Για ξεφάντωμα ετοιμάζονται οι μασκαράδες της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, με την οικονομική κρίση να ... εμπνέει αρκετούς απ' αυτούς. Οι αποκριάτικες στολές και οι μάσκες βγαίνουν από τις ντουλάπες και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σε συνδυασμό με τις σερπαντίνες και τα κομφετί, θα έχουν την τιμητική τους.
Την "παράσταση" επιθυμεί να κλέψει η Ξάνθη, που για μία ακόμη χρονιά θέλει να ζήσει την Αποκριά μέσα από την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Η ονομασία του φετινού καρναβαλιού είναι "Διεθνής Νομισματική Τρέλα", εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Το βράδυ της Πέμπτης, κάτοικοι και επισκέπτες θα γιορτάσουν στην πόλη, με χορό, μουσική και εδέσματα.
Η αυλαία θα ανοίξει την Τσικνοπέμπτη και στη Νάουσα, με αποκριάτικο γλέντι, παραδοσιακούς χορούς και πολλές εκπλήξεις. Η παράδοση και η σάτιρα, με επίκεντρο το δρώμενο "Γενίτσαροι και Μπούλες", θα είναι τα κύρια στοιχεία των φετινών εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο δήμος και θα κορυφωθούν το τριήμερο της αποκριάς. Πάνω από 40 εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλο το διευρυμένο δήμο Νάουσας, οι οποίες αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των δημοτών και των χιλιάδων επισκεπτών.
Στην Κοζάνη, θα αναβιώσει το έθιμο του φανού, με τις φωτιές και τα υπαίθρια γλέντια να στήνονται στις γειτονιές της πόλης. Από την Τσικνοπέμπτη ανάβει κάθε βράδυ ένας φανός και την Κυριακή της μεγάλης αποκριάς θα έχουν ανάψει και οι συνολικά 14 φανοί της πόλης. Για ένα δωδεκαήμερο, η πόλη ζει σε ρυθμούς παραδοσιακού κεφιού και πάλλεται με ήχους χάλκινων.
Στα Γρεβενά, θα αρχίσουν τα "Ανακατωσάρια" και θα κορυφωθούν το διήμερο της μεγάλης αποκριάς. Ορχήστρες δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα και πλημμυρίζουν με μουσική ολόκληρη την πόλη.
Ξεχωριστή σημασία έχει και το δρώμενο "Κουδουνοφόροι" στο Σοχό της Θεσσαλονίκης, ενώ στους ρυθμούς του καρναβαλιού θα κινείται τις επόμενες μέρες και ο Πολύγυρος του νομού Χαλκιδικής.
Αποκριάτικες εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τις 27 Φεβρουαρίου και στη Μελίκη, του δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, με κάψιμο κέδρων, κάψιμο καρνάβαλου και παραδοσιακό γλέντι.
Στη Θεσσαλονίκη, αρκετοί δήμοι θα πραγματοποιήσουν αποκριάτικες εκδηλώσεις. Στην Καλαμαριά, την Τσικνοπέμπτη οι κάτοικοι θα γιορτάσουν με συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής, εδέσματα και κρασί στον κεντρικό πεζόδρομο, ενώ η γιορτινή ατμόσφαιρα θα επαναληφθεί την Καθαρά Δευτέρα με φασολάδα, λαγάνα και χαρταετούς.
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου