Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Με τον πλούτο τους χρηματοδότησαν το βασίλειο του Φιλίππου του Μακεδόνα και αργότερα την υπερδύναμη του Μ. Αλεξάνδρου. Τα μεταλλεία Κασσάνδρας στο Στρατονικό όρος, παραμένουν μέχρι και τις ημέρες μας ενεργά, με την αξιοποίησή τους όμως να έχει περάσει πλέον σε... ελληνοκαναδικά χέρια.
Η "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος Ελλάκτωρ και η -εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο και του Λονδίνου- καναδέζικη European Goldfields, ελέγχει σήμερα τα μεταλλεία Στρατώνι, Σκουριές και Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική. Αναμένει από τις αρμόδιες αρχές την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων προκειμένου να λάβει άδειες εξόρυξης για την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων, κάτι που εάν υλοποιηθεί εκτιμάται ότι θα την οδηγήσει πιο κοντά σε μια "φλέβα" υψηλής κερδοφορίας.
Η πρόσφατη έγκριση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει φέρει ένα βήμα πιο κοντά τη διαδικασία στο επόμενο και τελικό στάδιο της αδειοδότησης που αναμένεται μέσα στο 2010.
Όπως εκτιμά σε έκθεσή της η Alpha Finance, εάν η παραγωγική ικανότητα των τριών μεταλλείων αγγίξει το στόχο των 420 χιλιάδων ουγγιών χρυσού που έχουν θέσει οι επικεφαλής της εταιρείας, τότε ο καθαρός τζίρος της European Goldfields θα φθάσει τα 80-90 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2012-2013, μέγεθος που ισοδυναμεί με την καθαρή κερδοφορία του ομίλου Ελλάκτωρ το 2009.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η European Goldfields εκτιμάται ότι θα προχωρήσει φέτος στην πώληση 40-50 χιλιάδων ουγγιών χρυσού, ο οποίος προέρχεται από υπάρχοντα κοιτάσματα. Η διοίκηση της καναδέζικης εταιρείας, επιδιώκει -πάντοτε εάν λάβει τις πολυπόθητες άδειες εξόρυξης για τα μεταλλεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα- να αυξήσει έως το 2012 την παραγωγή στις 420 χιλιάδες ουγγιές. Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, η παραγωγή χρυσού της τάξης των 420 χιλιάδων ουγγιών συγκρίνεται με τα ευρωπαϊκά επίπεδα του 2007, όταν η παραγωγή ανήλθε στις 500 χιλιάδες ουγγιές.
Η Alpha Finance εκτιμά, επίσης, ότι άνω του 80% της καθαρής παρούσας αξίας της European Goldfields προέρχεται από τις ελληνικές δραστηριότητες, ποσοστό που φθάνει στο 11% για τον Έλληνα συνεταίρο της.
H European Goldfields δραστηριοποιείται στην παραγωγή χρυσού, σε Ελλάδα και Ρουμανία, όπου τα αποθέματα χρυσού υπολογίζονται στις 10 εκατομμύρια ουγγιές, το 80% των οποίων προέρχεται από τα μεταλλεία της Hellas Gold, όπως προκύπτει από έκθεση της Alpha Finance.
Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο που η ζήτηση για χρυσό έχει εκτοξευθεί. Η τιμή του από το 2004, όταν διαπραγματευόταν στα 400 δολάρια ανά ουγγιά έχει ενισχυθεί κατά 275%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 1.120 δολαρίων / ουγγιά.
Μάλιστα, η Goldman Sachs εκτιμά πως οι αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια θα συνεχίσουν να προσφέρουν ισχυρή στήριξη στο πολύτιμο μέταλλο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, εκτιμώντας παράλληλα ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να φτάσει τα 1.200 δολάρια την ουγγιά αν τα επιτόκια παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα.
dimitris.delevegos@capital.gr
Πηγή:
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου