Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοίγει τις "πόρτες" του το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων


Το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 12ο και 13ο αιώνα, ανοίγει και επίσημα τις πύλες του και περιμένει τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης για ένα περίπατο στην ... ιστορία.

Έπειτα από 14 χρόνια, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο στην Πολίχνη, οι οποίες έγιναν σε συνεργασία του τοπικού δήμου και της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Τα εγκαίνια του χώρου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, από την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, μια από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία.
Οι τρεις νερόμυλοι αποτελούν «κομμάτι» ενός υδρομυλικού συστήματος και βρίσκονται στο συνοικισμό Μετεώρων του δήμου Πολίχνης, πάνω από την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. Ο δήμος άρχισε τις προσπάθειες ανάπλασης της περιοχής το 1996, ώστε να μετατραπεί ο χώρος σ' ένα πάρκο με αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

Ήδη, έχουν κατασκευαστεί εκθεσιακοί χώροι και μονοπάτια πρόσβασης, έχουν διαμορφωθεί χώροι εισόδου και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ διαμορφώθηκε ένα υπαίθριο θέατρο 500 θέσεων.

«Με τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου, οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη της Μονής Λαζαριστών, αποτελούν σημείο αναφοράς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δίνοντας τη δυνατότητα στο διευρυμένο δήμο Παύλου Μελά να διοργανώνει πολιτιστικά δρώμενα, με στόχο να αναδείξουμε τα μοναδικά αυτά μνημεία όσο και την περιοχή μας γενικότερα», δήλωσε ο δήμαρχος Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Βυζαντινών Νερόμυλων έχει συνολικό μήκος 1.000 μέτρων και καταλαμβάνει έκταση 230 στρέμματα. Όπως ανέφερε ο κ.Θεοδωρίδης, με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε Σεπτέμβρη, οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι θα σηματοδοτούν την έναρξη της πολιτιστικής ζωής στην πόλη για τη νέα σεζόν.

Ο νερόμυλος αποτελεί την πιο κοινή μηχανή του Βυζαντίου και η οικονομική σημασία ήταν τεράστια. Το υδρομυλικό σύστημα αναπτύχθηκε κατά μήκος του ρέματος, το οποίο πήγαζε από το βουνό Χορτιάτης και κατέληγε στο Θερμαϊκό Κόλπο. Η λειτουργία του βασίζεται στη μετατροπή της δύναμης της υδατόπτωσης σε κινητήρια δύναμη και τη μετάδοση της κίνησης στη μυλόπετρα, χωρίς την ανάγκη γραναζιού.

Πηγή: Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: