Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Βαρυχειμωνιά μέσα σε λίγες… ώρες


Βαρυχειμωνιά, με ισχυρούς βοριάδες και τσουχτερό κρύο, επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το σκηνικό του καιρού άλλαξε αιφνίδια από τις πρώτες πρωινές ώρες και κατευθύνεται προς το νότο σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές έσπασαν κλαδιά δένδρων και αποκολλήθηκαν διαφημιστικές πινακίδες, ενώ από τα λιμεναρχεία απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των μικρών σκαφών, λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης μέχρι και 9 μποφόρ, που πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο.

Στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας κατά διαστήματα χιονίζει, χωρίς όμως να σημειωθούν μέχρι στιγμής προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Επίσης, ανοιχτοί είναι οι δρόμοι που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας, που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά φέτος, το Σαββατοκύριακο.


Χαρακτηριστικό της ξαφνικής αλλαγής στον καιρό είναι το γεγονός ότι στην πόλη της Κοζάνης, η θερμοκρασία, χθες το πρωί, κυμαινόταν στους 17 βαθμούς κι αυτή την ώρα έπεσε στο μηδέν, ενώ -1 βαθμό έχει η Πτολεμαϊδα και η Φλώρινα και 7 η Θεσσαλονίκη, όπου επικρατεί συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας.

Για συνηθισμένες συνθήκες, οι οποίες όμως δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας μιλούν οι ειδικοί, καθώς το νέο στοιχείο δεν συνίσταται στα χαμηλά του υδράργυρου, αλλά στα ασυνήθιστα υψηλά του το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, η «ψυχρή εισβολή» γίνεται πιο αισθητή μετά τον δεύτερο θερμότερο Νοέμβριο των τελευταίων 84 ετών, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Θησείο κατέγραψε για τον Νοέμβριο μέση μέγιστη θερμοκρασία 21,9 βαθμούς Κελσίου, επίδοση, κατά 3,3 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση κλιματική τιμή για τον συγκεκριμένο μήνα.

«Πρόκειται για μια συνηθισμένη χειμωνιάτικη κακοκαιρία, χωρίς εξάρσεις, έπειτα από μια ασυνήθιστη παρατεταμένη καλοκαιρία», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΜΚ Αντώνης Λάλος. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι ψυχρές αέριες μάζες έχοντας περάσει από την Ανατολική Ευρώπη (κυρίως Πολωνία και Ρωσία), φτάνουν σταδιακά στην Ελλάδα.

Στα άσπρα θα ντυθούν η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Βορειοανατολική Πελοπόννησος. Ο χιονιάς, που ήδη επηρεάζει τα βόρεια της χώρας, θα κατέβει νοτιότερα φέρνοντας πυκνή χιονόπτωση στο Πήλιο.

Τα φαινόμενα στις περιοχές Λήμνου, Σποράδων, Ευβοίας, Κυκλάδων, Κρήτης και Δωδεκανήσων θα είναι έντονα.

Από αύριο τη νύχτα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Την Κυριακή θα επικρατήσει παγετός και από την νύχτα της Κυριακής προς το πρωί της Δευτέρας τα φαινόμενα και πάλι θα ενταθούν με καταιγίδες στα νότια και χιόνια στην Κρήτη.

Το χειμωνιάτικο τοπίο θα συνεχιστεί κατά μεγάλα διαστήματα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: