμος άλλαξε. Το ίδιο και η Αμερική. Ας ελπίσουμε πως είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον.

Πηγή: Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: