Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Λαϊκισμός αντί αυτοκριτικής


Tου Αντωνη Καρπετοπουλου

Η Θεσσαλονίκη ταλαιπωρείται και θα ταλαιπωρείται για μέρες ακόμα από τις πορείες που κάνουν οι οπαδοί του Ηρακλή. Οι οπαδοί κλείνουν δρόμους για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι διαμαρτύρονται για τον υποβιβασμό της ομάδας. Ο δεύτερος γιατί διάφοροι πολιτικοί και πολιτικάντηδες της Θεσσαλονίκης υπόσχονται στον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει η απόφαση της ΕΠΟ και να πάρει ο Ηρακλής άδεια συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα. Ο κόσμος κάνει φασαρίες γιατί πιστεύει ότι η ομάδα έχει ελπίδες: το εμπόριο ελπίδας είναι τζάμπα.

Αδικήθηκε ο Ηρακλής στην υπόθεση της αδειοδότησής του; Εξαρτάται πώς εννοεί κάποιος την αδικία. Ο Ηρακλής κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι η μόνη ομάδα που δεν ήταν απολύτως εντάξει: υπάρχει η υποψία ότι υπήρξαν ελλείψεις και σε φακέλους άλλων ομάδων. Ομως η διαφορά του Ηρακλή με τους άλλους είναι ότι αυτός κουβαλούσε μια κίτρινη κάρτα ήδη από πέρυσι. Πέρυσι ο Ηρακλής πήρε πιστοποιητικό με τη δέσμευση να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου εντός δύο μηνών. Πέρασαν δέκα μήνες και η διοίκηση του Ηρακλή δεν έκανε ούτε καν απόπειρα να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ και να βελτιώσει, λογιστικά έστω, κάπως τη θέση της. Γιατί δεν το έκανε; Αγνωστο. Ας εξηγήσει το γιατί, η διοίκηση στον κόσμο που διαμαρτύρεται.


Φυσικά το ανάθεμα είναι ευκολότερο από την αυτοκριτική και τη συγγνώμη. Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς αυτές τις μέρες την πλειοδοσία λαϊκισμού που γίνεται στην τραγική ιστορία του Ηρακλή από τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης. Ολοι σχεδόν κολακεύουν τον κόσμο μιλώντας για «δίκια και αδικίες», υπόσχονται παρεμβάσεις της Πολιτείας, μιλάνε για προσφυγές σε πολιτικά δικαστήρια. Δύο από αυτούς που το κάνουν, ο κ. Γιώργος Ορφανός και ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, υπήρξαν πρόσφατα υφυπουργοί Αθλητισμού και ξέρουν ότι ούτε παρεμβάσεις της πολιτείας χωράνε, ούτε οι αποφάσεις των επιτροπών της ΕΠΟ ανατρέπονται: το ποδόσφαιρο με τις δικές τους υπογραφές αυτοδιοικήθηκε.

Γιατί το κάνουν; Γιατί ως πράξεις πολιτικής αντιλαμβάνονται μόνο τους λαϊκισμούς. Κι αυτό δεν είναι μόνο κακό για τον Ηρακλή. Είναι κακό σημάδι για τη χώρα γενικότερα…

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: