Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τι χώρα θα έχουμε την Δευτέρα;


H ώρα της κρίσης πλησιάζει και το βράδυ της Κυριακής θα φανερωθούν οι προθέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των υπόλοιπων κομμάτων. Το βασικό, ωστόσο, θέμα δεν είναι αν θα πιάσει η μπλόφα του Γ. Παπανδρέου ή αν δεν είναι πράγματι μπλόφα και είναι ωμός εκβιασμός που θα οδηγήσει στις κάλπες. Το βασικό ζήτημα είναι τι χώρα θα παραδοθεί από τη Δευτέρα, είτε ανακοινωθούν εθνικές εκλογές είτε όχι.

Κι όταν λέμε τι χώρα εννοούμε ξεκάθαρα τι οικονομία. Διότι όπως όλα δείχνουν πλέον μιλάμε για ένα οικονομικό περιβάλλον χειρότερο κι από τον περασμένο Μάρτιο, όταν είμαστε στον προθάλαμο του ΔΝΤ. Μια οικονομία καθημαγμένη με όλους τους δείκτες να δείχνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Μια οικονομία πλήρως αποσταθεροποιημένη που δεν έχει ούτε καν συγκεκριμένη στόχευση.

Τα έσοδα έχουν σταθεροποιηθεί στο 3% όταν ο στόχος ήταν για 13,7%. Ο πληθωρισμός αγγίζει το 6% όταν εκτιμούσαν ότι θα είναι 1,5% – 2%. Η ύφεση είναι μεγαλύτερη απ’ ότι περίμεναν ενώ τίποτε δεν πάει καλά. Ούτε η περαίωση, ούτε οι ημιυπαίθριοι, ούτε οι εισπράξεις ΦΠΑ.

Το τόσο άθλιο οικονομικό κλίμα έχει ένα ακόμη βαρίδι. Την οικονομική κατάσταση των πολιτών οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα οικονομικά μέτρα αλλά δε βλέπουν φως στο τούνελ. Εχουν αρχίσει και αντιλαμβάνονται ότι έχουν ειπωθεί πολλά ψέμματα από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κόσμος “κατάπιε” τις περικοπές ελπίζοντας ότι θα είναι μέχρι εκεί και ότι συμβάλει στην ανάσταση της οικονομίας.

Τώρα αντιλαμβάνεται ότι οι κόποι του πάνε χαμένοι και την επαύριο των εκλογών (εθνικών ή αυτοδιοικητικών δεν έχει σημασία) θα κληθεί και πάλι να βάλει το χέρι στην τσέπη. Μοιάζει η οικονομία με ένα μεγάλο πιθάρι που ρουφά τα πάντα αλλά δε γεμίζει ποτέ.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση και οι ξένοι έχουν ήδη προαναγγείλει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ενώ έχουν αρχίσει να σιγοκουβεντιάζουν για αναδιάρθρωση του χρέους και ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Αυτά όλα είναι τα διακυβεύματα που πρέπει να συζητηθούν, κι όχι τι θα αποφασίσει ο Γ. Παπανδρέου αν δεν ξυπνήσει καλά την Κυριακή. Αφήνει πίσω του μια οικονομία διαλυμένη και είτε κληθεί αυτός να τη διαχειριστεί είτε κάποιος ή κάποιοι άλλοι, το πρόβλημα θα παραμένει.

Η χώρα είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πόσο κατεστραμμένη είναι, δύσκολο να το πει κανείς. Ομως, τίποτα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Κι αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στις 15 Νοεμβρίου μόλις έλθει στην Ελλάδα το κλιμάκιο του ΔΝΤ και θα ζητήσει νέα μέτρα.

Τότε, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση θα είναι με το πιστόλι στον κρόταφο.

Πηγή: Αntinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: