Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Έκρηξη στο Πρωτοδικείο Αθηνών


Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου. Δεν υπάρχουν τραυματίες, παρά μόνο ισχυρές υλικές ζημιές.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 08:22 το πρωί, έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στη Λουίζης Ριανκούρ στους Αμπελοκήπους.

Η έκρηξη σημειώθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι σε μοτοποδήλατο, το οποίο ήταν σταθμευμένο στη νησίδα ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Πρωτοδικείου.

Στις 07:38 άγνωστος τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και προειδοποίησε για τη βόμβα, λέγοντας ότι θα εκραγεί σε 40 λεπτά. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου και σε γύρω σταθμευμένα οχήματα.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε σύννεφο καπνού που έγινε ορατό από πολλά σημεία της Αθήνας. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί γιατί η Αστυνομία πρόλαβε να εκκενώσει το κτίριο και την περιοχή, όπως αναφέρθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Αυτή την ώρα η περιοχή έχει αποκλειστεί, σε μεγάλη ακτίνα, γύρω από το σημείο που είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός και γίνεται έρευνα από συνεργεία της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ακριβέστατες πληροφορίες έδωσαν στο τηλεφώνημα

Συγκεκριμένα στο τηλεφώνημα που έκανε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER», είπε ότι θα εκραγεί βόμβα σε 40 λεπτά και διευκρίνισε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε μοτοσικλέτα με συγκεκριμένο αριθμό κυκλοφορίας, σε κουτί διανομής φαγητού που ήταν δεμένο με ιμάντες στο πίσω μέρος του οχήματος. Επίσης, είπε ότι μοτοσικλέτα ήταν σταθμευμένη στο χώρο στάθμευσης μοτοσικλετών έξω από το πρωτοδικείο.

Οι αστυνομικοί που πήγαν εκεί, είδαν πράγματι τη μοτοσικλέτα με τον αριθμό που έδωσε ο άγνωστος και την ακριβή περιγραφή της, για την οποία διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί χθες το βράδυ από το Γαλάτσι.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και απομακρύνθηκε ο κόσμος γι΄αυτό και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η έκρηξη.

Η έκρηξη, σημειώθηκε δύο λεπτά μετά το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο άγνωστος, στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται ακόμα τα συνεργεία της εγκληματολογικής και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, που ερευνούν σχολαστικά το χώρο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής συνδεσμολογία του μηχανισμού, οι αστυνομικοί ωστόσο εκτιμούν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, πιθανότατα ANFO με TNT, γι' αυτό προκλήθηκε φωτιά και καπνός και η έκρηξη προξένησε μεγάλες ζημιές.

Η αστυνομικοί εκτιμούν, επίσης, ότι πιθανότητα είχαν ετοιμάσει τη βόμβα σε μεγάλο κουτί από ντελίβερι, το οποίο προσάρμοσαν αμέσως στη μοτοσικλέτα που έκλεψαν χθες το βράδυ.

Τηλεφώνημα για βόμβα στην Καλλιθέα

Στο μεταξύ, ένα ακόμα τηλεφώνημα έγινε στις 9.15 το πρωί, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», που ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στην Α' και Β' Εφορία Καλλιθέας, χωρίς ο άγνωστος να αναφέρει ώρα.

Η περιοχή αποκλείστηκε, το κτίριο εκκενώθηκε και διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Θησέως, μεταξύ των οδών Σπάρτης και Δαβάκη, ενώ συνεργεία του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών έλεγξαν το κτίριο.

Καστανίδης: «Δεν χρειάζονται λεκτικές καταδίκες»

«Δεν χρειάζονται λεκτικές καταδίκες. Εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας, με τις πρακτικές που ακολουθούμε και οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πτοούν τη δημοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης, μετά την επίθεση έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: