Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Σπήλαιο Πετραλώνων: Στη θέση της Ανθρωπολογικής το υπ. Πολιτισμού


Την αποβολή της Ανθρωπολογικής Εταιρίας της Ελλάδας από τη διαχείριση του Σπηλαίου Πετραλώνων στη Χαλκιδική, έκτασης 180.000 τ.μ., επικύρωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάζοντας τέλος σε μια αντιδικία χρόνων.

Με σύμβαση του 1981 ο ΕΟΤ παραχώρησε στο σωματείο τη χρήση τής έκτασης του σπηλαίου, ιδιοκτησίας ΕΟΤ, και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων (μουσείο, αναψυκτήριο κ.λπ.).

Ομως, από το 1983 ο ΕΟΤ κατήγγειλε τη σύμβαση, για να παραχωρηθεί η έκταση στην Εφορεία Παλαιοντολογίας και Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού και έκτοτε η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια. 


Ακολούθησε νομοθετική ρύθμιση, το 2002, που όρισε ότι λύνεται αυτοδικαίως κάθε σύμβαση που έχει συνάψει ο ΕΟΤ με οποιονδήποτε τρόπο και αφορά χώρους αποδιδόμενους στο υπουργείο Πολιτισμού. Με τον ίδιο νόμο προβλέφθηκε ρητά ότι και τα σπήλαια περιλαμβάνονται στα αρχαία μνημεία.

Οι δικαστές έκριναν (απόφαση υπ' αριθμ. 88/2011) ότι η αποβολή του Ανθρωπολογικής Εταιρίας δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις ούτε και την ΕΣΔΑ, καθώς με τα νέα νομοθετικά μέτρα «επιδιώχτηκε η απόδοση στο υπουργείο Πολιτισμού χώρων αρχαιολογικού ή σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος (σπήλαια, τουριστικά ακίνητα, κ.λπ.), που είχαν περιέλθει στην κυριότητα ή χρήση τρίτων, φυσικών ή νομικών προσώπων, υπό το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς».

Κατά συνέπεια, εισάγονται γενικές ρυθμίσεις που επιβάλλονται από λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, όπως είναι η προστασία των αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τη ρητή συνταγματική πρόβλεψη.

Β. ΦΩΤ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: