Τα ίδια ιδανικά φαίνεται να συνέδεαν, στο μακρινό παρελθόν, δύο φύλα χωρίς προφανή σχέση μεταξύ τους. Γαλάτες από τη Δυτική Ευρώπη και Ορέστες από τη Μακεδονία, εκτός από το ότι ζούσαν στην ίδια ήπειρο, μοιραζόταν, επίσης, την αγάπη για τον τόπο τους και τη σθεναρή αντίστασή τους στη ρωμαϊκή κυριαρχία.
Ο συσχετισμός αυτός δεν είναι τυχαίος, καθώς συνοδεύεται από ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους Ορεστικού. Πρόκειται για το ψήφισμα των Βατυνναίων, μια πολύ σημαντική επιγραφή, με πολιτικό περιεχόμενο, που αποδεικνύει τη διαμαρτυρία των Ορεστών των ρωμαϊκών χρόνων (1ος αι. π.Χ. - 3ος αι. μΧ.).
"Όπως οι Γαλάτες ήταν ανυπότακτοι στους Ρωμαίους έτσι και οι Ορέστες αντιστέκονταν στην κυριαρχία τους", επισημαίνει ο αρχαιολόγος της ΙΖ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Χαράλαμπος Τσούγγαρης, κι εξηγεί ότι η αναγνώριση του γεγονότος αυτού αποτέλεσε την αφορμή του ενδιαφέροντος της Καστοριάς να φιλοξενήσει την περιοδική έκθεση «50 χρόνια Αστερίξ».
Σύμφωνα με τον κ. Τσούγγαρη, το ψήφισμα των Βατυνναίων, έχει ως θέμα τη διαχείριση της κοινόχρηστης γης της περιοχής, η οποία καταπατήθηκε από κάποιους ισχυρούς που είχαν προέλθει από τη ρωμαϊκή επαρχία της Μακεδονίας. Μετά τη διαμαρτυρία των πολιτών της Βάτυννας, ο πολιτάρχης συγκάλεσε την Εκκλησία του Δήμου, που έλαβε την απόφαση, με το συγκεκριμένο ψήφισμα, να ξαναέρθει η κοινόχρηστη γη στα χέρια των Ορεστών και να επιβληθεί πρόστιμο στους παραβάτες. "Πρόκειται για ένα μνημείο τοπικής δημοκρατίας από ένα φύλο των Μακεδόνων που αντιστάθηκε στους Ρωμαίους, με το νόμο και όχι με τη βία, όπως οι Γαλάτες, και κατάφερε να διατηρήσει την πολιτική του ελευθερία και κάποια προνόμια σε μια ρωμαιοκρατούμενη περιοχή", τονίζει χαρακτηριστικά.
Κάπως έτσι, ο Δήμος Ορεστίδος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού επικοινώνησαν, πριν από έναν μήνα, με τους υπεύθυνους της έκθεσης "50 Χρόνια Αστερίξ", το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Μαμούθ Κόμιξ (εκδότρια εταιρεία του Αστερίξ στην Ελλάδα). Η συνεργασία "έκλεισε" και από τις 13 Μαρτίου ως τις 31 Μαΐου του 2011 ο "γαλάτης ήρωας" θα ξεναγεί τους επισκέπτες του Μουσείου του Άργους Ορεστικού στα αρχαία της Ορεστίδας.
Σημαντικοί σταθμοί της ξενάγησης του "Αστερίξ" αναμένεται να αποτελέσουν το εντυπωσιακό σύνολο ορειχάλκινων κοσμημάτων και τελετουργικών αντικειμένων από την περίοδο 1100 - 500 π.Χ., τα αγαλματίδια και τα ενεπίγραφα μνημεία του βασιλείου της Ορεστίδος (550 - 359 π.Χ.), οι σάρισες και οι ασπίδες από την εποχή που η Ορεστίδα αποτέλεσε τμήμα του βασιλείου της Μακεδονίας (359 - 200 π.Χ.), αλλά και οι αρχαιότητες που χρονολογούνται από την κυριαρχία των Ρωμαίων (το 200 π.Χ.) μέχρι την ίδρυση της Διοκλητιανούπολης (κοντά στο 300 μΧ.).
Παράλληλα, η έκθεση περιλαμβάνει 34 κάδρα, με θέμα την 50ετή ιστορία του δημοφιλούς κόμικ, τα οποία συνοδεύονται από κείμενα στα ελληνικά και τα γαλλικά. Η συνολική παρουσίαση θα έχει τη μορφή εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς την έκθεση θα επισκεφθούν μαθητές από όλα τα σχολεία του νομού Καστοριάς. "Μάλιστα, τα παιδιά θα κληθούν, μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι, να ξαναψηφίσουν το ψήφισμα της Βάτυννας, σε μια μορφή αναπαράστασης της δημοκρατικής αυτής διαδικασίας", τονίζει ο κ. Τσούγγαρης.
Σημειώνεται ότι η έκθεση "50 Χρόνια Αστερίξ" έχει ήδη φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ενώ προετοιμάζονται αντίστοιχες "επισκέψεις" στο Βόλο, τα Ιωάννινα και τη Φλώρινα.
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου