Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Εγκλημα (διαρκείας)...στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΦΙΑ ΠΑΚΑΛΙΔΟΥ

Με επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως πετρελαιοειδή απόβλητα, εξακολουθεί να «εμπλουτίζεται» το έδαφος στο σταθμό Αγχιάλου του ΟΣΕ, όπου πλένονται όπως όπως τα βυτιοφόρα βαγόνια του οργανισμού μ' ένα απλό λάστιχο και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος...

Ο Εθνικός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Επικίνδυνων Αποβλήτων και η ευρωπαϊκή νομοθεσία πάνε... περίπατο, όπως αποδεικνύεται, καθώς τρεις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), η διεύθυνση Περιβάλλοντος της πρώην νομαρχίας και η αντίστοιχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αδυνατούν να επιβάλουν σε ένα δημόσιο φορέα, όπως ο ΟΣΕ, την τήρησή τους.

Στο σταθμό της Αγχιάλου, που βρίσκεται κοντά στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και στα όρια με την παλαιά εθνική οδό, του δήμου Εχεδώρου, μεταφέρονται εδώ και χρόνια τα βυτιοφόρα βαγόνια προκειμένου να «καθαριστούν» για την επόμενη χρήση.

Η διαδικασία όχι μόνον απέχει από τις προδιαγραφές που θέτουν οι κανονισμοί (εγχώριοι και διεθνείς) προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά η εικόνα είναι και τριτοκοσμική, καθώς τα απόνερα του πλυσίματος που γίνεται από έναν εργάτη ο οποίος καθαρίζει το εσωτερικό τους με νερό «λιμνάζουν» στο έδαφος και σχηματίζουν φυσικά ρυάκια.

Καταγγελίες που έγιναν στο παρελθόν οδήγησαν στην επέμβαση των ελεγκτών της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και στην επιβολή προστίμου.

Η επιβλαβής, ωστόσο, για το περιβάλλον πρακτική «καθαρισμού» των βαγονιών δε σταμάτησε ποτέ. Η ίδια υπηρεσία επενέβη και μετά το δημοσίευμα του «ΑτΚ», τον Οκτώβριο του 2009, όπου και πάλι διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κλήθηκαν εκ νέου οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ για να δώσουν εξηγήσεις και να λάβουν μέτρα. Δεκατέσσερις μήνες μετά δεν έγινε τίποτε, αφού ούτε εξηγήσεις δόθηκαν ούτε μέτρα λήφθηκαν, όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύσει ο «Α», οι οποίες ελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2010.

Αναπάντητη (και χωρίς να υπάρξει κανένας νέος έλεγχος) έμεινε και η (επώνυμη) καταγγελία που έγινε στο γραφείο της αρμόδιας υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη, από το περασμένο καλοκαίρι.

Νόμοι και... αρμόδιοι

«Από την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων, πολύ δε περισσότερο επικίνδυνων αποβλήτων», απαντά η διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνοντας ότι «... η αρμοδιότητα για την έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ανήκει στο ΥΠΕΚΑ.

Με την απόφαση έγκρισης που θα εκδοθεί από το υπουργείο θα τεθούν οι απαραίτητοι όροι και περιορισμοί για την ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων από τις εργασίες πλύσεων. Ο φορέας λειτουργίας του έργου οφείλει να τηρεί τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους καθώς και την ισχύουσα νομοθεσία».

Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, σε περίπτωση ρύπανσης χώρου από επικίνδυνα απόβλητα θα πρέπει να υποβληθεί στη διεύθυνση Περιβάλλοντος της οικείας περιφέρειας ειδική μελέτη εξυγίανσης - αποκατάστασης χώρων ρυπασμένων από επικίνδυνα απόβλητα.

Μετά την υποβολή και την εξέταση της μελέτης με απόφαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας καθορίζονται οι εργασίες και τα έργα επιτόπιας εξυγίανσης ή και αποκατάστασης του περιβάλλοντος με στόχο την άρση ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ρύπανσης.

Τις δαπάνες για την εκτέλεση των έργων και των εργασιών υποχρεώνεται να καταβάλει ο ρυπαίνων. Αρμόδιες υπηρεσίες για την τήρηση του νόμου είναι, σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, «οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και οι αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και των περιφερειών».

Οι επιπτώσεις

Η συστηματική ρίψη αυτών των υλικών -όπως αναφέρουν επιστημονικές μελέτες- ενέχει κινδύνους ρύπανσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. Πετρέλαιο και θειικό οξύ αποτελούνται από επικίνδυνους υδρογονάνθρακες και οξέα που έχουν άμεση επίπτωση στο περιβάλλον. Το θειικό οξύ προκαλεί αλλοίωση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, ενώ η επίδρασή του στην αμφίβια ζωή είναι άμεση.

Ο βαθμός επίδρασης εξαρτάται από τη συγκέντρωση σε θειικό οξύ που καταλήγει στο υδάτινο περιβάλλον. Σ' ό,τι αφορά στους υδρογονάνθρακες, οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων τεκμηριώνονται από δεκάδες έρευνες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι υποχρεωτική η συλλογή των αποβλήτων σε ειδικά δοχεία και η μεταφορά τους σε ειδικευμένους χώρους όπου γίνεται η προβλεπόμενη επεξεργασία.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: