Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Στο φως τμήμα του αρχαίου τείχους της Βέροιας


Χρονολογείται από τον 3ο μ.Χ. αιώνα


Της Μαρίας Καραούλη

Απομεινάρια πιθανότατα του δυτικού αρχαίου τείχους της Βέροιας αποκαλύφθηκαν προχθές κατά τη διάρκεια εργασιών του δήμου για κατασκευή της γέφυρας των αδερφών Κούσιου στην περιοχή Κτηνιατρείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τοπικών φορέων, πρόκειται για τμήμα οχύρωσης της αρχαίας πόλης από την πλευρά του Τριποτάμου. Εικάζεται δε ότι πρόκειται για υπολείμματα από κάποιο αρχαίο παρατηρητήριο, ενδεχομένως πύργο, τμήμα των συνολικών οχυρωματικών έργων της αρχαίας πόλης της Βέροιας.


Εάν αποδειχθεί ότι το εύρημα αφορά το δυτικό τείχος, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια μεγάλης σημασίας αρχαιολογική ανακάλυψη, καθώς συμπληρώνει το τμήμα της οριοθέτησης της αρχαίας πόλης της Βέροιας, αφού ήδη έχουν αποκαλυφθεί οι τρεις πλευρές του τείχους, στην πλατεία Ωρολογίου, στο Βυζαντινό Μουσείο και στην είσοδο της πόλης από τη Νάουσα.

Προς το παρόν οι αρχαιολόγοι είναι επιφυλακτικοί και θα δώσουν περισσότερα στοιχεία μετά από έρευνα που πρόκειται να κάνουν στην περιοχή - μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποια σημεία του κτίσματος βρέθηκε μία ζωγραφιά.

Εάν το συγκεκριμένο τμήμα είναι μέρος του αρχαίου τείχους, τότε χρονολογείται όπως και το υπόλοιπο στον 3ο μ.Χ αιώνα. Χθες πάντως, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο για την πορεία κατασκευής της γέφυρας, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην αρχαιολογική ανακάλυψη εκτιμώντας ότι θα συμβάλει κατά πολύ στην αποτύπωση της αρχαίας πόλης.

Παράλληλα η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου μιλώντας στη “Μ” επισήμανε ότι “πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα”, ενώ σε ό,τι αφορά τις εργασίες της γέφυρας διαβεβαίωσε ότι “δεν πρόκειται να καθυστερήσουν και ότι το έργο που θα ενώσει την περιοχή Προμηθέα με το κέντρο της πόλης προχωρά κανονικά”.

Τα τείχη της αρχαίας Βέροιας

Να σημειώσουμε ότι η αρχαία πόλη της Βέροιας περιβαλλόταν από ισχυρά τείχη με πύργους και πύλες, που αντιστοιχούσαν στις κύριες οδικές αρτηρίες με τις οποίες εξασφαλιζόταν η επικοινωνία με τα άλλα μεγάλα κέντρα του μακεδονικού βασιλείου. Στην πόλη της Βέροιας η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε τα ερείπια του τείχους της πόλης, κοντά στη βορειοανατολική είσοδό της, όπου διακρίνεται εντυπωσιακός πύργος του 3ου μ.Χ. αιώνα. Στην πλατεία Ωρολογίου σώζονται τμήματα του κάστρου.

Τα τείχη της Βέροιας, όπως σώζονται σήμερα, περιβάλλουν την πόλη από τη νοτιοδυτική, τη νότια, την ανατολική και τη βόρεια πλευρά της και ακολουθούν τη διαδρομή που διαμορφώθηκε κατά την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας, όταν η πόλη για να απωθήσει επιδρομές γερμανικών φυλών στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας ανοικοδομήσεις και ενισχύσεις των τειχών, που συμπεριέλαβαν στο εσωτερικό τους ή κατήργησαν προϋπάρχοντα ελληνιστικά υπολείμματα οχύρωσης.

Η περίμετρος του τείχους του 3ου αιώνα μ.Χ. υπήρξε η βάση των αλλεπάλληλων ανοικοδομήσεων και επισκευών που πραγματοποιήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων (ανοικοδόμηση των τειχών από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β’ το 1016, επισκευή των τειχών από τον ηγεμόνα της Ηπείρου Θεόδωρο Κομνηνό Δούκα μετά την απελευθέρωση της Βέροιας στα τέλη του 1214 ή αρχές του 1215). Τρεις κύριες πύλες εξασφάλιζαν την επικοινωνία της Βέροιας με τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: