Διατηρούν το δικαίωμα όσοι έχουν τώρα 4 στρέμματα, μετά την ψήφιση του νόμου θα απαιτούνται 10
Ενώπιον σφοδρότατων αντιδράσεων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, με αφορμή το νομοσχέδιο το αυξάνει το όριο (αρτιότητα) των τεσσάρων στρεμμάτων σε δέκα, για δόμηση σε οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας, τις λεγόμενες Νatura. Οι περιοχές αυτές καλύπτουν περίπου το 25% της ελληνικής επικράτειας.
Η κ. Μπιρμπίλη δέχτηκε οξύτατη κριτική στον αρμόδιο κοινοβουλευτικό....
Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές να υποστηρίζουν ότι «µε τη γενική (οριζόντια) αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα τέσσερα στα δέκα στρέμματα, ουσιαστικά μηδενίζεται η ήδη υποτονική, λόγω ύφεσης, οικοδομική δραστηριότητα».
Οι βουλευτές ζήτησαν από την υπουργό Περιβάλλοντος να μην προχωρήσει σε οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, απειλώντας μάλιστα ότι χωρίς τροποποιήσεις δεν θα ψηφίσουν τα επίμαχα άρθρα, όταν το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα έρθει στη Βουλή.
«Ακούω τις τελευταίες ημέρες μια σπέκουλα από οικολάγνους περί του περιβάλλοντος. Δεν αναγνωρίζω ότι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία κάποιοι που ζουν στην Κυψέλη από τους βουλευτές της επαρχίας» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Δριβελέγκας, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για «κάποιους ανέξοδα οικολογούντες».
«Καλή είναι η οικολογία, αλλά δεν πρέπει να καταντά οικολαγνεία» δήλωσε ο κ. Γιάννης Βούρος, προσθέτοντας χαρακτηρστικά: «Δεν μπορεί να σκέφτεται που θα γεννήσει ένας πελεκάνος και ένα αναπτυξιακό σχέδιο να τινάζεται στον αέρα».
«Δεν είναι δυνατόν να καταργούνται αναδρομικά όλες οι μέχρι τώρα παρεκκλίσεις. Αυτός που έχτιζε στα δύο στρέμματα ήταν ο φτωχός» δήλωσε ο κ. Νίκος Ζωίδης. Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο και δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για όλες τις περιοχές Νatura.
Άλλοι βουλευτές εξέφρασαν παράπονα πως το υπουργείο Περιβάλλοντος αδιαφορεί για τη γνώμη των βουλευτών και των τοπικών κοινωνιών και σχεδιάζει με βάση μόνο τα δικά του κριτήρια. «Δεν μας ακούτε και δεν μας λαμβάνεται υπόψη σας. Δεν μας θεωρείτε συμμάχους και μας έχετε στην λογική της ομηρίας» είπε ο κ. Δημήτρης Βαρβαρίγος.
Η κα Μπιρμπίλη, τελικώς, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία διατηρείται το δικαίωμα όσων κατέχουν σήμερα (μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου) τέσσερα στρέμματα να οικοδομήσουν. Από την ψήφιση του νόμου και μετά το δικαίωμα θα το έχουν μόνον όσοι κατέχουν οικόπεδα έκτασης δέκα στρεμμάτων.
Η πρόταση φαίνεται πως ήταν αποτέλεσμα σύσκεψης που προηγήθηκε μεταξύ της κ. Μπιρμπίλη, του αναπληρωτή υπουργού Ν.Σηφουνάκη, της διευθύντριας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνας Βάρτζελη, του γραμματέα του κόμματος Μ.Καρχιμάκη και του γραμματέα της ΚΟ Β.Έξαρχου.
Εντούτοις, οι βουλευτές δεν εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι. Εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ζήτησαν όμως «διορθώσεις» και να γίνει νέα συζήτηση επί των άρθρων στις Επιτροπές της Βουλής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το θέμα έφτασε έως τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των συναντήσεων του κ. Γ.Παπανδρέου με προέδρους των επιτροπών της Βουλής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Δριβελέγκας έθεσε στον πρωθυπουργό το ζήτημα και επανέλαβε τις αντιρρήσεις του. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του για διαβούλευση.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η ρύθμιση για όριο αρτιότητας στα δέκα στρέμματα έχει τη θερμή υποστήριξη των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Οι WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης «θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας».
Πηγή: Το στίγμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου