Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Σκιαγραφήθηκαν τα όρια του τουρκικού Κουρδιστάν


ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο τουρκικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση.  Το Δημοψήφισμα της  12ης Σεπτεμβρίου ήταν μια προσωπική νίκη του κ. Ερντογάν, ο οποίος θα καταγραφεί στην Ιστορία της χώρας του ως ο μεγάλος μεταρρυθμιστής. 

Το 58% του λαού είπε ναι στην ισότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ατομικές ελευθερίες και όχι στη Χούντα, τα Πραξικοπήματα, το ρατσισμό, τις διακρίσεις, τα κρυφά πρωτόκολλα και τις μυστικές εγκυκλίους.
Έπεσαν τα δυο απόρθητα  κάστρα του Κεμαλισμού - το Συνταγματικό Δικαστήριο και ο Στρατός. 

Έβαλαν ταφόπλακα στο “βαθύ κράτος” και σε όλες τις σκοτεινές δυνάμεις τύπου Εργκενεκόν που δραστηριοποιούνταν μέσα στους κόλπους των  Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Στρατός θα περιοριστεί στα στρατιωτικά του καθήκοντα και ο κ. Ερντογάν θα γίνει πιθανότητα ο πρώτος εκλεγμένος από το λαό Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κόσμος ανησυχεί βέβαια, για το τι θα κάνουν οι Στρατηγοί τώρα. Εάν δηλαδή θα προβούν σε κανένα Πραξικόπημα ή θα δεχθούν την ετυμηγορία του λαού. Πιθανότατα θα επιδιώξουν έναν συμβιβασμό με την κυβέρνηση , γιατί το γόητρο τους έχει θιγεί αρκετά με όλες τις πρόσφατες αποκαλύψεις και κυρίως με την  “αδυναμία “ τους να αντιμετωπίσουν τους άνδρες του ΡΚΚ εδώ και τριάντα χρόνια. Καθημερινά ο Τύπος αποκαλύπτει το βρώμικο ρόλο των στρατηγών σε αυτό τον αδελφοκτόνο αγώνα .  Εξάλλου δεν έχουν και πολλά περιθώρια να κάνουν κάτι διαφορετικό.


Δεύτερος νικητής το  BDT

Το Δημοψήφισμα ανέδειξε και δεύτερο νικητή - το  κουρδικό Κόμμα της Ενότητας και της Δημοκρατίας (BDT) , το οποίο κάλεσε τους οπαδούς του να απέχουν από την ψηφοφορία.   Πράγματι, η πλειοψηφία των Κούρδων που κατοικούν στους Νοτιοανατολικούς Νομούς δεν πήγαν να ψηφίσουν. Τα ποσοστά αποχής κυμαίνονται από 60-93%.  Ειδικότερα στην επαρχία Χακκιάρι μόνο το 7% των κατοίκων πήγε να ψηφίσει!

Εάν δει κανείς τον εκλογικό χάρτη που διαμορφώθηκε με το Δημοψήφισμα, παρατηρεί ότι μόνο τα δυτικά παράλια είπαν όχι στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις , όλη η κεντρική, ανατολική και βόρεια Τουρκία είπε ναι και απείχαν οι νοτιοανατολικοί νομοί. Δεν θα ήταν ακραίο να πει κανείς ότι με την αποχή σκιαγραφήθηκαν τα όρια του τουρκικού Κουρδιστάν. ..

Παράλληλα, ο ηγέτης του Κόμματος των Κούρδων Εργατών, Μουράτ Καράγιλαν δήλωσε ότι το ΡΚΚ θα παραδώσει τα όπλα στον ΟΗΕ αν δοθεί στους Κούρδους αυτονομία ανάλογη με αυτήν της Καταλονίας στην Ισπανία.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει τώρα ο κ. Ερντογάν. Αναμφισβήτητα οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις θα δώσουν μια ανάσα ελευθερίας στις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες της Τουρκίας. Θα επιτραπεί η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στα παιδιά των Κούρδων, κάτι που ζητούν επίμονα και αν δεν το επιτύχουν δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Η παντοδυναμία που απέκτησε ο κ. Ερντογάν με το Δημοψήφισμα είναι ικανή να φτάσει μέχρι την αναγνώριση  αυτονομίας στους Κούρδους; Δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα αυτό, αλλά όλοι στην Άγκυρα γνωρίζουν ότι η χώρα τους κινδυνεύει να γίνει το επόμενο Ιράκ και για αυτό σίγουρα θα λάβουν τα μέτρα τους.

Πηγή: Ελεύθερη Ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: