Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ποτάμια οργής, θάλασσα λαού


Σχέδιο διάλυσης της συγκέντρωσης, με συμπλοκές μεταξύ ομάδων ταραχοποιών και διμοιριών των ΜΑΤ που έπνιξαν το Σύνταγμα και την Πανεπιστημίου στα δακρυγόνα

Πλημμυρισμένη από τουλάχιστον 200.000 πολίτες ήταν η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι της Αθήνας, καθώς η προσέλευση του κόσμου, που διαμαρτύρεται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που προωθείται, ήταν μαζική.

Με τους συγκεντρωμένους στην πλατεία, είχαν ενωθεί νωρίτερα και οι πολυπληθείς πορείες των συνδικάτων που κήρυξαν για σήμερα 24ωρη γενική απεργία. Ωστόσο, αμέσως μετά και την αποχώρηση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ξεκίνησαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και ομάδων αγνώστων.


Νωρίτερα σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια, τόσο μεταξύ ταραχοποιών και διαδηλωτών που επιχείρησαν να τους απωθήσουν, όσο και με τις «δρακόντειες» δυνάμεις της αστυνομίας, που απάντησαν με ρίψη χημικών. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, οι αστυνομικές δυνάμεις κατέλαβαν όλο το χώρο της πλατείας Συντάγματος. Όταν η ένταση υποχώρησε, ο κόσμος κατέκλυσε και πάλι την πλατεία και τους γύρω δρόμους.

Στην κάτω πλευρά του Συντάγματος και στους γύρω δρόμους σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ ομάδων και δυνάμεων των ΜΑΤ. Η ατμόσφαιρα ήταν για πολύ ώρα αποπνικτική από την εκτεταμένη χρήση χημικών.

Εκκλήσεις για παύση των συμπλοκών απηύθυναν, μέσω μεγαφώνων, οι «Αγανακτισμένοι», που παραμένουν στην περιοχή.

Στα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά οχτώ διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στον Ερυθρό Σταυρό. Νωρίτερα, ένας τραυματισμένος αστυνομικός διακομίσθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ άλλος ένας έχει τραυματιστεί, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ομάδες νεαρών, στην έξοδο της Σταδίου με το Σύνταγμα, οι οποίοι, αν και συνυπήρχαν αρχικά με τους αστυνομικούς, ξαφνικά μεταβλήθηκαν σε κουκουλοφόρους και οι αστυνομικοί άρχισαν να τους κυνηγούν.

Η ένταση ξεκίνησε νωρίτερα, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ περνούσαν μπροστά από τους διαδηλωτές προκειμένου να πάρουν θέσεις μπροστά από τον χώρο του Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια έστησαν ένα σιδερένιο φράχτη μπροστά από τη Βουλή απαγορεύοντας την κίνηση των διαδηλωτών στη Βασιλίσσης Σοφίας. Κλειστοί είναι και οι γύρω δρόμοι. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν το φράχτη στη Βασιλίσσης Σοφίας στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής, ενώ πετούσαν μπουκάλια στους αστυνομικούς, οι οποίοι, προκειμένου να τους απομακρύνουν έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Συμπλοκές σημειώθηκαν και μεταξύ διαδηλωτών και ταραχοποιών οι οποίοι είχαν παρεισφρήσει στο πλήθος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι ο κόσμος που συμμετείχε στις πορείες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ και είχε ενωθεί νωρίτερα με τους διαδηλωτές στην πλατεία, άρχισε σταδιακά να αποχωρεί. Η ένταση μεταφέρθηκε στο κάτω μέρος της πλατείας, στις αρχές της Καραγιώργη Σερβίας όπου ξεκίνησε πετροπόλεμος με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Παράλληλα, διαδηλωτές που προσπάθησαν να απομακρυνθούν από το σημείο, δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα στη συμβολή των οδών Σταδίου και Βουκουρεστίου.

Η αστυνομία προχώρησε σε 18 προσαγωγές και δύο συλλήψεις, μία στην Καραγιώργη Σερβίας και μία στο Σύνταγμα. Από τους προσαχθέντες, οι 12, οι οποίοι είχαν προσαχθεί από τα πρώτα επεισόδια στη Βασιλέως Γεωργίου, έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι έξι εξετάζονται ακόμη.

Η πλατεία Συντάγματος ξεχείλισε το πρωί από κόσμο, με τις οδούς Πανεπιστημίου, Ερμού και Μητροπόλεως να είναι κατακλυσμένες από διαδηλωτές, καθώς όσοι μετείχαν στις πορείες της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, ενώθηκαν με το πλήθος κόσμου που έφτασε στην πλατεία μέσω των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου.

Οι πορείες είχαν προγραμματισθεί για τις 11 στο κέντρο της Αθήνας, με τη ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ να έχουν το ραντεβού τους στο Πεδίον του Άρεως, το ΠΑΜΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα στην Ομόνοια και το Δίκτυο Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Μουσείο.

Από νωρίς το πρωί οι «Αγανακτισμένοι», προσπαθούσαν  να περικυκλώσουν το κοινοβούλιο όπως είχαν προγραμματίσει, προκειμένου να εμποδίσουν τη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο που αρχίζει σήμερα στην αρμόδια οικονομική επιτροπή της Βουλής. Το συγκεντρωμένο πλήθος τραγουδούσε το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και φώναζε συνθήματα όπως «Από πού θα φύγετε έτσι και ψηφίσετε».

Σημειώνεται ότι ο σταθμός του μετρό στον Ευαγγελισμό δεν λειτουργεί ενώ όσοι επιθυμούν να μεταβούν στο κέντρο μπορούν έκτος από το Σύνταγμα να χρησιμοποιήσουν τους σταθμούς Ακρόπολη, Πανεπιστήμιο, Μοναστηράκι και, λίγο πιο μακριά, Μέγαρο Μουσικής.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: