Το πρόσωπο αυτού του κοριτσιού που ονομάστηκε Μύρτις, όταν πήρε μορφή, φέρνοντας τον σύγχρονο κόσμο κοντά στην εποχή που έζησε, συγκίνησε όχι μόνο τους επιστήμονες που ανάπλασαν το πρόσωπό της και τους χιλιάδες που την επισκέπτονται για να την γνωρίσουν από κοντά, αλλά και σύγχρονους καλλιτέχνες.
Έτσι η Μύρτις, η οποία αυτόν τον καιρό φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, θα έχει κοντά της τα 30 έργα που φιλοτέχνησαν έλληνες ζωγράφοι με πηγή έμπνευσης αυτό το τόσο γνωστό πια κορίτσι αλλά και την ιστορία της.
Η εικαστική έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στις 7.30 το απόγευμα, παρουσιάζει για πρώτη φορά σε αρχαιολογικό μουσείο τα έργα, τα οποία διατίθενται προς πώληση.
Όλα τα έσοδα θα προσφερθούν για την ενίσχυση του ερευνητικού προγράμματος του επίκουρου καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη του Εργαστηρίου Παλαιοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη μελέτη και την έρευνα του αρχαίου DNA.
Ο κ. Παπαγρηγοράκης είναι ο επιστήμονας ο οποίος, με υλικό που βρέθηκε στο Κεραμεικό της Αθήνας κατά τις εργασίες κατασκευής του μετρό, άρχισε, με τη χρήση όλων των σύγχρονων μεθόδων, να χτίζει σιγά-σιγά το πρόσωπο στο οποίο ανήκαν τα ελάχιστα οστά που είχε στη διάθεσή του.
Το αποτέλεσμα ήταν η αποκάλυψη του προσώπου μιας μικρούλας Αθηναίας, η οποία ήταν ένα από τα θύματα του λιμού που έπληξε την αρχαία Αθήνα πριν από 2.500 χρόνια, την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Η έκθεση για τη Μύρτιδα, με τον τίτλο “Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”, εγκαινιάσθηκε στις 14 Ιανουαρίου και προγραμματίζεται να παραμείνει ανοικτή έως τις 13 Μαρτίου 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου