ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Σύσκεψη και μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστρεπτικής ασθένειας του πλατάνου
Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστρεπτικής ασθένειας του πλατάνου αποφασίστηκαν στη σύσκεψη υπηρεσιακών και άλλων παραγόντων που συγκλήθηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνο Μωραΐτη, με αφορμή τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει καταλάβει η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, η οποία οφείλεται στην εξάπλωση του μύκητα Ceratocystis platani.
«Το πλατάνι αποτελεί ένα ενδημικό είδος που απαντάται σε όλη την Ελλάδα και είναι συνδεδεμένο τόσο με το φυσικό όσο και με το ανθρωπογενές περιβάλλον της χώρας.
Για το λόγο αυτό καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να περιοριστεί το φαινόμενο και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξάπλωσής του» υπογράμμισε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν, ακόμη, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών, Γιώργος Αμοργιανώτης, διακεκριμένοι ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ, εκπρόσωποι από το γραφείο του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του θανατηφόρου για τα πλατάνια μύκητα αποφασίσθηκαν μέτρα και πρωτοβουλίες που θα εφαρμοσθούν άμεσα, όπως:
Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε όλη τη Ελλάδα με τη λήψη κατάλληλων δειγμάτων που θα αποσταλούν από τους φυτο-υγειονομικούς ελεγκτές στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ, ώστε να καταγραφούν όλες οι επιμολυσμένες εστίες, καθώς και εκείνες που έχουν σοβαρές πιθανότητες να νοσήσουν.
Θα αποσταλεί εγκύκλιος οδηγία προς τις Δασικές Υπηρεσίες προκειμένου να εφαρμοσθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και καραντίνας όπου απαιτείται.
Κατάρτιση προγράμματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής καταστροφής των προσβεβλημένων στελεχών, ώστε να προστατευθούν τα υγιή πλατάνια και ακολούθως εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης από όλες τις εν δυνάμει πηγές.
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού, αλλά και των άμεσα εμπλεκομένων φορέων και στελεχών σχετικών με τη διαχείριση φυτικού υλικού, με απώτερο στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο στις εστίες που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου