Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Συνεχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι…


Δύο νέες συλλήψεις για την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου

Οι δύο συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται και στην απόπειρα φόνου, που έγινε στις 25 Δεκεμβρίου 2009, εναντίον δύο αδελφών στο Τσέρι. Άλλο ένα άτομο υπό ανάκριση, ενώ και τέταρτο ανακρίνεται μόνο για την απόπειρα φόνου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΙΤΑ

Διαβιβάστηκε στην υπηρεσία
εγκληματολογικών ερευνών

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων, ενός 32χρονου και ενός 28χρονου από τη Λευκωσία, αναφορικά με την υπόθεση της κλοπής της σορού του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, προχώρησε χθες το μεσημέρι η Αστυνομία. Οι δύο συλληφθέντες φέρονται, επίσης, να εμπλέκονται στην απόπειρα φόνου, που έγινε στις 25 Δεκεμβρίου 2009, εναντίον δύο αδελφών στο Τσέρι. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο νέες συλλήψεις έγιναν βάσει της κατάθεσης του ενός εκ των τριών υπόπτων, που εμπλέκονται στην υπόθεση της κλοπής του λειψάνου.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Μιχάλης Κατσουνωτός, διευκρίνισε ότι για να εκδοθεί ένα ένταλμα σύλληψης θα πρέπει να υπάρχει μαρτυρία που να δημιουργεί εύλογη υποψία ότι κάποιο πρόσωπο ενέχεται στην υπό διερεύνηση υπόθεση. «Στο πλαίσιο θεληματικής κατάθεσης που δόθηκε από τον έναν εκ των τριών υπόπτων για την υπόθεση της κλοπής του λειψάνου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, υπήρξαν κάποιοι ισχυρισμοί, στο μεσοδιάστημα έγιναν πρόσθετες ανακρίσεις, δημιουργήθηκε το υπόβαθρο και προχωρήσαμε στην έκδοση διαταγμάτων σύλληψης εναντίον των δύο που έχουν συλληφθεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Αστυνομία προβαίνει και πάλι σε ενέργειες με βάση την κατάθεση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, ο κ. Κατσουνωτός περιορίσθηκε να επαναλάβει ότι οι συλλήψεις έγιναν βάσει της θεληματικής κατάθεσης του ενός εκ των τριών υπόπτων. Στην ερώτηση εάν τα δύο άτομα που συνελήφθησαν ήταν πληροφοριοδότες της Αστυνομίας, με βάση τις προφορικές καταθέσεις των οποίων συνελήφθησαν οι πρώτοι τρεις ύποπτοι για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, ο κ. Κατσουνωτός απάντησε ότι δεν διαθέτει τέτοια πληροφόρηση στο παρόν στάδιο, ούτε και τις λεπτομέρειες της εμπλοκής τους στις δύο υποθέσεις. Ο κ. Κατσουνωτός είπε, επίσης, ότι «η Αστυνομία, στο πλαίσιο της διερεύνησης της κλοπής του λειψάνου του Τάσσου Παπαδόπουλου και της απόπειρας φόνου, ανακρίνει άλλο ένα άτομο, ενώ τέταρτο άτομο ανακρίνεται για την απόπειρα φόνου μόνο».

Εξετάζουν την επιστολή

Σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών για εντοπισμό των ενόχων της σύλησης του τάφου και της κλοπής του λειψάνου του Τάσσου Παπαδόπουλου, παρέλαβε αντίγραφο της επιστολής που στάλθηκε στο «Σίγμα», η οποία φέρεται να έχει υπογραφεί από τον έναν εκ των τριών υπόπτων, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Η επιστολή, όπως ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός, έχει διαβιβαστεί στην υπηρεσία εγκληματολογικών ερευνών για να γίνουν γραφολογικές εξετάσεις και να διαπιστωθεί κατά πόσον, όντως, έχει υπογραφεί από το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία και η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών διερευνούν τις συνθήκες αποστολής της επιστολής στο «Σίγμα».

Ο κ. Κατσουνωτός εξήγησε πως η προσαγωγή των συλληφθέντων ενώπιον δικαστηρίου θα εξαρτηθεί από τις καταθέσεις τις οποίες θα δώσουν -εάν το πράξουν-, από τους ισχυρισμούς τους οποίους θα προβάλουν και από το ανακριτικό υλικό που υπολείπεται.

Διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας για το Ρουμάνο

ΣΕ ΜΙΑΝ άλλη εξέλιξη, διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας σε κρατικό ίδρυμα εναντίον του 43χρονου υπόπτου, ο οποίος φέρεται να μετακίνησε τις ταφόπλακες από τους τάφους των αείμνηστων Αρχιεπισκόπων Κύπρου Σωφρονίου Γ', Κυρίλλου Β' και Κυρίλλου Γ' στο Κοιμητήριο Αγίου Σπυρίδωνα, εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, διευκρίνισε ότι, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, αρχικά εξέδωσε διάταγμα υποχρεωτικής ιατρικής εξέτασης.
«Στη συνέχεια και στη βάση της ιατρικής έκθεσης, αλλά και της έκθεσης του Γραφείου Ευημερίας, το δικαστήριο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας για ένα μήνα σε κρατικό ίδρυμα», σημείωσε ο κ. Κατσουνωτός.

Απαντώντας σε ερώτηση για το λείψανο του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου Γ’, ανέφερε ότι «η Αστυνομία, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, διενεργεί εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας κατά πόσον το οστεοφυλάκιο βρισκόταν εντός του τάφου», προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι «από τις εξετάσεις στη σκηνή, η Αστυνομία εκτιμά πως η μετακίνηση της ταφόπλακας δεν επέτρεπε να αφαιρεθεί οτιδήποτε υπήρχε εντός του τάφου».

Στην παρατήρηση ότι ίσως να είναι οξύμωρο το σχήμα να λαμβάνεται η θεληματική κατάθεση ενός ανθρώπου, ο οποίος δεν μπορεί να κατηγορηθεί λόγω της ψυχολογικής του κατάστασης, ως στοιχείο της υπόθεσης, ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε πως «η ικανότητα ενός ατόμου να παρακολουθήσει μια δικαστική διαδικασία, είναι πλήρως αποκομμένη από τη θεληματική κατάθεση».

«Η θεληματική κατάθεση του υπόπτου δεν εξετάζεται στο παρόν στάδιο, αλλά θα εξετασθεί ενώπιον δικαστηρίου στην περίπτωση που ο ύποπτος οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου», είπε ο κ. Κατσουνωτός, ξεκαθαρίζοντας ότι μετά την εκπνοή του διατάγματος νοσηλείας θα εξετασθεί κατά πόσο θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του ή θα ενεργοποιηθούν οι πρόνοιες τού περί αλλοδαπών νόμου, ώστε να απελαθεί στη χώρα του.

Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: